O1 1.9TDI AXR ciemny osad na sciankach zbiorniczka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pkleszcz
    Drive
    • 2011
    • 95

Jakie tarcze i klocki polecacie do Octavi II ? Ferodo, ATE, TRW?
    I jaki rozmiar pasuje.
  • toomasz
    Elegance
    • 2010
    • 909
    • Volkswagen
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Witam
    Auto ma przebieg 75Kkm na sciankach zbiorniczka wyrownawczego cieczy chłodzącej (tylko w polowie) jest ciemny osad, płyn jest normalnej fioletowo-pomarańczowej barwy. Nalot ten przypomina, nalot gumowego węza.
    Moje pytanie, czy jest to normalne, czy jakiś powód do zmartwień? Nosze sie z zamiarem wymiany zbiorniczka bo ciezko przez ten nalot odczytać poziom płynu.

Komentarz

• spc
      Elegance
      • 2012
      • 825
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Moim zdaniem to norma. Płyn się brudzi, "nabiera" kolorów podczas pracy w układzie z chłodnicy, przewodów, bloku silnika itd. Prawdopodobnie osad ten odkłada się na całej instalacji, a widać jedynie na zbiorniku, bo przezroczysty. U mnie jest podobnie, nie tylko w Skodzie ale i w innych autach jakimi jeżdżę / jeździłem - z czasem coraz słabiej widać poziom płynu, nieraz muszę latarką poświecić do środka do zbiornika żeby zobaczyć ile go jest. Co jakiś czas robię wymianę płynu, mniej więcej co 2 lata. Nie przejmowałbym się tym zbytnio.
      Piter
      tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
      KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• toomasz
        Elegance
        • 2010
        • 909
        • Volkswagen
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ok dzieki tez noszw sie z wymiana plynu, oraz,tego zbiorniczka.

Komentarz

moja ma 11 lat i czegos takiego nie zaobserwowalem, zbiornik czysty (moze nie bialutki) i poziom plynu widac bardzo dokladnie. No chyba ze ktos przedemna wymienial zbiornik.

Komentarz

• Sebastian_M26
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1823
            • Superb II (3T4)

Płyny są te oparte na technologii OAT – Organic Acid Technology – technologia dodatków kwasów organicznych. Jest to technologia produkcji, która nie wykorzystuje krzemianów. Użyte środki usuwają powstałe tlenki metali i pozostawiają bardzo cienką warstwę zabezpieczającą przed korozją. To właśnie ta warstwa chroni układ, jak farba powlekająca cały układ, ale powinna być nie widoczna, jeśli widać osad coś jest nie tak z płynem. Może dali zakamienioną wodę, czy coś. W każdym razie zbiornik ma być czysty.
            Czy auto miało wypadek, tzn. czy chłodnica była uszkodzona?
            Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• toomasz
              Elegance
              • 2010
              • 909
              • Volkswagen
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Auto ma 2lata chlodnica jak i płyn nie były wymieniane

[ Dodano: Nie 18 Lis, 12 22:16 ]
              Tydzień temu wymieniłem zbiorniczek na nowy oryginalny, oraz przez waż dolny zbiorniczka ,,wyssałem" 2l płynu i dolałem nowego. Dziś zauważyłem, że w zbiorniczku na ściankach do kąd sięga poziom płynu zaczynają sie pojawiać czarne kropki... Nosze sie z zamiarem wymiana calego płynu, czy to coś da?

Komentarz

Pracuję...