Zamieszczone przez daneczek76
Od kiedy ASR w Octaviach I?
Zwiń
X
-
djczas, nie tak predko, mowimy tu o modelu '99.
Jezeli byl, to na pewno w opcji, bo nawet w 1.8T SLX nie bylo w standardzie , a mam rowniez przeczucie, ze nie bylo nawet jako opcja.. (dot. rynku polskiego)
[ Dodano: Czw 09 Lis, 06 12:38 ]
Zamieszczone przez peiter01Octavia 1.9 (TDI, GLX), rok 1999. Mam ABS i ASR.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
To jeszcze o jedno wyjaśnienie proszę. Dałbym sobie uciąć rękę, nawet w łokciu, że jak jest różnica przyczepności kół to przy ruszaniu stuka ABS. Jednak nie kojarzę żadnej kontrolki od ASR-u czy EDS-u. Pewnie to jest to drugie rozwiązanie. Czy jest jakieś mejsce w internecie, gdzie by można było to sprawdzić, np. po VIN-ie. Dziekuję za odpowiedzi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez motorsportTo jeszcze o jedno wyjaśnienie proszę. Dałbym sobie uciąć rękę, nawet w łokciu, że jak jest różnica przyczepności kół to przy ruszaniu stuka ABS. Jednak nie kojarzę żadnej kontrolki od ASR-u czy EDS-u. Pewnie to jest to drugie rozwiązanie. Czy jest jakieś mejsce w internecie, gdzie by można było to sprawdzić, np. po VIN-ie. Dziekuję za odpowiedzi.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasPurchawa, a jaka wersje wyposazenia masz
Mysle, ze zeby sie dowiedziec czy mamy ASR czy nie, nalezy spojrzec na konsole srodkowa i jezeli miedzy wlacznikiem ogrzewania tylnej szyby, a otwiernia wlewu paliwa, bedzie sie znajdowal przycisk wylaczenia ASR, to bedzie to oznaczac, ze nasze auto jest w ten system wyposazone. :idea:"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Moje auto to TDI AGR (90 KM) z 1999 roku. Nie ma przycisku od ASR. Mimo tego w pewnych sytuacjach jego ruszanie na sliskim określiłbym jako nadzwyczaj skuteczne. To rzeczywiście wyglada jakby było delikatne blokowanie dyfra za pomoca hamulca. Czy w aucie tak starym i skromnie wyposażonym jak moje GLX jest to możliwe?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez motorsportDałbym sobie uciąć rękę, nawet w łokciu, że jak jest różnica przyczepności kół to przy ruszaniu stuka ABS
Komentarz
-
-
No chyba nie straciłem, bo jest tak jak napisałem. Ten EDS, czy jak mu tam, działa wykorzystując zawory ABS-u. Przecież sam dyfer nie ma żadnej blokady, tylko koło ślizgające jest przyhamowywane przez hamulec.
A tak abstrachując od tego - to czy takie urządzenie ma jakikolwiek wpływ na pomiar siły hamowania? Nie sądzę, bo niby czemu? Nie ma technicznego uzasadnienia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rezonPrzy ruszaniu stuka ci dyfem EDS czy jak dawniej się nazywało EBD (teraz to co innego).O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekEDS dziala przy ruszaniu, EBD oczywiscie przy hamowaniu.
Po za tym ASR potrafi tez "odjac" paliwa, a do tego dziala tez w czasie samej jazdy, nie tylko przy ruszaniu!"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekoj cos chyba nie. EDS to co innego niz EBD - Electronic Brake Distribution - albo jakos tak, odpowiedzialny za rozdzial sily hamowania. EDS dziala przy ruszaniu, EBD oczywiscie przy hamowaniu.
Komentarz
-
-
david
Ostatnio robiłem przegląd w stacji diagnostycznej przy PEHAMOCIE (Szczecin) i robił to pracownik Skody. Moja octa 2000, 1.9 TDI 110 km L&K pomimo iż w wyposażeniu nie ma mowy o ASR, to według tego gościa ją ma. Jego wyjaśnienia na temat ASR były dość lakoniczne więc nie potrafię powtórzyć w jakich wersjach było to stosowane. W każdym razie jest sposób na to, żeby go wyłączyć siedząc w samochodzie, ale nie chciał mi powiedzieć jak.. Ktoś może wie? ;]
Komentarz
-
Zamieszczone przez motorsporttakie urządzenie ma jakikolwiek wpływ na pomiar siły hamowania
[ Dodano: Sob 11 Lis, 06 12:58 ]
Zamieszczone przez tomekEDS dziala przy ruszaniu, EBD oczywiscie przy hamowaniu
Komentarz
-
-
Z checia zobacze taki folder, w ktorym EBD oznacza EDS, bo nie uwierze. Jezeli tak jest, to marketingowcy w skodze (a wlasciwie w calym VAG) maja mozg wielkosci orzeszka. Moze niedlugo octavie zaczna nazywac superb
A w temacie rolek, nigdy nie mialem z tym problemow. Jakies badziewne rolki, bo raczej powinny sie krecic z dokladnie ta sama predkoscia.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekpowinny sie krecic z dokladnie ta sama predkoscia
Zamieszczone przez tomekchecia zobacze taki folder, w ktorym EBD oznacza EDS
Komentarz
-
Komentarz