Od kiedy ASR w Octaviach I?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kempes
    Classic
    • 2006
    • 20

Zamieszczone przez daneczek76
    Ja bym sprawdził po pierwsze czy płynu chłodzącego nie ubywa i jak tam z olejem ale jestem tego zdania i tak jak pisze szkoda,
    Zamierzam go podpiąć pod kompa - VAG. Na jakie bloki zwrócić szczególną uwagę / które brać pod uwagę do ew. weryfikacji?
  • motorsport
    Drive
    • 2005
    • 61

Od którego roku pojawi się w wyposazeniu Octavii I ASR? Auto z 99 roku (TDI GLX) raczej czegoś takiego mieć nie może?

[ Dodano: Czw 09 Lis, 06 11:03 ]
    oczywiście zabrakło literki "Ł" - pojawił się

Komentarz

• peiter01
      Classic
      • 2006
      • 5

Octavia 1.9 (TDI, GLX), rok 1999. Mam ABS i ASR.

Komentarz

• daneczek76
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3642
        • Toyota

Zamieszczone przez peiter01
        no to dziwne mój szfagier ma z TDI GLX z 99 r i nie ma ASR.
        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• W1Michał
          Rider
          • 2006
          • 351

ja mam 1,6 ambiente ICE z paxdziernika 2003 i też nie mam :cry:
          http://www.elcal.pl/

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

asr był i jest montowany w silnikach diesla powyzej 90 i w zaleznosci od wersji oraz w w mocnych benzynach

Komentarz

• tomek
              L&K
              • 2005
              • 1078

djczas, nie tak predko, mowimy tu o modelu '99.
              Jezeli byl, to na pewno w opcji, bo nawet w 1.8T SLX nie bylo w standardzie , a mam rowniez przeczucie, ze nie bylo nawet jako opcja.. (dot. rynku polskiego)

[ Dodano: Czw 09 Lis, 06 12:38 ]
              Zamieszczone przez peiter01
              choc wyglada, ze jako opcja byl dostepny..
              O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• peiter01
                Classic
                • 2006
                • 5

Małe sprostowanie - starsze modele miały "EDS" zamiast "ASR" Powinienem napisac w ten sposób -- "Octavia 1.9 (TDI, GLX), rok 1999. Mam ABS i EDS". Czyli "EDS" - elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego.

Komentarz

• Purchawa
                  Admin
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 8007

Zamieszczone przez djczas
                  asr był i jest montowany w silnikach diesla powyzej 90
                  No to ciekawe, bo ja mam 90KM i mam ASR.
                  "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                  Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• motorsport
                    Drive
                    • 2005
                    • 61

To jeszcze o jedno wyjaśnienie proszę. Dałbym sobie uciąć rękę, nawet w łokciu, że jak jest różnica przyczepności kół to przy ruszaniu stuka ABS. Jednak nie kojarzę żadnej kontrolki od ASR-u czy EDS-u. Pewnie to jest to drugie rozwiązanie. Czy jest jakieś mejsce w internecie, gdzie by można było to sprawdzić, np. po VIN-ie. Dziekuję za odpowiedzi.

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

Purchawa, a jaka wersje wyposazenia masz

Komentarz

• tomek
                        L&K
                        • 2005
                        • 1078

Zamieszczone przez motorsport
                        To jeszcze o jedno wyjaśnienie proszę. Dałbym sobie uciąć rękę, nawet w łokciu, że jak jest różnica przyczepności kół to przy ruszaniu stuka ABS. Jednak nie kojarzę żadnej kontrolki od ASR-u czy EDS-u. Pewnie to jest to drugie rozwiązanie. Czy jest jakieś mejsce w internecie, gdzie by można było to sprawdzić, np. po VIN-ie. Dziekuję za odpowiedzi.
                        Nie ma kontrolki ani od abs'u ani od eds'u. Dlaczego stuka opisane jest tutaj: do innego tematu
                        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Purchawa
                          Admin
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 8007

Zamieszczone przez djczas
                          Purchawa, a jaka wersje wyposazenia masz
                          ICE, jednak to to samo co Ambiente od 2003.

Mysle, ze zeby sie dowiedziec czy mamy ASR czy nie, nalezy spojrzec na konsole srodkowa i jezeli miedzy wlacznikiem ogrzewania tylnej szyby, a otwiernia wlewu paliwa, bedzie sie znajdowal przycisk wylaczenia ASR, to bedzie to oznaczac, ze nasze auto jest w ten system wyposazone. :idea:

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• motorsport
                            Drive
                            • 2005
                            • 61

Moje auto to TDI AGR (90 KM) z 1999 roku. Nie ma przycisku od ASR. Mimo tego w pewnych sytuacjach jego ruszanie na sliskim określiłbym jako nadzwyczaj skuteczne. To rzeczywiście wyglada jakby było delikatne blokowanie dyfra za pomoca hamulca. Czy w aucie tak starym i skromnie wyposażonym jak moje GLX jest to możliwe?

Komentarz

• rezon
                              RS
                              • 2006
                              • 1894
                              • Volvo
                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dałbym sobie uciąć rękę, nawet w łokciu, że jak jest różnica przyczepności kół to przy ruszaniu stuka ABS
                              straciłeś rękę, ofiaruj biednym. ABS zastuka Ci w różnych sytuacjach,a le przy hamowaniu nie ruszaniu. Przy ruszaniu stuka ci dyfem EDS czy jak dawniej się nazywało EBD (teraz to co innego). GLX (obecnieAmbiente) 1,6AKL na rynek niemiecki '99 miały to w serii. I tak jak pisze TOMEK bez żadnej kontrolki czy możliwości wyłączenia. Najlepiej zobaczyć działanie na śliskiej jezdni, na postoju, ostry skręt kół i duży gaz. Odpuści koło z takim hukiem, jakby miało odpaść. Efekt uboczny - w Rzeszowie nie znalazłem ani jednej ścieżki diagnostycznej przy badaniu technicznym, która by poradziła sobie z tym w związku z czym badania siły hamowania przednich kół zawsze były teoretyczne :twisted:

Komentarz

• motorsport
                                Drive
                                • 2005
                                • 61

No chyba nie straciłem, bo jest tak jak napisałem. Ten EDS, czy jak mu tam, działa wykorzystując zawory ABS-u. Przecież sam dyfer nie ma żadnej blokady, tylko koło ślizgające jest przyhamowywane przez hamulec.
                                A tak abstrachując od tego - to czy takie urządzenie ma jakikolwiek wpływ na pomiar siły hamowania? Nie sądzę, bo niby czemu? Nie ma technicznego uzasadnienia.

Komentarz

• tomek
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1078

Zamieszczone przez rezon
                                  Przy ruszaniu stuka ci dyfem EDS czy jak dawniej się nazywało EBD (teraz to co innego).
                                  oj cos chyba nie. EDS to co innego niz EBD - Electronic Brake Distribution - albo jakos tak, odpowiedzialny za rozdzial sily hamowania. EDS dziala przy ruszaniu, EBD oczywiscie przy hamowaniu.
                                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Purchawa
                                    Admin
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 8007

Zamieszczone przez tomek
                                    EDS dziala przy ruszaniu, EBD oczywiscie przy hamowaniu.
                                    Dokladnie!

Po za tym ASR potrafi tez "odjac" paliwa, a do tego dziala tez w czasie samej jazdy, nie tylko przy ruszaniu!

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• daneczek76
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 3642
                                      • Toyota

Z tego co ja pamietam jak kupowałem w 99 r Octawie to Był w 1.9 tdi MSR +ABS ale po jakims czasie z 90 konnej to skreslili i było tylko w 110 niewiem czy bład w cenniku czy przez jakis czas bylo.
                                      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• rezon
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 1894
                                        • Volvo
                                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez tomek
                                        oj cos chyba nie. EDS to co innego niz EBD - Electronic Brake Distribution - albo jakos tak, odpowiedzialny za rozdzial sily hamowania. EDS dziala przy ruszaniu, EBD oczywiscie przy hamowaniu.
                                        zanim zaczniesz kogoś poprawiać, to czytaj co jest napisane. Przecież piszę, że teraz to co innego. W mojej dawnej O1 na pewno takiej rzeczy jak EDS nie było, natomiast było EBD czyli o ile pamiętam ELectronic Brake Differrential czy jakoś tak. Instrukcja była po niemiecku, więc wielu rzeczy nie czytałem. Różnica między dawnym EBD i obecnym EDS to tylko nazwa - nie wiem w którym roku zmienioną ją na EDS (prawd. 2001 lub 2002), a EBD zaczęło znaczyć to co obecnie - czyli rozdział siły hamowania. Skoro topic dotyczy autka AD'99 to też przytoczyłem nazwę, która wówczas była stosowana.

Komentarz

Ostatnio robiłem przegląd w stacji diagnostycznej przy PEHAMOCIE (Szczecin) i robił to pracownik Skody. Moja octa 2000, 1.9 TDI 110 km L&K pomimo iż w wyposażeniu nie ma mowy o ASR, to według tego gościa ją ma. Jego wyjaśnienia na temat ASR były dość lakoniczne więc nie potrafię powtórzyć w jakich wersjach było to stosowane. W każdym razie jest sposób na to, żeby go wyłączyć siedząc w samochodzie, ale nie chciał mi powiedzieć jak.. Ktoś może wie? ;]

Komentarz

• rezon
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 1894
                                            • Volvo
                                            • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

takie urządzenie ma jakikolwiek wpływ na pomiar siły hamowania
                                            ma, ponieważ na początku pomiaru koła powinny się przez chwilę kręcić swobodnie napędzane przez rolki, aby ustawić bazę pomiaru - czyli pominąć opory mechanizmów samochodu. Ponieważ zawsze występowała jakaś różnica prędkości obrotowej międy kołami, wtedy też EDS(dawn. EBD) zaczynał hamować jedno koło (to, które kręciło się szybciej - interpretacja poślizg koła) i wyrzucało samochód z kręcących się rolek. Z reguły po trzech próbach - diagności dawali sobie spokój i przechodzili do pomiaru siły hamowania kół tylnych, gdzie takiego bajeru już przecież nie ma. Techniczne uzasadnienie zatem masz. Mimo, że EDS używa zaworów prawdopodobnie ABS (nie jestem pewien) i na dodatek jego czujników prędkości oborotwej kół, to jednak jest to odrębny system sterujący i trudno uznać go za część ABS. Równie dobrze o ESP można by przecież to powiedzieć, ale nie spotkałem się z taką opinią. Inne zupełnie jest przeznaczenie tych systemów.

[ Dodano: Sob 11 Lis, 06 12:58 ]
                                            Zamieszczone przez tomek
                                            EDS dziala przy ruszaniu, EBD oczywiscie przy hamowaniu
                                            zgadza się pod warunkiem, że nie mówimy o EBD z 1999r. bo wtedy to prostu było co innego. Łatwo sprawdzić jakby miał ktoś folder z O1 z tego okresu, a najlepiej cennik.

Komentarz

• tomek
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1078

Z checia zobacze taki folder, w ktorym EBD oznacza EDS, bo nie uwierze. Jezeli tak jest, to marketingowcy w skodze (a wlasciwie w calym VAG) maja mozg wielkosci orzeszka. Moze niedlugo octavie zaczna nazywac superb

A w temacie rolek, nigdy nie mialem z tym problemow. Jakies badziewne rolki, bo raczej powinny sie krecic z dokladnie ta sama predkoscia.
                                              O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• rezon
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 1894
                                                • Volvo
                                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez tomek
                                                powinny sie krecic z dokladnie ta sama predkoscia
                                                powinny, ale napędzane są indywidualnie inaczej nie można byłoby mierzyć siły hamowania poszczególnych kół, więc o drobną różnicę łatwo. U mnie było to wystarczające do zadziałania EBD (EDS).
                                                Zamieszczone przez tomek
                                                checia zobacze taki folder, w ktorym EBD oznacza EDS
                                                Ja niestety w tym ci nie pomogę. A co do opinii o marketingowcach, to dla mnie też było to zaskoczeniem, jak pojawił się inny skrót, a oznaczał coś co miałem. O marketingowcach Skody najlepeiej będzie chyba świadczył "sukces" rynkowy Roomstera. Jakoś strasznie mało ich jeździ - chyba "nieco" przegięli z ceną. Autka z tego segmentu typu Boxter czy Kangoo są ok. 15% tańsze przy porównywalnym wyposażeniu.

Komentarz

• lolek_2
                                                  Classic
                                                  • 2006
                                                  • 35

Tutaj jest napisane co jest co w skodzie.

Podaje wyposazenie na 2000 rok i tam jest cos takiego EDS w zalaczniku
                                                  Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...