Zamieszczone przez miecz
wymiana przedniego łożyska a ustawianie geometrii
Zwiń
X
-
wymiana przedniego łożyska a ustawianie geometrii
Koleżanki i Koledzy.
Czy po wymianie łożyska w przednim kole trzeba ustawiać geometrię ? Bo zdania mechaników są podzielone.
Pierwszy twierdzi, że OBWIĄZKOWO tak i chce za tę usługe 40 PLN
Drugi natomiast mówi, że przy wymianie łożyska nie rusza się nic związanego z geometrią i tam NIE MA PRAWA się nic przestawić, więc ustawianie jest bez sensu.
Czy pierwzy chce mnie naciągnąć czy też drugi niedouczony ??JaroSz
Octavia 1.9 TDI '02 (podobno po chip-tuningu)
-
-
JaroSz, zależy w jaki sposób zostało to rozebrane, przeważnie nie trzeba
druga sprawa to albo Ty albo ten mechanior mylicie pojęcia ponieważ za 40zł. to on może sprawdzić ale zbieżność a nie geometrie :wink:
U mnie nawet po wymianie sprężyn na -30mm oraz amorków wszystkie kąty były w porządku nic nie trzeba było regulowć choć sam chciałem to sprawdzić i byłem na pomiarachNFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
bezduszny
Co jakiś czas terzeba zrobić i jedno i drugie... przy naszych drogach.
Nie kosztuje to dużo bo tylko 40 pln... a na pewno nie zaszkodzi. Bezpieczeństwo na pierwszym miejscu.
Komentarz
-
Miałem robioną wymianie łożysk w przednich kołach jeszcze na gwarancji w skodzie. Żadnej zbieżności nie ustawiali.
Autorushttp://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
Budowa mojego domku MURATORZE
----------------------------------------------------
Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JaroSzdobrygrzeswawa napisał/a:
za 40zł. to on może sprawdzić ale zbieżność a nie geometrie
Wyraźnie mi powiedział - GEOMETRIĘ
W okręgu warszawskim z warsztatów mi znanych koszt ustawienia zbieżności (samej zbieżności) to 35zł. najtaniej ale to na maszynie z czasów gierka :wink: Za sprawdzenie geometri w ASKO zapłaciłem jeśli dobrze pamiętam 90zł. Pomijam solidność ale takie są ceny za te czynności
Na koniec wspomne tylko że u mnie było wymieniane: łożysko lewy przód, sprężyny, amortyzatory, tylne tuleje met-gum wahaczy przód iiii...i co i nic. Wszystkie kąty w środkowych wartościach, zbieżność również. Opony, szerokość 225 idealnie, równomiernie wytarte (zużyte), problemów z prowadzeniem brak. Dlatego pisze o oponach ponieważ to na nich najbardziej widać uszkodzenia zawieszenia jak i złe ustawienie geometri.
Kupiłem moją czeszke jak miała 40tyś. przebiegu, teraz jest 120tyś. i tylko raz sprawdzana była geometria. Sprawdzana nie ustawiana ponieważ nie było takiej potrzeby.
Oczywiście nie neguje sprawdzania ustawień co jakiś czas. Jak to mówi MisiekWAW:"wasz cyrk..."NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaOpony, szerokość 225 idealnie, równomiernie wytarte (zużyte),JaroSz
Octavia 1.9 TDI '02 (podobno po chip-tuningu)
Komentarz
-
Komentarz