Jakie lampy przednie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojt_s
    Classic
    • 2014
    • 6

Jakie lampy przednie

srebrny to najgorszy lakier zawsze wszystko widać, wymienisz drzwi na ideał a zapewnie będzie to poznać
  • lucas71
    Classic
    • 2012
    • 18
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Jakie lampy przednie

Witajcie.
    Na naszym forum znalazłem co prawda dwa tematy związane z moimi przemyśleniami, ale są mocno "przeterminowane"' więc mam nadzieję, że może coś przybyło w ofercie...

W związku z tym, że moje lampy przednie (oryginalne z 2006r) są już nieco wypalone, a klosze plastikowe zmatowiały, noszę się z zamiarem zakupu nowych lamp. Moje nie mają halogenów więc chciałbym też "dołożyć" sobie i te światła, co po części miało wpływ na moją decyzję o zakupie nowych.
    Nie chcę wydawać fortuny, więc chciałbym nabyć zamienniki. Tutaj rodzi się pytanie: jakiej firmy/jakiego dostawcę lampy wybrać, aby świeciły jak należy, a nie po oczach jadącym z przeciwka oraz aby miały ładną linię odcięcia? Ważna oczywiście jest i trwałość tych lamp, ale kupując zamienniki nie liczę na ich zakładaną dobrą jakość przez bardzo długi okres.
    Czy ktoś z Was ma w tym zakresie jakieś doświadczenie? Będę wdzięczny za Wasze opinie.

P.S. Chyba, że macie jakiś "patent na odnowienie lamp" w skodzie po FL...
    Pozdrawiam.
    Jacek

Komentarz

• Tony065
      RS
      • 2009
      • 2487
      • Octavia I (1U2)
      • ARX 1.8 20VT 150 KM

lucas71, niestety, do OI musisz kupić ori lampy, aby to świeciło jak należy. Na rynku jest parę zamienników, ale żadne nie mają tej jakości i trwałości co oryginalne. Ja też próbowałem "odświeżyć" lampy w moim aucie i skończyło się na rozebraniu na części i pożądanym wymyciu. Nie wszędzie mogłem się dostać, ale efekt jest zadowalający, choć do rewelacji jeszcze brakuje. Aby założyć halogeny, to pewnie trzeba dołożyć całą wiązkę kabli i zmienić włącznik świateł, ale to już popytaj kolegów/elektryków.
      Black Pearl, Elegance & RS LOOK
      @ by Tune-up Gdańsk
      TDI VP++ i jeszcze rośnie
      Antek

Komentarz

• Tobi77
        Rider
        • 2012
        • 509
        • Octavia I combi (1U5)
        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Jedyne słuszne :P

Opis: http://www.cts100.pl/index.php?c1=34...162&idart=1512
        Moja Octavia

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

Zamieszczone przez Tobi77
          Jedyne słuszne :P
          ad: ad: ad: ad: ad:
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Biszczu
            RS
            • 2011
            • 5567

faktycznie jeżeli chcesz zrobić wieś tuning i się ośmieszyć
            "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Tobi77
              Rider
              • 2012
              • 509
              • Octavia I combi (1U5)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

To Twoje zdanie. Według mnie są o wiele ładniejsze i bardziej agresywne niż oryginalne.
              Moja Octavia

Komentarz

• Biszczu
                RS
                • 2011
                • 5567

są o wiele ładniejsze i bardziej agresywne niż oryginalne.
                ad:
                "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• niedziela67
                  Elegance
                  • 2007
                  • 767
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

I najważniejsze że lepiej świecą.
                  Do maja były bez zarzutu a założone w 03.2010r.
                  Tobiasz widzę że nadal zadowolony
                  Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
                  Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
                  Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• Tobi77
                    Rider
                    • 2012
                    • 509
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Pewnie, że tak - lampy rewelacja. I pod HIDy też choć na razie założyłem NightBreakery Plus (przegląd techniczny się zbliża). A patrząc na O1 z klasycznymi lampami mam wrażenie, że jakiś emeryt jedzie - one są takie nudne. :P
                    Moja Octavia

Komentarz

• mirek_p11
                      RS
                      • 2010
                      • 6630
                      • Volkswagen
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

lampy rewelacja. I pod HIDy
                      :shock: ad:

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                      Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                      Fotki

Komentarz

• gomar
                        Rider
                        • 2012
                        • 480

Podepnę się pod temat żeby nie zakładać osobnego wątku, mam pęknięty klosz lampy tylnej prawej w mojej Octavi II Combi 2008 rok. Pytanie jest takie:
                        Czy odcień, plastik z którego była wykonana lampa jest na przestrzeni lat produkcji OII taki sam? Tzn czy jeśli kupię dowolną lampę na alledrogo to nie będzie się ona różnić odcieniem? Czy szukać lampy z roku 2008, czy może kupić obie z jednego auta a potem swoja drugą (lewą) odsprzedać? Pozdrawiam
                        SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007

Komentarz

• zepter00
                          RS
                          • 2008
                          • 2304

Odcieniem się nie będą różnić. Różnić się będą mogły ewentualnie stopniem zużycia i stopniem zabrudzenia.
                          Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• lucas71
                            Classic
                            • 2012
                            • 18
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Tony065
                            Na rynku jest parę zamienników, ale żadne nie mają tej jakości i trwałości co oryginalne.
                            Zastanawiam się o ile gorsze są te zamienniki (bo w to, że na pewno są to nie wątpię) i czy oprócz jakości wykonania będzie duża różnica w jakości świecenia, układania się światła na jezdni, linii odcięcia itp. Różnica w cenie jest naprawdę znacząca, żeby nie napisać "kolosalna"...
                            Ja też próbowałem "odświeżyć" lampy w moim aucie i skończyło się na rozebraniu na części i pożądanym wymyciu. Nie wszędzie mogłem się dostać, ale efekt jest zadowalający, choć do rewelacji jeszcze brakuje.
                            Ja swoje jedynie płukałem, ale okazuje się, że plastik jest na tyle matowy, że nie przepuszcza całego światła.
                            Aby założyć halogeny, to pewnie trzeba dołożyć całą wiązkę kabli i zmienić włącznik świateł, ale to już popytaj kolegów/elektryków.
                            Z tym akurat nie mam problemu (jestem elektronikiem), a poza tym, chciałbym zrobić "myk" z naruszeniem przepisów i spróbować włożyć w miejsce halogenów żarówki LED i używać tych świateł jako dzienne - już zgodnie z przepisami, czyli TYLKO przy wyłączonych pozostałych światłach.
                            Jeszcze jedna sprawa, która przyszła mi do głowy to fakt, że napięcie na zaciskach żarówki od świateł mijania jest około 0,5 - 0,7V niższe od tego na akumulatorze i może dodatkowo daje efekt ciemnych świateł, muszę to sprawdzić.
                            Jedyne słuszne
                            Odebrałem to jako żart i nawet się ubawiłem
                            Może są i fajne (akurat nie moja bajka do zwykłego kombi taki tuning), nieźle świecą, ale niestety nie stać mnie na taki wydatek... Przede wszystkim jednak jestem zwolennikiem tradycyjnego/fabrycznego wyglądu samochodu, więc wolałbym już kupić oryginały...

Oprócz wspominanych DEPO oraz TYC znalazłem jeszcze firmę LAURENT&CLEMENT - może słyszeliście coś na jej temat...? Ta sama chińska fabryka, tylko zmieniona nazwa?

P.S. A może po prostu oddać lampy do regeneracji? Na ile jest to skuteczne i jak wygląda finansowo, może wiecie?
                            Pozdrawiam.
                            Jacek

Komentarz

• Tobi77
                              Rider
                              • 2012
                              • 509
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez lucas71
                              Jedyne słuszne
                              Odebrałem to jako żart i nawet się ubawiłem
                              Może są i fajne (akurat nie moja bajka do zwykłego kombi taki tuning), nieźle świecą, ale niestety nie stać mnie na taki wydatek... Przede wszystkim jednak jestem zwolennikiem tradycyjnego/fabrycznego wyglądu samochodu, więc wolałbym już kupić oryginały...
                              I słusznie, bo żartem było, że jedyne słuszne, aczkolwiek lampy zdecydowanie warte polecenia.
                              Ja też jestem zwolennikiem oryginalnego wyglądu samochodu, ale nie czarujmy się - O1 kombi to nie jest jakieś arcydzieło sztuki designerskiej. A takich aut jeździ multum i można się jakoś wyróżniać - to nie jest jakiś fajny klasyk, żeby doprowadzać go do stanu fabrycznego.
                              Moja Octavia

Komentarz

• Jacomelli
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 501

Mycie lapm.. ciekawy pomysł. Jak to robiliście? Moim chyba też przyda sie delikatne odświeżenie.
                                Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                                Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• LUKI
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5776

jesteś gość :!:
                                  kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• lucas71
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 18
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Jacomelli
                                    Mycie lapm.. ciekawy pomysł. Jak to robiliście? Moim chyba też przyda sie delikatne odświeżenie.
                                    Ja wyciągałem lampę, przygotowywałem dobrze ciepłą wodę zmieszaną z płynem do zmywania naczyń, wlewałem ten "roztwór" do środka lampy i płukałem przez kilkadziesiąt sekund. Efekt nie był powalający, chociaż trochę brudu wypłynęło. W sumie wydatek żaden, kilkadziesiąt minut pracy razem z suszeniem suszarką więc warto spróbować...
                                    Mojego problemu to niestety nie rozwiązało - nadal światła są wątłe i żółte
                                    Pozdrawiam.
                                    Jacek

Komentarz

• niedziela67
                                      Elegance
                                      • 2007
                                      • 767
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Polecaja na konieć wypłukac wodą demineralizowana,nie pozostawia plam na odbłyśniku.
                                      lucas71 sprawdź napięcie dochodzące do lamp
                                      Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
                                      Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
                                      Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• dabki1
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 2

witam skode mam od roku przekładałem anglika i niestety musiałem kupić nowe lampy nie popełnijcie mojego błędu i nie kupujcie reflektorów firmy diamond jest to zamiennik prosto z chin strata pieniędzy świecą beznadziejnie

Komentarz

• Tony065
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2487
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez lucas71
                                          Zamieszczone przez Jacomelli
                                          Ja wyciągałem lampę, przygotowywałem dobrze ciepłą wodę zmieszaną z płynem do zmywania naczyń, wlewałem ten "roztwór" do środka lampy i płukałem przez kilkadziesiąt sekund. Efekt nie był powalający, chociaż trochę brudu wypłynęło. W sumie wydatek żaden, kilkadziesiąt minut pracy razem z suszeniem suszarką więc warto spróbować...
                                          Mojego problemu to niestety nie rozwiązało - nadal światła są wątłe i żółte
                                          Ja zrobiłem podobnie, środek jeszcze powycierałem miękkim pędzelkiem i płukałem myjką ciśnieniową. Szkło trochę czystsze, ale największy problem, to "pajączki" od spryskiwaczy. Coś mi się zdaje, że materiał, z jakiego jest wykonany reflektor, nie za dobrze znosi skoki temperatury podczas używania sprysków i powstają takie mikropęknięcia. Na kolor światła największy wpływ mają żarówki. Ja mam NightBraker-y. Jak się spalą, to dam te nowsze, bo kolor jest OK.

[ Dodano: Sro 28 Lis, 12 13:22 ]
                                          Zamieszczone przez mirek_p11
                                          lampy rewelacja. I pod HIDy
                                          :shock: ad:
                                          Czego się czepiasz. W OI to standard, HID w halogenach.
                                          Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                          @ by Tune-up Gdańsk
                                          TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                          Antek

Komentarz

• mc_majcher
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 35

lampy przednie w octavi 1 przed i po FL

Witam.
                                            Mam O1 z 2000r. SLX i mam w niej lampy z halogenami z matowym szkłem (żarówki H3 i H4 kostka w lampie na 5 pinów) i chciałbym je wymienić na te lampy z wersji po FL z gładkim szkłem. I zastanawiam się czy te lampy są takie same i czy nie będzie problemu z zamianą tych lamp. Bo na pierwszy rzut oka wydają się być identyczne, ale czy mocowania, kształt, żarówki i kostka podłączeniowa będą takie same? Proszę o odp. Pozdrawiam.

Komentarz

• ROBAL_26
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2324
                                              • Octavia I combi (1U5)
                                              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

mc_majcher, wymianę lamp a właściwie robienie FL-u z przodu przerabiał kolega ahmed799 a tu jego post;

możesz mieć czyste szkła nie robiąc FL a wymieniając swoje stare lampy na te co miały wersje LAURIN&KLEMENT z 2000roku, trochę cieżko je dostać ale może warto.ok

pozdro
                                              Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• mc_majcher
                                                Classic
                                                • 2011
                                                • 35

Zamieszczone przez ROBAL_26
                                                mc_majcher, wymianę lamp a właściwie robienie FL-u z przodu przerabiał kolega ahmed799 a tu jego post;

możesz mieć czyste szkła nie robiąc FL a wymieniając swoje stare lampy na te co miały wersje LAURIN&KLEMENT z 2000roku, trochę cieżko je dostać ale może warto.ok

pozdro
                                                Ok dzięki za odp. Dalsze moje pytania będę zadawał właśnie w tym temacie. Pozdrawiam.

Komentarz

• duzy616
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 106
                                                  • Audi

Witam
                                                  Mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat lamp hella

Komentarz

Pracuję...