tweetery w słupki najlepiej we Wrocku w EMG
Dzwonienie z tyłu auta
Zwiń
X
-
Dzwonienie z tyłu auta
Witam, od dluższego już czasu mam następujący problem: gdzieś przy 55kkm (około marca)jak jechałem w deszczu,albo nawierzchnia drogi była mokra powyżej 80km/h zaczynało coś u mnie dzwonić z tyłu. Jest to dosłownie taki dźwięk jakby ktoś poustawiał w rzędzie szklanki lub butelki i zaczął w nie delikatnie łyżka uderzać. Przy włączonym radiu tego nie słychać, tak więc przejeździłem tak ponad 30kkm (mam teraz 87kkm),ale teraz nie mam żadnego (jestem w trakcie wymiany audio) i ten dźwięk mnie po prostu doprowadza do szału. Dodatkowo zaczęło już dzwonić nawet jak jest sucho(zaczyna od 80-100km/h). Każdy kto ze mną teraz jeździ dopytuje się co to za dzwięk. Podczas wymiany kół na zimówki sprawdziłem tył tzn. krecilem kołami z tyłu oraz oglądałem okolice hamulców, blachy,odstające miejsca i wygląda że wszystko jest na swoim miejscu i nie lata.Łożyska też wyglądają na sprawne. Acha podczas hamowania dalej dzwoni, tak więc to też nie klocki. Przez jakis czas myślałem,że to wiatr, ale podczas ostatnich wichrów wkluczyłem to. Nie jest to dzwięk jednostajny,cały czas jego ton i rytm się troszkę zmienia.
Żona już mi powiedziała, że to pewnie duch łańcuchami w bagażniku trzęsie
Proszę o wszelkie sugestie i uwagi...
-
-
Sprawdź na postoju, przy różnych obrotach, gdyby coś z wydechem to powinno się pojawić. Może być coś luźnego wewnątrz tłumika, albo któraś przegroda wpada w drgania.
No chyba, że tylko w czasie jazdy to raczej nie wydech.
Ewentualnie blachy osłaniające rur i tłumikPzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez -Piotr-Czy wydech sprawdzałeś? Coś się może oderwało-wieszak itp, jakieś naprężenia z tego powodu.
Zamieszczone przez RomanSSprawdź na postoju, przy różnych obrotach, gdyby coś z wydechem to powinno się pojawić. Może być coś luźnego wewnątrz tłumika, albo któraś przegroda wpada w drgania.
Zamieszczone przez przem1978oczywiście sprawdziłeś komorę zapasowego koła ?sprawdzałem na samym początku
Mam takie przeczucia ze to chyba jednak łożysko. Jeżeli nie znajdę teraz przyczyny tych dźwięków to chyba pozostaje mi czekać aż zacznie pożądnie halasować lub buczeć(jeśli to łożysko)
Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz