Sama nazwa mówi, że są to "pasy bezwładnościowe", a więc nie należy ich gwałtownie szarpać przy wyciąganiu. Nie dadzą się też wyciągnąć zarówno przy przyśpieszaniu, jak i przy hamowaniu. Żle by było gdyby było inaczej. Poprostu trzeba je wyciągać powoli. Wewnątrz mechanizmu jest rodzaj wahadła, i blokuje ono rolkę zarówno przy hamowaniu, przyśpieszaniu, a też i przy dachowaniu, lub przy poślizgach.
Bagażnik dachowy do Octavi kombi tour 2 (bez relingów)
Zwiń
X
-
Bagażnik dachowy do Octavi kombi tour 2 (bez relingów)
Witam kolegów,
Mam pytanie o montaż/wybór bagażnika do octavi kombi tour 2. Niestety nie mam relingów, dodatkowo z tego co mi w serwisie powiedziano odradzają ich montaż w ASO bo to zawsze wiercenie w karoserii i nikt mi nie da gwarancji ze za kilka lat nie zacznie mi auto rdzewieć w tym miejscu. Zatem wybór padł na jakiś dobry bagażnik dachowy jednak pytanie czy ten oryginalny skodowski będzie pasował do kombi (w liftback dach jest trochę bardziej zakrzywiony niż u mnie). Dlaczego pytam o oryginalny bo z tego co czytałem montując złej jakości bagażniki można łatwo porysować dach a tego chciałbym uniknąć w nowym aucie.
Pytanie czy taki oryginalny też nie rysuje dachu (w miejscach styku z metalem bo przecież auto jadąc pracuje/wibruje).
Chciałem zaznaczyć tylko, że szukam bagażnika do wersji kombi bez relingów.
[3.1.2013 aktualizacja]
Przy okazji przeglądu po 1tyś km byłem zapytać o koszt oryginalnego bagażnika do octavii combi bez relingów i poinformowano mnie (po dość długich poszukiwaniach) że podobno istnieje oryginalny bagażnik w cenie 650 zł (lecz nie podał mi kodu akcesorium) ale polecają mi bardziej założyć relingi.
Problem w tym, że aby założyć relingi trzeba wywiercić w sumie 6 otworów w nowiutkim aucie. Czy ktoś to przechodził, nie wiem czy gra jest warta świeczki bo nawet jeden z mechaników mi odradzał twierdząc, że nikt nie da mi gwarancji że za kilka lat w tym miejscu mi nie wyskoczy rdza (w końcu to naruszona blacha). Sami też do końca niebyli pewnie jak to się nawierca niby twierdzili że są jakieś kształtki ale nikt tego osobiście w rękach nie miał, a jak się pomylą to co będę miał kolejna dziurkę gratis :O.
s kolei problem z bagażnikiem domontowywanym jest taki że octavia niema w drzwiach żadnego uchwytu/przetłoczenia i nie wiem czy taki bagażnik będzie się stabilnie trzymał auta.
-
Komentarz