pytanko o swiatla przeciwmgielne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawello
    Classic
    • 2005
    • 18

Zamieszczone przez Paweł T
    odboje już wymienione, założone zamienniki 25pln szt. osłony amortyzatorów spadły niże i są założone z powrote, dzięki za pomoc
    jak z wymianą, tylko góra, czy całe wyciągali :?:
  • marcind
    Rider
    • 2005
    • 438

Czy mozna zapalic same swiatla przeciwmgielne tylne czy tylko razem z przednimi. Jak pociagnie sie wajche raz to zapalaja sie przednie jak dwa razy to przod i tyl, a jak zapalic tylko tyl? :roll:
    Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
    mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

marcind, tylko z przednimi

Komentarz

• Tymon
        RS
        • 2004
        • 2970

marcind, wyciągnij z przodu żarówki :szeroki_usmiech
        A tak na poważnie to nie ma takiej opcji w szkodniku, jak posiadasz wbudowane i zamontowane halogenki
        Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
        Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
        BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• marcind
          Rider
          • 2005
          • 438

No to bol, bo czesto zapalil bym tyle a przednich bym nie ruszal. Co robic takie zycie... :roll:

Komentarz

• nico21
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 2640
            • Volkswagen

ja tam jezdze teraz non stoper na przednich - nikt z przeciwka sie nie pluje

a mam takie pytanie :

czy z tyłu wg przepisów moze byc tylko jedno przeciwmgielne czy noga byc dwa ( tzn po jednym na kazda strone ) ??
            DACAR.team

Komentarz

• Jabar1975
              RS
              • 2006
              • 3331

Zamieszczone przez nico21
              czy z tyłu wg przepisów moze byc tylko jedno przeciwmgielne czy noga byc dwa ( tzn po jednym na kazda strone ) ??
              przynajmniej jedno - ale nie wiecej niz dwa
              [ Dodano: Sro 22 Lis, 06 19:55 ]
              Zamieszczone przez nico21
              ja tam jezdze teraz non stoper na przednich - nikt z przeciwka sie nie pluje
              jak ci ktos nawrzuca ch.... przez radio to bede ja
              pozdrawiam
              nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• zibio
                Classic
                • 2006
                • 6

A po co są przednie przeciwmgielne? Chyba tylko do oślepiania. Jechałem kilka dni temu w takiej mgle że ledwo widziałem kolor świateł na skrzyżowaniu,ale widoczność ze światłami przeciwmgielnymi i bez była taka sama.

Komentarz

• greszczyn
                  Elegance
                  • 2005
                  • 893
                  • Nissan

Zamieszczone przez marcind
                  No to bol, bo czesto zapalil bym tyle a przednich bym nie ruszal. Co robic takie zycie... :roll:
                  W dzień czy w nocy ?
                  Bo zauważam jakąś nieprawidłowość . Jak w dzień jest mgła , to rzadko , kto włącza i jedne i drugie światła , natomiast w nocy ludzie włączają nawet..... oświetlenie kabiny , by być lepiej widocznymi , lub by więcej widzieć .... np. z tyłu :evil: .

W O II można włączyć same przednie przeciwmgielne , lub razem z tylnymi .

Komentarz

• eR_
                    Rider
                    • 2005
                    • 411

jesli o mnie chodzi to nie widze roznicy z i bez przeciwmgielnych (we mgle), one tylko poprawiaja wyglad auta.
                    Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
                    Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• pdanilow
                      Classic
                      • 2005
                      • 4

Zamieszczone przez eR_
                      jesli o mnie chodzi to nie widze roznicy z i bez przeciwmgielnych (we mgle), one tylko poprawiaja wyglad auta.
                      W silnej mgle (widoczność np. do 50 m) zobaczysz różnicę, gdy wyłączysz światła mijania i będziesz jechał tylko na halogenach.

Komentarz

• Jabar1975
                        RS
                        • 2006
                        • 3331

Zamieszczone przez pdanilow
                        W silnej mgle (widoczność np. do 50 m) zobaczysz różnicę, gdy wyłączysz światła mijania i będziesz jechał tylko na halogenach.
                        a najwieksza roznice dostrzega ci ktorzy beda probowali Cie dostrzec we mgle

Komentarz

• -Piotr-
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1018
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez greszczyn
                          natomiast w nocy ludzie włączają nawet..... oświetlenie kabiny , by być lepiej widocznymi , lub by więcej widzieć .... np. z tyłu :evil:
                          Kierowcy tirów i często dostawczych mają coś podobnego, ale chodzi tu o co innego. Dodatkowe delikatne oświetlenie kabiny, najlepiej za plecami kierowcy w kolorze czerwonym wpływa pozytywnie na pracę oka przy obserwacji niedoświetlonego obszaru. Oczy mniej sie męczą, oraz ja przynajmniej wiecej widzę horyzontalnie. W poprzednim aucie miałem podświetlone na biało słupki na tylnych siedzeniach i lubiałem na włączonej jednej stronie kierować samochodem po zmroku.
                          Zamieszczone przez pdanilow
                          owszem tak m.in.z racji doświetlonego pobocza oraz drogi tuż przed samochodem. to sie przydaje w czasie w czasie częstej mgły.
                          Z racji braku z przodu halogenów w czasie ograniczonej widoczności zwłaszcza mgły, wspieram się inną metodą :wink: .
                          O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                          KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                          O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• marcind
                            Rider
                            • 2005
                            • 438

Zapalil bym same tylne zeby mnie szybciej zauwazyli Ci ktorzy do mnie sie zblizaja, natomiast przednie moga oslepiac i wtedy bym ich wlaczal przy mniejeszej mgle. Jak jest duza mgla to przednie przydaja sie glownie do doswietlania pobocza, zeby nie spasc z drogi np. na zkarecie :roll:

Komentarz

• sakus
                              Drive
                              • 2006
                              • 55

A mnie trafia szlag jak ktoś przy słabej mgle włącza tylne światło przeciwmgielne. Jazda za takim osobnikiem jest koszmarem :evil: . Wszystko wokół jest czerwone, a wzrok jest zmęczony jak cholera. Nawet kodeks drogowy reguluje, że tylne przeciwmgielne można stosować gdy widocznośc spada poniżej 50 m. Za nadużywanie "czerwonej latarni" z tyłu policja powinna karać bez pobłażania.

Komentarz

• yoschua
                                Rider
                                • 2006
                                • 339

a ja mam na takich sposób - siedze takiemu na ogonie i mam włączone wszystkie możliwe światła z przodu - przynajmniej niweluje te czerwień, a i gościu wątpi po chwili przeważnie bo go oślepiają wszystkie lusterka i ma jaśniej niż w dzień w aucie.
                                Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
                                HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• Jabar1975
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 3331

Zamieszczone przez yoschua
                                  a ja mam na takich sposób - siedze takiemu na ogonie i mam włączone wszystkie możliwe światła z przodu - przynajmniej niweluje te czerwień, a i gościu wątpi po chwili przeważnie bo go oślepiają wszystkie lusterka i ma jaśniej niż w dzień w aucie
                                  z reguly taki delikwent nawet nie wie ze ma je wlaczone wiec sie wq.... i jak tylko go wyprzedzisz da ci po oczach swoimi latarniami
                                  Zamieszczone przez -Piotr-
                                  Z racji braku z przodu halogenów w czasie ograniczonej widoczności zwłaszcza mgły, wspieram się inną metodą
                                  Jaka to metoda ? Na Ace Venture? :diabelski_usmiech

Komentarz

• -Piotr-
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1018
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Złośliwość przez Was przemawia. Nie potraficie zrozumieć innych, którzy nie wiedzą do czego służą tyne światła przeciwmgielne, oraz nie znają przepisów o ich stosowaniu. Jesteście nietolerancyjni. Może trzeba takim kierowcom to wytłumaczyć?
                                    Mnie też wq```a jak jedzie jeden z drugim z włączonym w/w światłami zwłaszcza w korku i to na terenie zabudowanym.

[ Dodano: Czw 23 Lis, 06 12:12 ]
                                    Zamieszczone przez Jabar1975
                                    Jaka to metoda ? Na Ace Venture?
                                    :lol: :lol: :lol:
                                    Kurcze nie ogladałem tego odcinka. Jak on to robił?

Tak na poważnie w samochodzie mam jeszcze jedną parę okularów, ale z jasnymi żółtymi szkłami. W ostatnią mglistą niedzielę trochę spędziłem czasu w samochodzie i miałem możliwość je wypróbować. Jak dla mnie bardzo przydatna rzecz. Wiadomo, że mgły to one nie rozpraszają, ale wyraźniej widać kontury np. samochodów przez co szybciej można ich dostrzeć, oczy się mniej męczą, poprawiają koncentrację.

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Może trzeba takim kierowcom to wytłumaczyć?
                                      no ale jak chcesz tlumaczyc?!
                                      mnie tez szlag trafia jak widze kilku idiotow jadacych w KOLUMNIE i kazdy temu nastepnemu daje ta czerwienia az milo, oslepia to jak cholera, ani takiego wyprzedzic ani nic :evil:

jak jade na tym tylnym to od razu jak ktos sie do mnie zblizy - wylaczam, tu nie ma nic do tumaczenia :roll:
                                      saport techniczny baj DGW
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm
                                      no i nie ma :-)

Komentarz

• Jabar1975
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 3331

Może trzeba takim kierowcom to wytłumaczyć?
                                        sa metody ale niestety posiadanie "bejzbola" jest zakazane
                                        Kurcze nie ogladałem tego odcinka. Jak on to robił?
                                        np. tak:
                                        Załączone pliki

Komentarz

• nico21
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 2640
                                          • Volkswagen

Zamieszczone przez Jabar1975
                                          nico21 napisał/a:
                                          przynajmniej jedno - ale nie wiecej niz dwa
                                          oki thx
                                          DACAR.team

Komentarz

• marcind
                                            Rider
                                            • 2005
                                            • 438

Przyznaje sie nie pomyslalem ze to moze byc jak czerwona latarnia (te swiatla z tylu), chociaz jak sie zastanowie to nie pamietam kiedy ktos mnie wyprzedzil jak jest mgla, raczej to ja jade szybciej... :roll:

Komentarz

• Masmo
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1145

Zamieszczone przez sakus
                                              A mnie trafia szlag jak ktoś przy słabej mgle włącza tylne światło przeciwmgielne. Jazda za takim osobnikiem jest koszmarem :evil: . Wszystko wokół jest czerwone, a wzrok jest zmęczony jak cholera. Nawet kodeks drogowy reguluje, że tylne przeciwmgielne można stosować gdy widocznośc spada poniżej 50 m. Za nadużywanie "czerwonej latarni" z tyłu policja powinna karać bez pobłażania.
                                              Dokładnie!! Ostatnie kilka dni we mgle szlag nas trafiał bo co drugi koleś oślepiał tylnym światłem p/mgielnym. Włączanie tylnego p/mgielnego ma sens jak jest mgła taka, że trzeba kijem macać drogę i nikt za tobą nie jedzie. Włącznie tylnego p/mgielnego gdy widoczność jest >100 m i jedziemy w sznureczku jest straszne męczące dla kierowców jadących za nami.
                                              Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Jabar1975
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 3331

moze ktos wymysli system ktory nie pozwoli wlaczyc tylnych przeciwmgielnych np w miescie albo gdy auto z tylu zblizy sie na odleglosc mniejsza niz x metrow. Albo taki ktory rozpoznaje jaka jest przejzystosc powietrza.

Komentarz

• -Piotr-
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 1018
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Masmo
                                                  Włącznie tylnego p/mgielnego gdy widoczność jest >100 m
                                                  Tylne swiatła przeciwmgielne ok. 50 m.
                                                  Pomyślałem sobie, że po tych paru mglistych dniach jest okazja aby dobrze naświetlić temat używania tylnich świateł p-mgielnych. Mam tu na myśli oficjalny wniosek-petycję lub coś w tym rodzaju od klubu OCP do któregoś z czasopism, KGP. Niech z tym w końcu zrobią porządek, lub przynajmniej nagłośnią.

Komentarz

Pracuję...