AEE i moje rozterki :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ErNOL9xp7
    Drive
    • 2014
    • 54

AEE i moje rozterki :)

Otóż to..
    Pewnie zrobię tak jak poradził jeden z kolegów..
    Wymienię panewki i inne elementy wymagające wymiany na jakieś mocniejsze.. potem może rzeczywiście turbo inne i strojenie w którejś z renomowanych firm.
    Pozdrawiam.
    ErNOL/Ernest
    Skoda Octavia 3 RS TSI Szary Metal + pełno dodatków...
  • Tomi131313
    Classic
    • 2013
    • 16

AEE i moje rozterki

Na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie przywitać i pozdrowić

W sumie to zastanawiam się czy zmienić auto bo moja skodzinka AEE troszkę mnie złości ...
    Słowem wstępu:
    Kupiona jakieś 2 lata temu od pierwszego właściciela, nie bita, kombinowana troszkę zaniedbana (13500 PLN), rok 2001 wersja Ambiente - bez klimy, przebieg jakieś 165 kkm.
    Liczyłem się z rozrządem (patrząc na inne auta taniutki ), olejem itp ... W ciągu pół roku doszło
    - 4 amorki
    - jakieś drobiazgi do podwozia (nie pamiętam co ale z 150 za częśći - markowe)
    - łożyska tył (oj zabolało - SKF)
    - świece, przewody, kopułka, palec
    - wentylator chłodnicy
    - czujniki cofania (mam wersję bez wycieraczki liftback, zimą i w deszcz w mieście tragedia)
    - tarcze, klocki, szczęki, przetoczenie bębnów (okazało się że całość to tragedia) no i płyn hamulcowy
    Robię jakieś 10kkm rocznie, więc nie dużo...
    Co jakiś czas po zapaleniu auta mam problemy z wachaniem obrotów 1000 - 2000, po ponownym odpaleniu jest to samo, lepiej lub spadają do 500 - ten problem mam już od 1,5 roku. Wymieniłem cewkę - nic nie pomogło... Mam wrażenie że ten problem się nasila (przepustnica była czyszczona nastawy zostały wgrane)
    Ostatnio padła maglownica 1200 w plecy (regeneracja)...

Czasem silnik chodzi tak jakoś jakby nie równo, jakby wszystkie cylindry nie przepalały. Problem z nierówną pracą i wahaniami obrotów pojawia się od odpalenia auta - jak po dopaleniu auto zachowuje się normalnie to nigdy nie miałem tego problemu....

Ostatnio auto jakby się wolniej nagrzewało, a jak włączę nawiew na 3 bieg (miasto, +2 stopnie na zewnątrz) i ogrzewanie to na wskaźniku temperatura spada o jedną kreskę (normalnie 90 stopni). Ogrzewanie włączam już po nagrzanym aucie (90), jazda w mieście.

Spalenia:
    emeryt 80 na godzinę, bez świateł 5,5l (auto mocno załadowane)
    emeryt trasa 90 na godzinę (hamowanie silnikiem itp) 6-6,5 l

Miasto zima średni ruch 10 L.

Jak widzicie auto niby od pierwszego właściciela, z oryginalnym przebiegiem, a tyle rzeczy...

Jestem ciekaw waszego zdania, czy warto naprawiać (co może być przyczyną ostatnich usterek). Czy lepiej rozejrzeć się np z Octavią TDI.... Czy wasze świeżo kupione auta (oczywiście nie te nowe też tak wam wyciągają pieniądze z portfela )?
    V-tech Kraków i 200KM

Komentarz

• logan_x
      Rider
      • 2011
      • 401
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

W TDI po zakupie możesz mieć takie same wydatki, a dodatkowo jest jeszcze kilka innych drogich rzeczy, które mogą się popsuć.

Komentarz

• Tomi131313
        Classic
        • 2013
        • 16

Zamieszczone przez logan_x
        W TDI po zakupie możesz mieć takie same wydatki, a dodatkowo jest jeszcze kilka innych drogich rzeczy, które mogą się popsuć.
        Co do TDI to pewnie masz rację, choć typowe silniki 1.9 to sprawdzona konstrukcja... Zasadniczo boję się trochę silnika AEE (opinie w necie nie są za dobre), czasami lepiej zmienić drogę kilkaset kilka tys zł wcześniej ... Zasadniczo benzyna w dobrej cenie też wchodzi w grę ... Mój brat ma passata 97r 1.9 TDI bez dokładnie rozpoznanej przeszłości i mniej go kosztuje niż ta moja AEE i z tego co widzę to jest ona nadal kapryśna

Fakt że drożej ale na czymś takim to można by troszkę polatać

A Twoje auto jak - odkurza Ci kieszeń ?
        V-tech Kraków i 200KM

Komentarz

• logan_x
          Rider
          • 2011
          • 401
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Moja octavia to świeży nabytek. Mam ja od dwóch miesięcy, przejechałem około 2 kkm. Rocznik 2009, aktualny przebieg 142 kkm.

Na razie :
          - dodałem sterowanie pilotem do centralnego zamka, 105 złotych,
          - chlapacze, 110 złotych,
          - kupiłem świece zapłonowe i uszczelki pod kolektor , 140 złotych (czekają na zamontowanie),
          - wymiana węża w układzie chłodzenia, na koszt sprzedającego (kosztowało by mnie to około 400 złotych na częściach z serwisu),
          - wymiana foli w drzwiach lewych tylnych, na koszt sprzedającego (koszt około 40 - 50 złotych),
          - wymieniony filtr kabinowy 30 złotych,
          - filtry gazu 80 złotych,
          - osłony boczne silnika 70 złotych,

Na początku chciałem wymienić amorki na jakieś sztywniejsze, tym bardziej że tylne się już pocą, ale się już przyzwyczaiłem do bujania.
          Przy zmianie opon na letnie sprawdzę jak to będzie wyglądać. Ogólnie chciałbym żeby auto było trochę sztywniejsze i miało wyższy prześwit, więc może doinwestuje je po zimie.

Na koszt sprzedawcy będę diagnozował w poniedziałek instalacje LPG, bo zawsze jest zbyt bogata mieszanka.
          Możliwe, że mi coś jeszcze naprawia/wymienią za darmo w ramach niezgodności towaru z umową.

Kumpel ma vento 1.9 tdi (pompa rotacyjna , zwykle wtryski , bez dwumasy), właśnie dojeżdża do 300 kkm bez większych wydatków.
          Kupił 10 letnie z przebiegiem 150 kkm, więc możliwe, że naprawdę ma więcej.

Co do nowocześniejszych diesli, to pozbyłem się astry h 1.9 cdti bo wymagała by doinwestowanie w najgorszym scenariuszu kwota 10 k złotych (wtryski, dwumasa, łożyska skrzyni, kompresor klimy, klapki w kolektorze dolotowym).

Auto z ogłoszenia fajne, zabrać do mechanika na porządne przetrzepanie, potwierdzić przebieg w ASO i można brać .

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8160
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

wymiana węża w układzie chłodzenia, na koszt sprzedającego (kosztowało by mnie to około 400 złotych na częściach z serwisu),
            Na koszt sprzedawcy będę diagnozował w poniedziałek instalacje LPG, bo zawsze jest zbyt bogata mieszanka.
            Możliwe, że mi coś jeszcze naprawia/wymienią za darmo w ramach niezgodności towaru z umową.
            Mam ja od dwóch miesięcy
            2 miesiące jezdzisz i jeszcze sprzedajacemu d..e zawracasz? Bo piszesz, ze na koszt sprzedajacego....
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

Tomi131313, po prostu kupiłeś , tak jak napisałeś , zaniedbany egzemplarz i tyl e. poza tym auto ma nalatane pod 200tyś /jezeli oczywiście ten przebieg ori był / więc zaczyna się powoli psuć i tyle , trzeba porobić co należy , podjechać do jakiegoś dobrego mechanika i śmigać dalej , bo co teraz z nią zrobisz ? za darmo komuś oddasz starego strucla bez klimy..
              a tą O1 z ogłoszenia można by kupić , ale nie więcej jak za 24tyś zł , nie jest warta więcej , zresztą popatrz , 1000odsłon i chętnych brak , zresztą jakiś kwiatek podejrzewam z tym ogłoszeniem.. zadzwoń i spytaj czy nic nie było malowane w aucie..
              nawet alu niema..
              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• logan_x
                Rider
                • 2011
                • 401
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                wymiana węża w układzie chłodzenia, na koszt sprzedającego (kosztowało by mnie to około 400 złotych na częściach z serwisu),
                Mam ja od dwóch miesięcy
                2 miesiące jezdzisz i jeszcze sprzedajacemu d..e zawracasz? Bo piszesz, ze na koszt sprzedajacego....
                Nie wszystkie usterki da się zauważyć w momencie kupna.
                Auto kupione w programie sprawdzone auto, od dealera skody.
                Kupowanie od firmy ma swoje zalety .
                Skoro chcą naprawiać, to czemu mam im nie pozwolić .

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8160
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

logan_x, a to chyba, że tak. ASO to niech robi.....bo $$ zarobilo na aucie.
                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• leszekmw
                    RS
                    • 2005
                    • 5356

Tomi131313, tu masz łądne auto za prawie takie same pieniądze..
                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                    GVI 1.4TSI
                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• djwyrebas
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 214

Tomi131313, tutaj masz wątek o mojej AEE. Ciekawa lektura.
                      A od serca napisze ci tak, ja też kupiłem zaje**ście zaniedbaną Octę. Zmieniłbym na 1.8, ale szkoda mi, bo już znam ją od podszewki, a budowa AEE jest tak prosta, że naprawy można robić samemu.
                      gazu, bo dogania nas starość!

Komentarz

• Tomi131313
                        Classic
                        • 2013
                        • 16

Zamieszczone przez djwyrebas
                        Tomi131313, tutaj masz wątek o mojej AEE. Ciekawa lektura.
                        A od serca napisze ci tak, ja też kupiłem zaje**ście zaniedbaną Octę. Zmieniłbym na 1.8, ale szkoda mi, bo już znam ją od podszewki, a budowa AEE jest tak prosta, że naprawy można robić samemu.
                        Jakoś nie widzę linku ... a chętnie bym poczytał.

W sumie to macie rację nie ma co sprzedawać ... auto ma przebieg ori, poprzedni właściciel (pierwszy) kupował nową brykę, miał kasę zasadniczo o tą nie dbał. Trochę zaniedbane ale pewne ....

Na pierwszy ogień pójdzie termostat, a co do obrotów to będę obserwował ....

Dzięki za rady panowie

[ Dodano: Sob 12 Sty, 13 21:20 ]
                        Zamieszczone przez leszekmw
                        Tomi131313, tu masz łądne auto za prawie takie same pieniądze..
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=65452
                        Widziałem autko fajne , ale niestety przekracza moje możliwości finansowe (na razie)..
                        V-tech Kraków i 200KM

Komentarz

• kecaj
                          RS
                          • 2009
                          • 1511
                          • Superb II (3T4)

Tomi131313, robiłeś jej pełna diagnostykę?
                          Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• sew1981
                            RS
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2009
                            • 10917
                            • Fiat

Tomi131313, daj na looz zrób ten termostat, jedź do dobrego mechaniora z tymi obrotami powalczyć i jeździj. Już sporo kasy wpakowałeś, to bezsensu teraz sprzedawać za grosze. Bym wpakował lpg jeszcze (bo 10 litrów na taka moc, to duże spalanie pb) i jeździł długo. :wink:

Komentarz

• djwyrebas
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 214

Tomi131313, sory
                              Kod:
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=59157&highlight=djwyrebas
                              Moja też jest 2001r i też od I właściciela.
                              Ja miałem falowanie obrotów na LPG. Markowe świece i przewody, + filtry, czyszczenie przepustnicy z adapatacją +czyszczenie i odłączenie odmy. Pomogło.
                              gazu, bo dogania nas starość!

Komentarz

• Tomi131313
                                Classic
                                • 2013
                                • 16

Zamieszczone przez kecaj
                                Tomi131313, robiłeś jej pełna diagnostykę?
                                Tak jakieś pół roku temu, nic nie wyszło. Nie wiem jaki to był komp i z jakim softem.Nic nie wyszło, zero błędów ... Z mechanikami mam ten problem że jakiś nie chce im się bawić. Któryś rzucił hasło wymiany przepustnicy...

sew1981 - Zdecydowałem się Skodę zostawić (zgodnie z waszymi radami). Wątek dla mnie cenny, z żonką jakoś nie bardzo rozmowa na ten temat się kleiła . Co do gazu to nie jestem przekonany. W mieście na odcinkach 10 km to nie specjalnie się załączy, a latem spala mniej ... trasa jest w normie

Termostat wymienię na oryginał (http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=700), pokrywę termostatu chcę zamiennik (cena 5x niższa,http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=711), nie będzie kłopotów ze współpracą elementów?

Dziękuję wszystkim za pomoc i dobrą radę
                                V-tech Kraków i 200KM

Komentarz

• kecaj
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 1511
                                  • Superb II (3T4)

Tomi131313, może zrób jeszcze raz diagnostykę. Ja mam VAG-CAN PROFESSIONAL i mogę się podpiąć pod Twoją O1. Być może coś wyskoczy.
                                  Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• Tomi131313
                                    Classic
                                    • 2013
                                    • 16

Zamieszczone przez kecaj
                                    Tomi131313, może zrób jeszcze raz diagnostykę. Ja mam VAG-CAN PROFESSIONAL i mogę się podpiąć pod Twoją O1. Być może coś wyskoczy.
                                    Dzięki

Na razie nie ma mnie w Poznaniu ..., ale pewnie się odezwę na PW (jak nie wcześniej to później - problem się nasila).

Pzdr
                                    Tomek
                                    V-tech Kraków i 200KM

Komentarz

• t00m3q
                                      Rider
                                      • 2012
                                      • 603

Tomi131313, ZAPRASZAMY NA SPOTA W KWIETNIU! Szczegóły znajdziesz tu:

Też mam AEE i walcze ze spalaniem a jak ty piszesz, ze masz spalanie o połowe mniejsze ode mnie to mnie szlag trafia! :evil:

www.wantrejce.pl domowe obiady z dowozem do firmy, szkoły i domu
                                      GrAnAtOwA bOmBa
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...078608#1078608

Komentarz

Pracuję...