Pamiętajmy wróg czuwa
Przepywka?!
Zwiń
X
-
Przepywka?!
Witam was ponownie !! mam takie pytanko. Juz jakis czas pisalem wam ze mam problemy z autkiem, tzn problem polegal na tym ze autko nie chcialo ciagnac powyzej 160km/h podejzewalem przeplywke, nie mialem z kim nia podmienic ale wyczytalem tu na forum ze ktos czyscil ja benzyna ekstrakcyjna, pozniej suszyl i autko smiga jak glupie.Zrobilem wiec tak samo wyczyscilemja ale....... efekt odwrotny. Autko jezdzi wyraznie gorzej niz jezdzilo. Nie ma takiego kopa i nie chce jechac wiecej niz 150km/h.czy to wina na pewno przeplywki? Wiem ze na allegro jest duzo przeplywek?! Wiem tez ze je doradzacie!? Dlaczego? ja nie mowie teraz o zamiennikach tylkko o oryginalnej BOSCHA. czy nie warto kupic z allegro? czy po wymianie przeplywki trzeba cos Vagiem pozmieniac? Czy przeplywek sie nie regeneruje?na ile taka przeplywka powinna starczyc?czy ktos ma sprawodzony punkt z allegro gdzie mozna kupic dobra juz sprawdzona przeplywke? Albo w swoim miescie jakis sklep gdzie sprzedaja dobre nie trafione przeplywki?
Za wszelkie rady, propozycje i pouczenia bardzo dziekuje!!
-
-
takie czyszczenie przepływki wg za wiele nie daje. Ja czysciłem i moze poprawa była na jakies 100 km. Latwo tez uszkodzic juz całkowiceie przepływke, a dokladniej te precik oporowy. Najwidoczniej tak u ciebie sie stało. ale mozesz to sprawdzic - odpinajac przepływke i zobaczyc jak siga samochodzik. Komputer wowczas podaje wartosci awaryjne.
Co do przepływek na allegro to raczej odradzam. Duzo jest podrubek lub przepływek, które tylko z nazwy mozna okreslic jako przepływka. Jest akcja VW ( skody tez) ze oddajac stara przepływke za nowa płacisz 50% - czyli jakies 400 zł, bez oddania nowej ok 800zł. Na nowa przepływke dostajes od roku do dwóch gwarancje. Ja tak zrobiłem i mam spokój
Komentarz
-
-
Ja kiedys przy okazji bledu trafilem do kolesia piszacego i robiacego sprzet diagnostyczny. No i on zdiagnozowal, ze sonda lambda zalozona daje zle odczyty. Okazalo sie ze musze miec orginalna sonde. Ale nie wazne - przy okazji koles mi mowil, ze zamienniki, itp. specyfiki przeplywki sa do bani. Radzil, zeby kupowac orginalne przeplywomierze. Stad radze, zeby dac te 400 zl jak pisza koledzy (albo nawet wiecej), a nie oszczedzac, bo bedziesz mial jak ja - Lambda uniwersalna za 200 zl, a potem orgianal za 500 zl :/Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Re: Przepywka?!
Zamieszczone przez lisiaczek......Zrobilem wiec tak samo wyczyscilemja ale....... efekt odwrotny.
....Wiem ze na allegro jest duzo przeplywek?! Wiem tez ze je doradzacie!?
..... czy nie warto kupic z allegro? czy po wymianie przeplywki trzeba cos Vagiem pozmieniac? ...!!
Proponuje zanim kupisz nową przepływkę przejechać się z Vag-Com'em. Przepływkę można doś łatwo zdiagnozować na podstawie wartości jakie daje. Szukaj na forum Mastersa o diagnozowaniu.
Jeśli okaże się że padła allegro nie jest złym pomysłem kolega kabanach kupił zamiennnik QAP za niecałe 200 zł i daje parametry super chyba nawet lepsze niż Bosch.
Zamiana przepływki jest banalna nic nie muszisz zmieniać czy ustawiać: wykręcasz starą montujesz nową i masz inny wóz. :lol:Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Proponuje jak już to zakup nowej przepływki, sprawdź poprawność dziłałania zaworku N75, a ogólnie to diagnostyka wskazana. Sprawdź jeszcze sobie wszystkie wężyki do zaworków, oraz ob. filtra powietrza czy jest szczelna. Moja przepływka ma 282 kkm i dalej trzyma parametry ,
Pozdrawiam."Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
Pionek znów gra.......
Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
www.dynosoft.pl
Komentarz
-
-
Proponuje jak już to zakup nowej przepływki, sprawdź poprawność dziłałania zaworku N75, a ogólnie to diagnostyka wskazana. Sprawdź jeszcze sobie wszystkie wężyki do zaworków, oraz ob. filtra powietrza czy jest szczelna. Moja przepływka ma 282 kkm i dalej trzyma parametry ,
Pozdrawiam.
A co mam sprawdzic w tych wezykach do zaworkow? Zaworek n75 byl wymieniany jakies 2 miesace temu ale jak on przestal dzialc to byl kompletny noutlauf. Wlasnie jutro podzownie , ale nie chcial bym jechac z tym do ASO. Prpostu wkurza mnie to co oni gadaja, ostatnio jak pojechalem i mowilem im ze jest zepsuty zaworek n75 to ze mna sie klocili ze tak nie jest ale wkoncu wyminili mi bo tak kazalem i autko zaczelo od tamtej pory smigac jak szalone a teraz obstawiamw 90% na przeplywke! Tylko musze poszukac kogos w pozku kto zdjagnozowal by mi autko! I sam nie wiem co zrobic z ta przeplywka? Czy kupic nia w asso czy kupic zaminiik czy oryginal ale w sklepie internetowym! Nie moge nigdzie znalezc odpowiedzi dlaczego w TDI tak czesto siadaja przeplywki! czy nie mozna jej jakos oszukac i zrobic tak by podac falyszwe informacje komputerowi i autko by smigalo jak ta lala? Ciekawe czy to by bylo niebezpieczne dla auta??
Komentarz
-
-
Jak masz samochód na gwarancji, to jedź do ASO i kłóć się ile możesz, niech sie podepną vagiem i robią diagnozę, w innym przypadku, jedź do kogoś kto zna się na diagnostyce i sprawdzi Ci samochód od A do Z, ostatnio słyszałem, że podobno wgrali koledze nowy program, a objawy miał takie ja Ty i śmiga do tej pory.
Przyczyną częstych awarii przepływek, były swego czasu nieszczelne ob. filtrów powietrza. Przepływkę jak już to załatwiaj z dobrego i zaufanego źródła. Będziesz miał spokój.
Pozdrawiam."Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
Pionek znów gra.......
Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
www.dynosoft.pl
Komentarz
-
-
tylko pamietaj, ze przeplywke trzeba sprawdzac w czasie jazdy i to najlepiej przy okreslonych parametrach, ASO czesto podlacza VAGa na postoju. Jak chcesz to przesle Ci namiary na sprzedawce z Allegro od ktorego kupilem swoja przeplywke (zamiennik), jestem z niej bardzo zadowolony.krzychu
L&K 1,9TDI AHF 2001r + turbo 130. 185 tyś km
CB Cobra, B4, ATE_PD
Komentarz
-
-
Re: Przepywka?!
Zamieszczone przez lisiaczekWitam was ponownie !! mam takie pytanko. Juz jakis czas pisalem wam ze mam problemy z autkiem, tzn problem polegal na tym ze autko nie chcialo ciagnac powyzej 160km/h podejzewalem przeplywke, nie mialem z kim nia podmienic ale wyczytalem tu na forum ze ktos czyscil ja benzyna ekstrakcyjna, pozniej suszyl i autko smiga jak glupie.Zrobilem wiec tak samo wyczyscilemja ale....... efekt odwrotny. Autko jezdzi wyraznie gorzej niz jezdzilo. Nie ma takiego kopa i nie chce jechac wiecej niz 150km/h.czy to wina na pewno przeplywki? Wiem ze na allegro jest duzo przeplywek?! Wiem tez ze je doradzacie!? Dlaczego? ja nie mowie teraz o zamiennikach tylkko o oryginalnej BOSCHA. czy nie warto kupic z allegro? czy po wymianie przeplywki trzeba cos Vagiem pozmieniac? Czy przeplywek sie nie regeneruje?na ile taka przeplywka powinna starczyc?czy ktos ma sprawodzony punkt z allegro gdzie mozna kupic dobra juz sprawdzona przeplywke? Albo w swoim miescie jakis sklep gdzie sprzedaja dobre nie trafione przeplywki?
Za wszelkie rady, propozycje i pouczenia bardzo dziekuje!!O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Witam ponownie!! Powiem jak zalatwilem sprawe! Dzis zadzwonilem do Mastera tak jak doradzil mi kolega edryu. U mastera powiedziaono mi ze samozdiagnozowanie to koszt okolo 120zl , i dopiero na piatek moga mnie przyjac! Wiec nie skusilem sie na to. Zadzwonilem do SKODEXU ktory miesci sie na ulicy obornickeij w Poznaniu. Zgodzili sie mnie przyjac na godizne 12. Pojechalem komputer wykazal blad przeplywki, i sluchajcie mieli do wybory 3 rodzaje przeplywek, oryginalne BOSCHA za 480zl czy jakos tak, zamienniik za 170zl i przeplywke jak to pan nazwa z jakims chipem czy tez podrasowana- mowil ze auto ciagnie jak glupie wtedy- cena 550zl. Skusilem sie na ta za 170zl, ale z zastrzezeniem ze jesli autko nie bedzie jechac jak powinno to zwraca ja i birae oryginalna. Po wymianie ruszylem na jazdy probne! Jak wrazenia?? REWELACJA!!!!!!!!!!! Jeszcze tak nigdy nie bylem szczesliwy. wydawalo mi sie ze jade najszybszym autem w miescie;-). Pozniej pojechalm na autostrde! Az szoku doznalem, przyspieszenia ekstra na maxa i do tego rozpedzilem sie do 200km/h nigdy wczesniej takiej predkosci nie osiagnalem, przeszkoda byla przeplywka, nie odczowam takze dziory turbo czy jak to sie tez mowi;-) Poprostu miodzio! Wymienilem takze u nich filtr powietrza! za calosc tzn przeplywka+ filtr+ wymiana 241zl. uwazam ze to bardzo tanio!! Jestem super szczesliwy!. Jedyny problem jaki sie z now pojawil to to ze jak np auto jedzie po nierownosciach tzn buja sie to slychac skrzypienie przedniego zawieszenia!Tak jakby tapczan skrzypial! Ale wydaje mi sie ze beda ta silentblocki. Musze poszukac o tym na forum!. Dziekuje wam za pomoc!!! Teraz jestem zadowlony ze swojej czeszki!!
Komentarz
-
-
lisiaczek, niech Ci się sprawuje jak najlepiej i najdłużej, ja jednak miałem z zamiennikami przykre doświadczenia.
W przeciągu roku padły mi dwie i po drugiej reklamacji koleś oddał mi kasę. Do tego napiszę jeszcze, że znana każdemu metoda badania przepływki nie sprawdza się do końca. Jeśli jest padnięta całkiem to tak ale jeśli pokazuje wartości czasami oszukane to dupa, w ten sposób tego nie wykryją. U mnie odczyty podczas jazdy były niby poprawne a auto dymiło, paliło dużo, szarpało i ogólnie lipa. Według VAG-a wszystko było ok. Upewniłem się że to przepływka dopiero po podmiance dzięki uprzejmości Howarda. Również dowiedziałem się od elektryka w ASO AutoWimar iż w niektórych przypadkach trzeba robić adaptacje przepływki ale ile w tym prawdy to nie wiemNFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Witam,
nie ma czegos takiego jak adaptacja przeplywki - jest to wyraznie napisane na forum Mastersa czy Diagtronica ....
Podpinasz nowa i wszystko smiga :-)
Jako ze sie bawie w diagnozowanie TDI ciekawi mnie przypadek ze niby przeplywka pokazwala dobre wartosci a byla zla - co bylo mierzone ? Test robi sie na 3 lub 4 biegu od ok 1500 obr do 4000 na pelnym bucie sparawdza sie 03 wynik mierzenia przeplywki i kanal 08 - dawki paliwa i na 03 widac co przeplywka mierzy ale dopiero na 08 widac czy slabniecie przeplywki powoduje oslabienie auta czy nie ... przy okazji loguje sie tez kanal 011 - cisnienie turbiny ....
U mnie stuknelo 90.000 i przeplywka niestety troche slabnie powyzej 3000 obr ale na razie jezdze ..
PozdrawiamCzader
OCTA COMBI 2003 ALH
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lisiaczekco to znaczy adpatacja przeplywki?Zamieszczone przez CzaderWitam,
nie ma czegos takiego jak adaptacja przeplywki - jest to wyraznie napisane na forum Mastersa czy Diagtronica ....
Tyle...
Zamieszczone przez CzaderJako ze sie bawie w diagnozowanie TDI ciekawi mnie przypadek ze niby przeplywka pokazwala dobre wartosci a byla zla - co bylo mierzone ? Test robi sie na 3 lub 4 biegu od ok 1500 obr do 4000 na pelnym bucie sparawdza sie 03 wynik mierzenia przeplywki i kanal 08 - dawki paliwa i na 03 widac co przeplywka mierzy ale dopiero na 08 widac czy slabniecie przeplywki powoduje oslabienie auta czy nie ... przy okazji loguje sie tez kanal 011 - cisnienie turbiny ....NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
witam forumowiczów.koś mi może dać namiary na allegro na dobrą przepływke do octavi 110kucy diesel.np taką z firmy QAP.jakiegoś sprawdzonego sprzedawce.jaki ma miec symbol?2000r.bo pod maską jest ponoć 130 kucy a auto nie idzie.Był Laurin&Klement AHF
Xenon by Speedy.
Pakiet Rs
Motul 10w40
Jest Passat B5Fl AVF 4Motion
Komentarz
-
-
siwy5, najlepiej jak kupisz oryginala a nie zamiennik. U mnie zamienniki znie zdaja egzaminu i musze kupic oryginalna. Wejdz na strone boscha i tam w katalogu on-line znajdziesz odpowiedznia dla siebie. Znajdziesz rowniez gdzie mozesz ja zakupic i zmaontowac u siebie w rejonie.
Ale jeszcze zanim kupisz to musisz sie upewnicz czy to na pewno przeplywka. bez Vaga sie nie obejdzie.
Komentarz
-
Komentarz