Dzwieki na zimnym silniku po starcie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piotr_Car
    Drive
    • 2007
    • 52

tu bardziej pomyslalem o "znanych" samochodach ich numerach rejestracyjnych, informacjach kolegow, ktorym sie jakos udalo wywinac....

nasze forum jest mozna powiedziec bardzo prezne, szybko ciekawe informacje by sie uzbieraly
  • Piotr_T
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 479

Witam,
    Po starcie silnika oboroty sa ok. 1200 rpm i silnik sobie ladnie pracuje, ale w tle jest taki dzwiek jakby pracowal wentylator chlodnicy, ale zaden nie pracuje - dzwiek nagle sie urywa po okolo 30 sekundach, potem potrafi zalaczyc sie jeszcze na kilka sekund i cisza, zwykle normalne dzwieki z motoru. Co to jest ? Probowalem dzis podejrzec i zlokalizowac, ale nie widze, zeby krecilo sie cos dodatkowego, a z pewnoscia nie kreci sie zaden z dwoch wentylatorow.

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

j ateż to mam od czasu do czasu nie wiem czy to nie jest jakiś silniczek aby obroty nie spadły lub czy nie jest związane to z rozrusznikiem a nie piszyczy przy odpalaniu

Komentarz

• Piotr_T
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 479

Nie, nic nie piszczy. Ten dzwiek (brzmi dokladnie jak wentylator chlodnicy) jest zawsze na zimnym silniku.

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

musze u siebie sprawdzić bo też mam taki dźwięk zapytam sie w poniedziałek znajomego elektryka

Komentarz

• mroko
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 659
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

A może pompa od wspomagania dopóki nie sie nie rozrusza. Sprawdz czy nie masz za mało płynu we wspomaganiu.
            Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• Piotr_T
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 479

plyn jest ok, chodzi mi po glowie, ze moze rozrusznik po cofnieciu dalej sie kreci, ale to chyba bylby jednak inny dzwiek i nie tak regularny. A czy pompa ABS daje jakis dzwiek ?
              Drugi "dziwny" odglos to jak wylacze alarm i otworze drzwi kierowcy (tylko te) to slychac przez 2 sekundy takie "bzzz" jakby cos sie odsuwalo/odblokowywalo.

Komentarz

• Marian
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2006
                • 225

Piotr_T,
                tez mi tak brzęczy po otwarciu drzwi...

Ja podejrzewam, że to dzięk ładowania przez sztuczną inteligencje pokładową, danych dotyczących mojego jestestwa :wink: :szeroki_usmiech
                20v

Komentarz

• Piotr_T
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 479

Marian tez tak sadze

Komentarz

• yoschua
                    Rider
                    • 2006
                    • 339

To jest taki dziwny wentylator zapakowany do czarnego plastykowego pudełka który jak się dopatrzyłem u siebie zasysa spaliny lub ogrzne powietrze z okolicy katalizatora/kolektora wydechowego i ładuje je do filtra powietrza. Obroty dośc wysokie - jak w odkurzaczu turbinowym

Nie wiem poco to jest, ale fakt jest taki że działa tylko na zimnym silniku i działa coraz gorzej w sensie że ten silnik zgrzyta, piszy i pewnie niedługo padnie (u mnie przynajmniej).

U kolegi w Toledo 2.3 też coś takiego znaleźliśmy, tyle że tam akurat było rozprute więc wiem co to jest i też działało tylko na zimnym silniku.
                    Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
                    HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• Piotr_T
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 479

No to sie zagadka rozwiazala, a mozesz podac umiejscowienie tego wentylatora ? Bym sobie popatrzyl na to chetnie.

Komentarz

• yoschua
                        Rider
                        • 2006
                        • 339

Próbowałem zrobić zdjęcie ale nie wyszło.

U mnie w ARX jest to zamontowane od doło koło, pomiędzy filtrem oleju a alternatorem/wspomaganiem. Idą dwie plazstykowe rury do góry i dalej.
                        Wygląda to jak stara suszarka.

W Toledo kolegi było zamontowane oddzielnie - w błotniku pasażera. Wygląd był identyczny.

Komentarz

• misiekwaw
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7715
                          • Ford

Zamieszczone przez Piotr_T
                          Drugi "dziwny" odglos to jak wylacze alarm i otworze drzwi kierowcy (tylko te) to slychac przez 2 sekundy takie "bzzz" jakby cos sie odsuwalo/odblokowywalo.
                          stawiam na pompe paliwa :idea:
                          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                          http://www.disi-tune.pl
                          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                          Był WRX
                          Była Octa

Komentarz

• djczas
                            RS
                            • 2005
                            • 9612

MisiekWAW, tak własnie to jest pompa paliwa

Komentarz

• yoschua
                              Rider
                              • 2006
                              • 339

Zamieszczone przez djczas
                              to jest pompa paliwa
                              A czy u Was też tak jest że pompa paliwa ni z tąd ni z owąt własnie na chwile sie włącza ??

Byłem na wakacjach i a nudów siedziałemw aucie, w stacyjce nie było kluczyków, radio było off i usłyszałem właśnie bzzzz przez około 2-3 sek. Potem zaczołem tego nasłuchiwać częściej i co jakiś czas (regularności nieznam) bzzzz było słychać.
                              Pomyślałem sobie że mądry samochód chłodzi przewody paliwowe i listwe bo upalne lato mieliśmy i na chwile pompe włacza coby wymienić gorące paliwo na zimne z baku, ale takie samo bzzzz usłyszałem niedawno w chłodny dzień pod domeme wsiadając do auta ale jeszcze przed włożeniem kluczyków do stacyjki.
                              Czy ktoś zna bardziej szczegółowo algorytm załaczania pompy paliwowej ??

Komentarz

• harnas75
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 102

Pompa podnosi ciśnienie w układzie. Nie wiem czy nie jest to też związane z alarmem (odcięcie pompy), a przynajmniej taką teorię słyszałem w ASO.
                                Akurat z tego dźwięku powinieneś się cieszyć ja pewnego dnia go nie usłyszałem i jedyne co mogłem zrobić to dofinansować komunikację miejską ...

Komentarz

• Piotr_T
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 479

paliwa ? bez wkladania kluczyka ? ciekawy ficzer Mnie to raczej przypominalo dzwiek pompy ABS - taki mniej-wiecej wydawala pompa w Scorpio, ale dopiero po przekreceniu kluczyka. Ciekawe co bedzie jak wsiade drzwiami pasazera i przekrece kluczyk :twisted: :lol:

Komentarz

• misiekwaw
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7715
                                    • Ford

paliwa ? bez wkladania kluczyka ? ciekawy ficzer Mnie to raczej przypominalo dzwiek pompy ABS - taki mniej-wiecej wydawala pompa w Scorpio, ale dopiero po przekreceniu kluczyka. Ciekawe co bedzie jak wsiade drzwiami pasazera i przekrece kluczyk :twisted: :lol:
                                    tak wlasnie pompa paliwa, o ile sie nie myle to nawet jest opisane w instrukcji :P akurat nie mam pod reka zeby sprawdzic :zlosnik:
                                    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                    http://www.disi-tune.pl
                                    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                    Był WRX
                                    Była Octa

Komentarz

• Piotr_T
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 479

ok, to juz sobie poszukam sam w instrukcji

Komentarz

• leff
                                        Elegance
                                        • 2004
                                        • 862

Zamieszczone przez yoschua
                                        To jest taki dziwny wentylator zapakowany do czarnego plastykowego pudełka który jak się dopatrzyłem u siebie zasysa spaliny lub ogrzne powietrze z okolicy katalizatora/kolektora wydechowego i ładuje je do filtra powietrza. Obroty dośc wysokie - jak w odkurzaczu turbinowym

Nie wiem poco to jest, ale fakt jest taki że działa tylko na zimnym silniku i działa coraz gorzej w sensie że ten silnik zgrzyta, piszy i pewnie niedługo padnie (u mnie przynajmniej).

U kolegi w Toledo 2.3 też coś takiego znaleźliśmy, tyle że tam akurat było rozprute więc wiem co to jest i też działało tylko na zimnym silniku.
                                        odgrzebalem stary temat ale chyba mam ten sam problem. Jak to rozwiazales? czy jakies ujemne efekty beda jesli w diably to odepne?

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• yoschua
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 339

Nie wiem co będzie jak tego nie będzie.
                                          U mnie jest i sobie wyje co rano, jeszcze się nie zatarło ani nie spaliło.
                                          Próbe można podjąć i to odłaczyć.

Rolą tego jest doładowanie powietrza na zimnym silniku, jak turbina jeszcze nie pracuje w swoim zakresie temperaturowym - nie znam się aż tak na tym.

Komentarz

Pracuję...