praca turbiny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • K3
    Classic
    • 2006
    • 3

praca turbiny

Zamieszczone przez QBA
    Do tego lekki Chip na bezpieczne 170-180 KM i 50Nm mamy naprawde dynamiczne autko
    Ja piszę o aucie fabrycznym

Zamieszczone przez QBA
    ktore wciaz pali 10.5-12l w miescie
    Moje wciąż pali przeciętnie 11 litrów (75% trasa - 25 % miasto) - ale LPG - benzyny pewnie wziąłby z 9 - daaaaaawno nie tankowałem benzyny.

W paru słowach: zależy, co kto lubi i na co go stać. Najważniejszy jest kompromis.
  • grzebyk
    Classic
    • 2006
    • 6

praca turbiny

Witam Wszystkich.

Jakisz czas poruszam się Octavia I (110KM). Zaczynam rejestrować dość niepokojące zjawisko, mianowicie:
    jadąć spokojnie dodając stopniowo gazu przy obrotach 1,6 do 2,0 tys. słyszę dzwięk jakby turbina się przycinała. Czasami takie przycięcie można odczuć. Wszystko dzieje się przed zakresm obrotów na których włącza się doładowanie (2,0 - 2,2 tys).

Jak sądzicie, co może być powodem?

Pozdrawiam

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

grzebyk, podjedź na spota w środe 6 grudnia sprawdzimy błedy i zrobimy jazde próbną sprawdzimy ciśnienie doładowania spot jest w krakowie

Komentarz

• grzebyk
        Classic
        • 2006
        • 6

dzięki,
        a czy możesz pokusić się o jakąś zupełnie wstępna i ogólną diagnozę?

ps. prześlesz mi dokładne info odnośnie 6 grudnia?

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

masz pod linkiem jest to kfc pod makro
          co do ogólenej diagnozy to jest trudno może to być mieszek ale wtedy byś miał problem jeszcze z hamulcami mogą sie zacinać kieorwnice w turbo lub przepływka ale koledzy którzy maja wieksze doświadczenie z tym silnikiem napiszą co sie dzieje i bedzie można to sprawdzić

Komentarz

• RODROG
            Drive
            • 2006
            • 96
            • Octavia III (5E3)
            • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Miałem identycznie, zapiekł się wałek sterujący łopatkami turbiny, ja smarowałem go smarem odrdzewiaczem i poruszałem (klucz 14 zwykły jest do tego bardzo dobry), robiłem to codziennie rano przez 10 dni aż poczułem, że wałek porusza się bez oporów, od 2 lat problem nie powrócił. Ten wałek znajdziesz, wychodzi z turbiny i steruje nim taka bańka (nie wysilam się na fachowe określenia bo i tak ich nie znam) zawór ciśnieniowy po przez cięgienko. Dalej sobie poradzisz.
            1)1,9 TDI rok 2001
            333 000 km
            110 KM seria - prog. na 135KM

2)2,0 TD rok 2011 140KM
            po mod. 187KM

3)2,0 TDI BMW E91 seria 187KM
            po mod. 225KM

Komentarz

• handzol
              Ambiente
              • 2006
              • 212

Latwo sprawdzic czy są zapieczone kierownice.Uruchom silnik i wyciągnij wężyk(przy zaworku) idący z siłownika podciśnieniowego (gruszki) do zaworu n-75.Dosuwaj go i odsuwaj od krućca,i jednocześnie patrz na siłownik czy się porusza w góre i w dół.Prawidłowy skok ok 1.5 cm.Jeżeli jest miejszy,lub sie zacina,to są zapieczone kierownice.Oczywiście siłowniczek i n-75 muszą być sprawne.Jest możliwe wymontowanie siłowniczka i sprawdzenie czy dobrze chodzi(można wtedy ręcznie sprawdzić kierownice czy luzno chodzą),ale jest to dość trudne,zwłaszcza wyjęcie zabezpieczenia na dzwigni.Ja tak zrobiłem i wtedy jestes pewny co dolega.

Komentarz

• grzebyk
                Classic
                • 2006
                • 6

Witam ponownie po jakimś czasie.

Powiem szczerze - ręce opadają. Problem o którym pisałem na samym początku niestety nie został rozwiązany.
                Ponieważ jestem laikiem i sam nie jestem w stanie tego sprawdzić a dodatkowo samochód jest jeszcze na gwarancji więc odwiedziłem serwis ... trzykrotnie! :evil:
                Za każdym razem goście informowali mnie że wszystko jest OK. A ja wiem, że nic nie dzieje się bez przyczyny.
                Słowem - mam dość użerania się z serwisem. Czy ktoś z Was może mi pomóc polecając kogoś kto będzie mógł podpiąć sprzęcik i sprawdzić co się dzieje?

Będe wdzięczny za pomoc

Komentarz

• djczas
                  RS
                  • 2005
                  • 9612

grzebyk, wpadnij na spota i napisz jaki serwis lub możesz sie wybrać do Aligatora do katowic lub do mnie w góry sie możemy umówić i podjedziemy do nowego targu do ASO Skody i z kierownikiem panem Januszem Nowobilskim pojedziemy na jazde próbną i sprawdzimy co sie dzieje

Komentarz

• grzebyk
                    Classic
                    • 2006
                    • 6

djczas, daj znać gdzie będzie najbliższy spot.
                    Jeśli chodzi o serwis to byłem w Krakowie w Inter-Auto na Zakopiance.
                    Jeśli nie uda nam się zdiagnozować na spocie to bardzo chętnie skorzystam z Twojej propozycji i może podjedziemy do New Targu?

Pozdrawiam

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

grzebyk, nastepny spot jest 22 marca w krakowie

Komentarz

• grzebyk
                        Classic
                        • 2006
                        • 6

Dzięki za info. Będę z pewnością.
                        Rozumiem, że mogę liczyć na jakieś szczegóły odnośnie dokładnego czasu i miejsca w późniejszym terminie?

Komentarz

• djczas
                          RS
                          • 2005
                          • 9612

grzebyk, tutaj masz pełne info bedzie podana godzina i miejsce

Komentarz

• grzebyk
                            Classic
                            • 2006
                            • 6

Super. Będę śledził na bieżąco.
                            Pozdrawiam

[ Dodano: Czw 05 Kwi, 07 10:54 ]
                            djczas, sorki ale nie dałem rady się pojawić 22 marca.
                            Tak to bywa - mimo, że się planuje to wszystkiego się nie przewidzi.
                            Czy jest już może planowane jakieś kolejne spotkanie w Grodzie Kraka?
                            Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...