Octavia 1,9 tdi Jaki rozmiar opon najlepiej na zime
Witam! Mam pytanko: kupiłem octavie 1,9 tdi z 99 roku, zastanawiam sie jakie kupić opony. Czy wybrać 14 -stki 175/18/14 czy 195/65/15. Letnie opony na alufeldze mam 195/65/15. Z góry dzieki! Pozdrawiam
cerzam, a nie przypadkiem 15"?
Z tego co sie orientuje to chyba 14 nie wrzucisz do TDI bo nie zmieszcza sie na zaciski .Tak przynajmniej twierdzili koledzy na innych topicach.
Genralnie 15stki sa ok. Ja jezdze na takich od 3 lat i nie narzekam
Pozdro i witamy w klubie
Bouli Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)
wejdą ale takie to są w silnikach od 1.4 , 1.6 i 1.9 SDI ale do turbo diesla zawsze wkładali minimum 15 więc i Ty tak zrób 195/65/15 najlepszy rozmiar.
aciu, i to ma swoje uzasadnienie. Chodzi o to, aby oponka lepiej się "wgryzała' w śnieg.
Można także wkładać nieco wyższe, tzn np. 185/70/15 aby była jeszcze miększa w celu lepszego dopasowywania się do nierówności śniegowo-lodowych
Tylko gdzie kupić te 185/70/15?. Przy i tak miękkim zawieszeniu OI + wyższy i węższy profil opony nie wpłynie korzystnie na trakcję na zakrętach i szybkim manewrowaniu.
O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
wejdą ale takie to są w silnikach od 1.4 , 1.6 i 1.9 SDI ale do turbo diesla zawsze wkładali minimum 15 więc i Ty tak zrób 195/65/15 najlepszy rozmiar.
NIE WEJDĄ! TDI mają większe hamulce i nie założysz 14". Prakycznie nie ma alernatywy dla 195/65/15.
[ Dodano: Nie 03 Gru, 06 21:44 ]
Zamieszczone przez aciu
ile osób tyle zdań, słyszałem iż zimówki bierze się o numer mniejsze niż letnie czyli obecnie masz 195/65/15 to zimówki 185/65/15 i będzie
Zmniejszysz prześwit o 65 mm i zmienisz przełożenie, licznik będzie o 2% przekłamywał (a tak naprawdę dodasz 2% przekłamania do seryjnego przekłamania)
[ Dodano: Nie 03 Gru, 06 21:48 ]
Zamieszczone przez hsurim
.....nieco wyższe, tzn np. 185/70/15 aby była jeszcze miększa w celu lepszego dopasowywania się do nierówności śniegowo-lodowych
Nie ma takiego rozmiaru! Też mocno główkowałem. Zastanawiałem się nad 195/70/15 ale to opony do dostawczaków o dużych indeksach nośności i niskich prędkości. Więc tak naprawdę brak alternatywy dla 195/65/15.
Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
NIE WEJDĄ! TDI mają większe hamulce i nie założysz 14".
To przeczytaj dokładnie bo nigdzie nie wspomniałem o TDI tylko SDI a to jest chyba różnica co? :?
A nie zauważyłeś że kolega który prosił o poradę ma TDI? Kolega Paweł T słusznie napisał że NIE WEJDĄ! Na co w twoim poście można przeczytać:
Zamieszczone przez Ziomal
Zamieszczone przez Paweł T
14 nie wejdzie
co można zrozumieć że do każdej Octavi wejdą, a w serii montowano do 1,4 itp. A tak nie jest!
Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Zdecydowanie te, lub jak szybko jeździsz i głównymi drogami to 205/55/16
Zamieszczone przez hsurim
aciu, i to ma swoje uzasadnienie. Chodzi o to, aby oponka lepiej się "wgryzała' w śnieg.
Można także wkładać nieco wyższe, tzn np. 185/70/15 aby była jeszcze miększa w celu lepszego dopasowywania się do nierówności śniegowo-lodowych
A tak powaznie.... to ile dni masz w roku kiedy masz przywalone ulice śniegiem ?
Mamy juz początek grudnia, za oknem piekna słoneczna pogoda (dzisiaj u mnie)... fakt w nocy był przymrozek.... dopiero.
W co ma się "wgryzać" ta opona ?
PS
No ja mam jeszcze letnie gumy na kołach :diabelski_usmiech
Panowie.... zmimy mamy raptem kilka dni w roku, po za tym to drogi są bez śniegu.
pisze jak wół że zawsze wkłada się 15 minimum do silników doładowanych czy tak ciężko przeczytać 2 razy chyba że jest potrzeba to więcej , nie robie OT więcej proponuję uważnie czytać a nie wyrywać wnioski pochopne. :|
Komentarz