Asystent Parkowania - WTYCZKI ???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Asystent Parkowania - WTYCZKI ???

Mi to nie pasuje:
    Zamieszczone przez mariusz_p
    tapicerka welurowa
    Zamieszczone przez mariusz_p
    wersja AMBIENTE
    Po za tym ZTCP to w 2002 ambiente nie mialo elektryki i 4 poduszek. Chyba ze jest to wersja ICE.

Asystent Parkowania - WTYCZKI ???

Witam, mam problem z zamontowaniem asystenta parkowania. Kupiłem na allegro nowy fabryczny zestaw asystenta do Octavii. W skład wchodzi centralka, wiązka elektryczna (z jednaj strony ma wtyczke do centralki a z drugiej wtyczki do czujników), czujniki i brzęczyk.
    Mój problem polegana tym, że w samochodowej instalacji nie moge znaleźć wtyczek do podłączenia jakiegoś zasilania do tej centralki (wtyczka 16 pin) oraz wtyczki do podłaczenia brzęczyka (wtyczka 3pin). Z tego co mi wiadomo to centralke montuje sie w bagazniku z lewej strony a brzęczyk na środkowym lewym słupku. Rozebrałem moje autko z połowy plasytików i wykładzin aby dojść do kabelkw w tych miejscach i nie znalazłem tam poszukiwanych wtyczek.
    Napiszcie prosze gdzie te wtyczki mogą sie znajdować oraz czy są one montowane fabrycznie w standardowej wiązce elektrycznej??? (z tego co sie orientuje to takie wtyczki powinny być we wiązce a jedynie do nich wtyka sie dodatkowe instalacje i wiążki od jakiegoś opcjonalnego wyposażenia, tak miałem kiedyś w starym Fordzie Sierra...)
    Jeżeli ma może ktoś schemat jak podłączyć asystenta to również bardzo bym prosił bo wykonanie dodatkowej wiązki to dla mnie nie problem a byłoby to jakieś rozwiązanie.
    dodam że posiadam Octavie 1.9 TDI 110 KM wersja L&K 2001r.
    z góry dziekuje za porady

Komentarz

• -Piotr-
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1018
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

W autach, które obecnie schodzą z taśmy produkcyjnej czujniki parkowania są częstym elementem wyposażenia standartowego. Pięć lat temu nie było o tym nawet mowy. Nie sądzę aby w instalacji znajdowały się inne kable z myślą na przyszłość. Carlos, czeka Ciebie poprowadzenie instalacji od "asystenta" od początku. Fakt przydał by się schemat, ale takowego nie posiadam.
      O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
      KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
      O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• Piter
        Drive
        • 2006
        • 93

Carlos, ja też się na nie skusiłem!

Mam już założone kable, ale poległem na wtyczce i na otworach... Bo średnica otworów w zderzaku to 24mm, w przeciwieństwie do innych popularnych czujników... W dodatku w zestawie nie ma wiertełka...
        A wtyczka jest do zdobycia w serwisie - 40 zł. Drogo, ale co zrobić... Teraz już tego nie wyrzucę... Ja już zamówiłem, ale z tego co wiem "w Poznaniu" mają obecnie tylko jedną szt., więc Ty pewnie poczekasz trochę... :roll:

123KM/264Nm by VW... 133KM/323Nm by VTech. :szeroki_usmiech

Komentarz

Piter, ja zdobyłem wtyczke a wiertło pożyczyłem od sąsiada stolarza.
          Jak masz może też jakiegoś znajomego stolarza to na pewno Tobie pomoże... otwory wiercone są tylko w plastiku wiec wiertła do drewna sie nie zniszczą
          A możesz napisać mi jak położyć kable?? nie wiem gdzie sie wpiąć :/ masz może jakiś schemat??

Komentarz

• nico21
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 2640
            • Volkswagen

po holere oni tam wadzili twyczke 16 pinowa :?: przeciez zalilanie do centrali to tylko + i - . Minus bierzesz z karoserii a plusa ze swiatla wstecznego. Chyba ze to jakas wypasiona nie wiedomo poco wersja.
            DACAR.team

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8160
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Podaj linka do tej aukcji - to sie zobaczy co to za sprzęt.
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Krzych
                Rider
                • 2005
                • 671

Zamieszczone przez nico21
                po holere oni tam wadzili twyczke 16 pinowa przeciez zalilanie do centrali to tylko + i -
                Nie do końca tylko + i -

Jest tam jeszcze podłączona m. in. linia diagnostyczna, głośnik oraz ciekawa rzecz jak układ odłączania czujników gdy jest zapiętą przyczepa.
                DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
                www.chiptuning.katowice.pl
                DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Krzych, A na czym polega diagnostyka tego urzadzenia i w ktorym kanale to siedzi??
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Piter
                    Drive
                    • 2006
                    • 93

Carlos, nie powiem Ci bo nie wiem... Zakłada mi to właśnie Krzych...

Komentarz

Krzych w takim razie moją prośbę kieruje do Ciebie. Widze że dokładnie orientujesz sie w temacie i wiesz gdzie i jak podłączyć brakujące parzewody. Mógłbyś mi podesłać jakiś schemacik bądz napisać co gdzie wetknąć??? Z wykonaniem i montarzem nie ma u mnie problemu wiec te informacje mi wystarczą Asystent parkowania leży a lepiej jakby działał w samochodzie.

[ Dodano: Sro 13 Gru, 06 00:48 ]
                      A może ktoś posiada schematy elektryczne do naszych pojazdów, pdejrzewam, że to ruwnież mogłoby być dla mnie wskazwką jak sbie poradzić z problemem... oczywiście gdy będzie tam schemat czujników o których mowa A może jest takie coś jak schematy elektryczne dodatkowego wyposażenia??? Jeżeli ktoś coś takiego posiada to prosze o pomoc.

Komentarz

• Piter
                        Drive
                        • 2006
                        • 93

Mam już zamontowane czujniki - działają.

Podsumowując montaż tych konkretnych - oryginalnych - czujników:
                        - do ceny samych czujników trzeba dołożyć 41 zł za 16-pinową wtyczkę do centralki (w ASO) - no chyba że ktoś rozbroi centralkę i podłączy się wprost, ale to nieładnie...
                        - w zestawie nie ma wiertła do czujek... w związku z tym trzeba jakoś wywiercić dziury o średnicy 24mm, co nie jest typową średnicą... w czujkach nieoryginalnych wiertła mają inne średnice.
                        - jak już mamy czym wywiercić otwory, to kolejnym problemem jest fakt, że większość czujek jest wkładana w zderzak z zewnątrz i przykrywa ewentualne drobne niedokładności w wierceniu/ubytki lakieru itp. Tymczasem czujki oryginalne są wkładane od środka zderzaka i nie maskują otworu... W związku z tym wiercenie otworu staje się problematyczne... U mnie wyszło akurat dość ładnie, ale na zderzaku próbnym była porażka - lakier się strzępił i wkoło czujnika było to nieładne... Nie wiem jak by było na org. lakierze - ja mam zderzak lakierowany niedawno i wyszło ładnie.
                        - nie działa mi odłączanie czujek przy podłączeniu haka (org. hak z DE z 13-przewodowym podłączeniem - podobno rzadki), ale nie wiadomo czemu - może hak źle podłączony...
                        - w VAGu diagnozuje się ładnie - z każdej czujki można zczytać odległość w cm, poza tym regulacja głośności głośniczka.

To tyle...
                        Generalnie największy strach był przed tym wierceniem dziur, że zrobi się syf... Jakbym przed zakupem o tym wiedział, to bym chyba zdygał i kupił jakąś chińszczyznę, ale skończyło się dobrze.

Komentarz

Witam ponownie, jeszcze nie rozwiązałem problemu, gratulacje Piters, ale zdobyłem wszystkie możliwe schematy elektryczne do Octavki. Jedyny szkopół to to, że są po rosyjsku, czyli cyrylica sie kłania. Jeżeli ktoś potrafi czytać po rosyjsku i potrzebuje jakiegoś schematu to pisać:
                          [email protected]
                          Jest również wśród nich poszukiwany przezemnie wiec jak tylko znajde troche czasu bede skrobał instalacje i odpalał moje czujniki
                          Pozdarwiam Carlos

Komentarz

• GrzegorzPL
                            Classic
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 16
                            • BGU 1.6 MPI 102 KM

Krzych,

Cześc Krzych !!
                            widze ze znaz temat czujników corania / parkowania/
                            Mam octavie II i chce załozyćz czujniki do tyłu ale....
                            chyba ze strachu przed montażem w zderzaku jedne czujniki już odsprzedałem.
                            Dalej chce jakieś założyć !! tylko jakie ? nie chodzi mi o kolorowe cuda ale o cos profesjonalnego bo ponoć fabryczne, takie z połączeniem do radia / model Ambiente/ to tysiące złotych wiec chyba brzęczek plus dobre czujniki .
                            Tylko ... jak zamotwoąc to w zderzaku bez jego demontażu ???
                            Podpowiedz mi coś jak możesz .
                            Pozdrawiam
                            Grzegorz
                            GrzegorzPL

Komentarz

Pracuję...