AWARIA. Prosba o pomoc, porade

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gieniug66
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1100
    • Seat

Jak kupilem Golfa, to mial wlasnie tak zrobione, poprzedni koles tak wymyslil. Opaski zaciskowe po 2 na kolo, te plastikowe, ale wczoraj pojechalem zmienic kola na letnie i w domu chcac zostawic kolpaki, w 30 sec obcialem te opaski obcazkami i zdjalem kolpaki, wiec patent do dupy. :evil:
    Moze drutem byloby lepiej ??
    Życie jest piękne
    ...... tylko ludzie to ...
  • Bouli
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 739

Moi Drodzy,

wczoraj wieczorem jechalem sobie na zakupy i nagle zaczela palic mi sie kontrolka EPC (elektroniczne sterowane silnika, tyle wyczytalem z instrukcji). Generalnie srednio sie zmartwilem bo mozna jeszcze troche z nim jezdzic. Ale jak zaparkowalem zauwazylem ze pala mi sie caly czas swiatla stopu... Naet przy wylaczonym silniku.

Bezpiecznik jest ok bo sprawdzalem i wymienialem z drugim 10A i nadal to samo.
    Dzis przy dobrym swietle zauwazylem ze
    a. cos tam iskrzy (bardzo malutko) przy wkladaniu bezpiecznika
    b. jeden z lapek do trzymania bezpiecznika jest chyba uszkodzona. A mianowicie zamiast byc rownolegle, gorna blaszka jest jakby prostopadla.

i teraz pytania do Was

1. Czy ktos mial cos podobnego?
    2. Co to moze byc? Zwarcie w puszce?
    3. Czy mozna to zrobic samemu (jak sie zdejmuje dolna czesc deski)? Elektryke troche ogarniam jesli to by byl tylko ten zacisk w puszce to moze bym dal rade
    4. Ile to moze kosztowac i trwac w ASO (wiadomo, malo czasu i kasy przed swietami)

Bede wdzieczny za pomoc
    Bouli
    Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
    Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
    Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Zamieszczone przez Bouli
      ze pala mi sie caly czas swiatla stopu.
      I zacznij szukac tu przyczyny, najlepiej sie schylic i np odpiac wtyczke od pedalu stopu
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Bouli
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 739

Zamieszczone przez Maicroft
        I zacznij szukac tu przyczyny, najlepiej sie schylic i np odpiac wtyczke od pedalu stopu
        Sorry za laickie pytanie, ale jak ja namierzyc. Jest nad pedalem? Mechanicznie jestem straszna dupa i moge czasem zadawac glupie pytania
        Bouli
        Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Najpierw trzeba odkrecic dwa torxy zeby zdjac taka zaslonke, a potem bedzie widac czujnik. Wychodzi po przekreceniu, o ile dobrze pamietam.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Bouli
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 739

I co dalej? Myslisz zeby go porawic i bedzie ok? Czujnij jest na gorze?
            Bouli

Komentarz

• misiekwaw
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7715
              • Ford

Re: AWARIA. Prosba o pomoc, porade

Zamieszczone przez Bouli
              Moi Drodzy,

wczoraj wieczorem jechalem sobie na zakupy i nagle zaczela palic mi sie kontrolka EPC (elektroniczne sterowane silnika, tyle wyczytalem z instrukcji). Generalnie srednio sie zmartwilem bo mozna jeszcze troche z nim jezdzic. Ale jak zaparkowalem zauwazylem ze pala mi sie caly czas swiatla stopu... Naet przy wylaczonym silniku.

Bezpiecznik jest ok bo sprawdzalem i wymienialem z drugim 10A i nadal to samo.
              Dzis przy dobrym swietle zauwazylem ze
              a. cos tam iskrzy (bardzo malutko) przy wkladaniu bezpiecznika
              b. jeden z lapek do trzymania bezpiecznika jest chyba uszkodzona. A mianowicie zamiast byc rownolegle, gorna blaszka jest jakby prostopadla.

i teraz pytania do Was

1. Czy ktos mial cos podobnego?
              2. Co to moze byc? Zwarcie w puszce?
              3. Czy mozna to zrobic samemu (jak sie zdejmuje dolna czesc deski)? Elektryke troche ogarniam jesli to by byl tylko ten zacisk w puszce to moze bym dal rade
              4. Ile to moze kosztowac i trwac w ASO (wiadomo, malo czasu i kasy przed swietami)

Bede wdzieczny za pomoc
              czujnik stopu, ponizej 150zł z wymiana AFAIR, a na oszczedzanie akumulatora na postoju pomaga wyjecie bezpiecznika :szeroki_usmiech
              Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
              http://www.disi-tune.pl
              Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
              Był WRX
              Była Octa

Komentarz

• Kuvel
                Ambiente
                • 2006
                • 138

Bouli, koszt czujnika to 30 -35 zeta (i bynajmniej nie jest to cena zamiennika). Mechanik, za wymianę, jak powie 10 PLN to już będzie rozbój (15 min. roboty). Nie piszę tu o ASO :evil:

Zakładam oczywiście, że to wina wspomnianego czujnika :wink: .
                90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?

Komentarz

• Bouli
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 739

Juz wymienione
                  Niestety zaplacilem 142,14 (bo w ASO). Chcieli 185 ale sie wytargowalem Tylko niestety 70% tej ceny to diagnozowanie VAGiem... Po nowym roku kupuje swoj

Wstepnie rozmawailem tez na temat znizek dla OCP. Cos tam juz ustalam. Na razie bardzo wstepnie 10% na robocizne i 3% na czesci, czyli srebna karta na wejscie.
                  Bede jeszcze rozmawial z kierownikiem to mam nadzieje uda mi sie jeszcze cos wyrwac. Jak tylko bede mial potwierdzenie od razu dam znac na forum. Rzecz dotyczy Auto Wimar Modlinska
                  Bouli

Komentarz

Pracuję...