Piotrek, aktywuj mi ręcznie konto "bezbozny" jesli mozesz, bo mail nie dochodzi, moze pojade jeszcze z tej strony
Aktywowalem, ale widze ze nic sie nie wygadales, bo i Berni i Karol juz mi pokazywali i pytali czy to bezduszny. Powiedzialem, ze sprawdzilem i wyglada na to ze to prawdziwy bezduszny. 8)
barciob, moja przy około 10 kkm łyknęła 0.4 litra błysnęła pomarańczową ikonka oleju a potem się uspokoiła
to buło po przypałowaniu jej na trasie PL ITA PL
Między wymianami oleju przy 3tyś a 15tyś dolałem ok. 1.5l. A teraz od 30tyś do 40tyś 0.5l.
Wyglada na tendencje spadkową Z tego co wiem trudno spotkać tdi co nic nie pobiera oleum.
Do dnia dzisiejszego czyli do przebiegu 24kkm od nowego dolałem w sumie 0.7l do 1.9 BJB.I widzę, że bierze coraz mniej. Jednak nie spodziewam się że ubytki ustaną.
mój AGR łyka ok. 0,7l na 15 kkm, ale zapewne te 0,2 l/1000km to jest norma zakładana przez producenta, także zużyciem w granicach 1,5 l na 10kkm też zbytnio bym się nie przejmował, dużo zależy jak jeździsz
tak z drugiej strony to nie ma silników które nie zużywałyby oleju
chyba w ASO powinni mieć racje a nie w jakiejś książce :|
[ Dodano: Wto 26 Gru, 06 12:41 ]
no tak racja specjaliści z ASO...
Mówie o książce obsługi ktorą sie dostaje do skody przy zakupie :P i w tej ksiązce jest napisane dokładnie 3,5tys km..
A co do ASO to ja sie nie wypowiem bo na pytanie przy zakupie jakie żarówki ma O1 bez halogenów to chłopaki zgłupieli :P a ja wiedziałem ze zwykłe H4 ale po poczytaniu forum stwierdziłem ze ich sprawdze.. no ale nic sie na to nie poradzi.. oni tylko mają auta sprzedawać a jak klient zadaje pytania to sie chłopaki gubią..
w książce instrukcja obsługi w wskazówkach eksploatacyjnych pisze że zużycie oleju może w niekorzystnych warunkach np. częsta jazda miejska do 1l/1000km. Przesadzili czy to jakaś pomyłka w tekście czy swego rodzaju no niewiem zabezpieczenie z ich strony, albo pocieszenie żeby się nie martwić.
w książce instrukcja obsługi w wskazówkach eksploatacyjnych pisze że zużycie oleju może w niekorzystnych warunkach np. częsta jazda miejska do 1l/1000km. Przesadzili czy to jakaś pomyłka w tekście czy swego rodzaju no niewiem zabezpieczenie z ich strony, albo pocieszenie żeby się nie martwić.
Dupochron producenta :lol:
Fakt, że na dotarciu, zwłaszcza PD lubi łyknąć, ale IMO 1l/1000km to juz wiele za duzo, to sygnał na to, że nalezy sprawdzić gruntownie silnik (uszczelniacze zaworów, pierścienie, uszczelke pod głowicą czy też turbo)
Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz