MisiekWAW, zgadzam się z toba w całej rozciągłości twojego postu.
Jedynie jaki silnik mnie mile zaskoczył jeśli chodzi o diselki to Honda Accord 2.2 i-CTDi szczerze tego silnika w tym aucie do prawi 2,5 tys obrotów niesłyszałem mruczy naprawde ok.
A i tak zawsze jak dlamnie najbardziej nie zniszczalne pozostaje TDI.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Jeśli chodzi o turbo diesle renaulta to niedawno w którejś z gazet motoryzacyjnych ukazał się artyk€ł na ich temat pod wiele mówiącym tytułem -Turboproblem
Jeśli chodzi o turbo diesle renaulta to niedawno w którejś z gazet motoryzacyjnych ukazał się artyk€ł na ich temat pod wiele mówiącym tytułem -Turboproblem
dobrygrzeswawa, ma opla Vivaro z silnikiem 1.9DI 82KM...
Jest to silnik Renault'a..
W czwartek będę nim w Wawce i jak nie wierzysz to "komisyjnie" zobacz, że praktycznie nie dymi (jakoś nie zauważyłem tego) i pięknie, równo i cicho pracuje.
dobrygrzeswawa, ma opla Vivaro z silnikiem 1.9DI 82KM...
Jest to silnik Renault'a..
W czwartek będę nim w Wawce i jak nie wierzysz to "komisyjnie" zobacz, że praktycznie nie dymi (jakoś nie zauważyłem tego) i pięknie, równo i cicho pracuje.
bezduszny, głównie mi chodziło o ten model Renault'a
Sraczka była ze wszystkim i można stwierdzić że więcej stał w ASO albo ja przy nim grzebałem niż jeździł.
To taka moja ogólna ocena Laguny z 2002 roku
NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm WARSZTAT www.dsize.pl ->CENNIK warsztat 01.01.11<-plik do pobrania tel. 790226060 spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Ja tam nie wiem moja ma 180tys przebiegu i jezdzi(LagunaI 2000r).A i katalogowe osiagi zachowuje .Z tego co wiem to ogolnie problem jest tylko z turbinami(stad naglowek w gazecie)wytrzymuja do 100-120tys ale to tez nie regula(jak u mnie).Zawsze mozna se wsadzic jakas pozadna i po turboproblemie.
Reszta problemow ta takie jak i tu mozna spotkac z tego co zauwazylem to wszystkie auta sie psuja i nie ma na to reguly .W zeszlym roku w swoja octawve wsadzilem przez caly rok 6500zl takze nie krytykujmy innych firm
Były Właściciel OI 1.6 AEE 75KM ,1998r teraz Laguna 3 2.0 dci 150KM
Pewnie że sie psuja wszystko zalęży od egzemplarza na jaki trafimy najlepszy to model Poniedziałkowy. Tak naprawde w wywiadzie kiedyś Henry Ford na pytanie jakie Auto jest najlepsze odpowiedziął krótko " NOWE AUTO". Ja pierwszą OI miałem od nowości 98r. AEE 130 tyś i nic oprócz gumek stabilizatora i skrzyni biegów którą servis wymienił za darmo. PZDR
Ja wiele samochodow juz mialem i najmniej problemow mialem z uzywanym Reanult 19 1.7 z 1993 roku kupilem go 6 letniego i jezdzilem 2 lata - i przez 2 lata nie zrobilem w nim nic oprocz wymiany oleju,podobnie bylo z golfem III 1.4 ,passat z 1994 TDI mial caly czas jakies drobne usterki ale nie zwiazane z silnikiem zrobilem nim 50 tys do stanu 180tys i zero problemow z silnikiem jedyne co to spadla rura z intercooleraOctavia kosztowala mnie duzo wiecej niz w tych 3 autach naraz ale nie narzekam kupilem ja zagazowana z przebiegiem 185tys i zrobilem 55tys km,przebieg swoje zrobil i gaz pewno tez stad te wydatki.A lagune kupilem bo niedostalbym za 14,5tys zl Octavi w TDI a tylko tyle kasy mialem a za to kupilem Lagune z roku 2000 Dci.Gdybym mial kase bylbym wierny Octavi
Będę wstrętny :twisted: - Mój zaprzyjazniony mechanior powiedział mi kiedyś "nie kupuj samochodów na f - fiatów, fordów i francuzów. Myślę, że coś w tym jest bo kiedy słucham kolegów, którzy mają francuzy to nie słyszę zbyt wielu pochlebnych opinii. Wyjątkiem jest kolega jeżdżący meganką - 1,5 dci - ma ją 2 lata, od nowości i chwali - ale zrobił dopiero około 40 kkm.
No widzisz a moj znajomy pracuje w hurtowni czesci zamiennych i najwiecej czesci sprzedaja do passatow :] a nie samochodow na F a i Renault jest na R a nie F :P ciekawe co z ferrari ja tam bym kupil choc to podwojne FF ,Fiat Ferrari hehe
No widzisz a moj znajomy pracuje w hurtowni czesci zamiennych i najwiecej czesci sprzedaja do passatow
bo cala kupa passatow przyjechala z zachodu (i innych VW). Jak widze te stare golfy2 (bez obrazy) i tych szczyli co wszystko tym wyprzedzaja na ciaglej lini i zakrecie to mam dosc :evil:
ps. przypomnialo mi sie z jakiegos dowcipu.
dzwoni mechanik/blacharz do klienta co zostawil mu samochod do naprawy:
panie co to za samochod?
jakbym nie klepal to wychodzi mi przystanek autobusowy :lol:
Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.
Koleżanki :lol: i Koledzy! mam nówke na pompach i w pierwszej chwili byłem przerażony 'klekotem' - teraz sie powoli przyzwyczajam - nawet mi sie podoba dźwiek jak sie zbiera, zwalam to na karb tego że jeździłem na benzynce + lpg, ale że jest głośny to fakt. wskazania kompa też tragedia - mam włączony zegarek :roll:
"za mało mocy - na razie ....."
a teraz mi wystarcza i nie oddam jej chyba, że po śmierci mojej lub jej.
Żadnych francuzów i włoskich aut mowie to ze sfojego rodzinnego do swiadcenia szczególnie o pieknym Designy ALFY 156 servis kochał mnie bardzo , i o reni 19 nie wspomne. Słuzbowe jeźdze Cytryna C5 kombi tam kontrolka od silnika tak jak w Oplach się swieci i oczywiscie nikt sie nią nie przejmuje tak jak i servis wszyscy olewaja, taki urok.
W pracy jeżdżę czasem oplem movano, nissanem pathfinderem i czasem citroenem berlingo wszystkie turbodiesle - różne marki i rózne rodzaje pojazdów, masy itd ale najbardziej sie psuje opel - drzwi boczne w tej chwili uszkodzone 20 raz i turbo nawala. Na drugim miejscu jest pathfinder - 3 raz uszkodzone turbo, 2 raz wymieniona tarcza sprzęgła - ma około 70kkm, najmniej psuje sie w tym zestawieniu cytryna - ale też nie jest bezawaryjna. Wszystkie auta dostaja w d....bo jeżdżą non stop po lotnisku i mają wielu panów. Mielismy wczesniej peugoty 406 - totalne siano i kaszana - ciagle w serwisie i hondy hrv - po zrobieniu 600kkm zaczeły trochę brać olej. W poprzedniej firmie jeżdziłem renówką na gzie i ciagle były jakieś jaja...Nie lubie francuzów - mam na myśli auta :twisted:
A to ja renowki 19 wspominam bardzo dobrze mialem 2 (zadnej awari)a siostra do listopada tego roku jezdzila tez taka 1.7 .Zadnych powaznych awarki najwieksza to zerwana linka sprzegla z tego co pamietam przez 6 lat uzytkowania, kupila ja 9 letnia czyli auto mialo 15 lat,zreszta dalej jezdzi w rodzinie
Ojciec mial :2x trabant,2x Wartburg,Golf I i II,125p kombi,Łada Kombi,Renault Trafic,VW T4,Mercedes Vito
Jak zrobilem prawko to sam jezdzilem juz:
GolfemIII,Polonezem,Skoda Forman,VW Polo,Renaultem 19 ph I i II,VW Passatem,Octavia i teraz Laguna
Troche tych aut juz mialem i przezylem z ojcem i nie ma reguly , zawsze byly to uzywane auta czyli mozna cos juz o nich powiedziec wzgledem awaryjnosci , naprawde nie widze zadnej roznicy miedzy uzywanymi niemieckimi czy francuskimi a w zasadzie tylko z takimi mialem do czynienia.Włochy jakos mnie nie interesuja.
Mam znajomego w serwisie! Siliniki dci na naszej ropie umierają bardzo szybko!!! Padają turbosprężarki i pompy wtryskowe a naprawa to kwota ok 15tyś w ASO (ta kwota to cena naprawy silnika 1.9dci) ale podejrzewam że w 1.5 nie jest o wiele tańsza.
Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!
Siliniki dci na naszej ropie umierają bardzo szybko!!! Padają turbosprężarki i pompy wtryskowe
Tu raczej nie jest problem w dostępności dobrego paliwa... bo jest ono dostępne ale z "ciemnoty" polskich kierowców....
Jeżeli ktos kupije ON pod hipermarketem... bo jest tam taniej o 5-10 groszy (na zbioniku 50 litrów oszeczędność 5 PLN) to co potem się dziwić, że kupuje się niską jakość...
Ostatnio byl na allegro nowy silnik taki jak ja mam za 4tyś zł z pompa turbina wtryskiwaczami ,zaluje ze nie mialem takiej kasy bo taka okazja juz sie nie trafi ,miec nowy fabrycznie silnik za taka smieszna kase
Dokładnie Skoda tez ma wpadki z turbinami to po co sie czepiac innych
PawełT napisał:
"rozmawiałem ostatnio z użytkownikiem O2 1,9. Padła mu turbina po kilku miesiącach, a w firmie na 12 aut 5 miało wymieniane turbiny na gwarancji. Mówił że podobno to są jakieś czeskie turbiny i dlatego się tak wysypują"
Wiec co Laguna II i Octacia II maja obie Turboproblemy :]
Komentarz