Centralny zamek-niezamyka drzwi od kierowcy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janinho
    Rider
    S_OCP Member
    • 2008
    • 390
    • Octavia II (1Z3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie dla wszyskich co nie mogą ,lub pochodzą z miejsc mało zorganizowanych strukturami OCP, zdobyć naklejki a takową koniecznie chcą mieć zapraszam na PW.
    Za symboliczną opłatą prześlemy wam pocztą.

Ostatnio zbyt ambitnie naprodukowaliśmy nakjejek dla wrocławskich członków i
    sporo nam zostało....

OCP Wrocław
    >>>Moja Octavka<<<
  • greg1964
    Classic
    • 2007
    • 7

Witam. Mam problem z zamykaniem drzwi poprzez centralny zamek od strony kierowcy. Przyciskając przycisk przy pilocie alarmu zamykają się wszystkie drzwi za wyjątkiem drzwi kierowcy. To samo dotyczy otwierania. Gdy zamykam drzwi z kluczyka od strony kierowcy to zamykają sie wszystkie drzwi, gdy zamykam drzwi z kluczyka z innego zamka to zamykają się wszystkie za wyjątkiem drzwi kierowcy. Rozebrałem boczek drzwi kierowcy, ale wydaje mi się, że wszysko jest ok. wyjąłem kostkę z przewodami, ale nic szczególnego nie zauważyłem. Ruszając ręcznie rygielkim wszystko chodzi bez oporów. Nadmienię tylko jeszcze,że przed całkowitą awarią było kilka dni, że zdarzyło mu się zamknąć, ale teraz nie zamyka.Gdy rozebrałem ten boczek i przemiennie zamykałem i otwierałem to zauważyłem że niekiedy rygielek lekko się rusza. Co może być przyczyną i jak sprawdzić co nawaliło.Czy jest to wina siłownika?. Pozdrawiam

Komentarz

miałem podobnie, uszkodził się kabel od centralki, nie zamykał drzwi pasażera.
      uważam i to jest moje zdanie że powinieneś sprawdzić alarm w samochodzie, prawdopobobnie uszkodził sie.

Komentarz

• Krzych
        Rider
        • 2005
        • 671

Sprawdź błędy w module komfortu 46 ew. zasilanie sterownika w drzwiach (może zielenina?)
        DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
        www.chiptuning.katowice.pl
        DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• aciu
          Rider
          • 2005
          • 685

sprawdź kabelki w gumowej osłonie pomiędzy drzwiami a karoserią, oraz złącze w drzwiach przy zamku jak to Krzych, napisał "może zielenina" czyli zabrudzone styki

Sigma_74 jak by alarm padł to by nie zamykał wogóle c.z - usterka dotyczy wyłącznie jednych drzwi :wink:

Komentarz

nie padł do konca, tylko usterka jednego zamka.

Komentarz

• greg1964
              Classic
              • 2007
              • 7

Dzięki za rady postaram się te rzeczy sprawdzić. Jeszcze jedno zmykając drzwi z pilota oczywiście drzwi od kierowcy się nie zamykają, ale alarm jest uzbrojony i alarm działa, następnie muszę zamknąć drzwi od kierowcy kluczykiem, żeby samochód był zamknięty, ale co zauważyłem nie migają obecnie małe diody przy rygielku zarówno od strony kierowcy jak i pasażera, a kiedyś migały gdy alarm był włączony. Pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

U mnie jak drzwi od kierowcy nie zamykaly sie ani z alarmu ani z pilota winna okazala sie wtyczka, a dokladnie cala ta kostka w drzwiach kierowcy, do ktorej dochodza kable. Wyjalem przepsikalem kontaktem i dziala do dzis.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• LuKaS łomża
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 117

było już o tym!!!!!!!!!! Sprawdź kable i krańcówki!!!!!!! bo jak któraś nie jest wciśnięta to nie zamknie drzwi właśnie od kierowcy miałem ten problem objawem krańcówek będzie nie gasnąca lampka ta przy lusterku tak jakby drzwi były otwarte
                  AUTO JEST BOGIEM, PRĘDKOŚĆ NAŁOGIEM, WYŚCIGI ZABAWA A DRIFT TO PODSTAWA

Komentarz

• greg1964
                    Classic
                    • 2007
                    • 7

Rozbierałem te cholerne drzwi, tapicerkę trzy razy, sprawdzałem nie ma zieleniny w kostkach , chociaż popsikałem wd40. Kable wizualnie ok zarówno przy kostce, jak i w osłonie gumowej między drzwiami a kabiną.Przy alarmie też kable ok. Czy ktoś potrafi powiedzieć czy zamek do octavii jest taki sam jak do toledo II/audi A3/golfa IV/leona. Mam taki na aukcji używany może warto kupić i zamienić. Może to on siadł

Komentarz

• Krzych
                      Rider
                      • 2005
                      • 671

Po co od razu kupować?
                      Przyczyn może być kilka, jeśli nie "zielenina" na kablach to pozostake jeszcze sterownika w drzwiach lub w ostateczności siłownik.
                      Miałem ostatnio przypadek, że uszkodzony sterownik podawał cały czas prąd na silnik w siłowniku i ten w końcu nie wytrzymał i spalił się. Nie twierdzę, że masz to samo uszkodzenie, ale może być jak kupisz nowy siłownik, to też może się spalić jeśli uszkodzony będzie sterownik.
                      Jedź do elektronika siedzącego w grupie VW.
                      DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
                      www.chiptuning.katowice.pl
                      DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• greg1964
                        Classic
                        • 2007
                        • 7

Dodam jeszcze, że zauważyłem ponadto brak sygnalizacji otwartych drzwi od kilku dni co skutkuje brakiem dźwięku włączonych świateł przy otwieraniu drzwi. Czy te dwie sprawy, tzn, brak brzęczka i nie zamykanie drzwi mogą być związane z tym samym problemem.

Komentarz

• jashools
                          Classic
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 9

Ja mam identycznie ten sam problem co ty , z tym ze nieraz drzwi kierowcy sie jednak zamkną

Komentarz

• daneczek76
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 3642
                            • Toyota

Zamieszczone przez aciu
                            sprawdź kabelki w gumowej osłonie pomiędzy drzwiami a karoserią, oraz złącze w drzwiach przy zamku jak to Krzych, napisał "może zielenina" czyli zabrudzone styki
                            nie zielenina tylko łamią się od starości od otwierania itrzeba je spowrotem połączyć
                            [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• greg1964
                              Classic
                              • 2007
                              • 7

Jeszcze raz zajrzałem do kostki w drzwiach od kierowcy, chodi o kostkę przy sterowniku szyby(chyba jest to sterownik), dochodzi tam kostka z woieloma kablami. Ponieważ było tam wcześniej zielono w jednej części to psiknąłem wd40 wcześniej, ale teraz jak przyjrzałem się bolcom to się okazało, że jednego nie ma(ugnił), a dwa pozostałe się chwieją. Narazie udało mi się wtopić te trzy bolce zrobione z drutu i jakoś styka . W każdym bądź razie prowizorka narazie działa, tzn. drzwi się zamykają i brzęczek działa, ale muszę się rozglądać za nowym całym niestety sterownikiem. Pozdrawiam

Komentarz

• adik_s
                                Rider
                                • 2005
                                • 259

u mnie przy odpalaniu centralny sie zamyka, od kilku dni albo nie zamyka sie wcale albo zamykają sie wszystkie a po sekundzie w drzwiach kierowcy otwiera sie, dziś wysiadałem z autka, puściłem drzwi a jak sie zamknely to zamknely sie wszystkie drzwi oprocz tych kierowcy i tak od zamykania drzwi albo sie otwieraly albo zamykaly.. Poczytałem wszystko wyzej, wiem na co zwracac uwage i zobaczymy...

Komentarz

Pracuję...