zmiana aku a kod radia + zasilanie syreny alarmu?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ArekBinek
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 447

Zamieszczone przez djczas
    fajny jest ten wasz tor
    Następnym razem byście przyjechali na tor z prawdziwego zdarzenia w naturalnych warunkach :lol: .W końcu z Lublina do Biłgoraja tylko 90km.Niestety mnie dziś znowu zabraknie , sprawy rodzinne.
  • Marian
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2006
    • 225

1. Będę zmieniał aku. Nie mam kodu do radia i szkoda mi kasy na jego odkodowanie bo je również zmienię ale jeszcze troche musi "pograć" :wink:
    Pytanie jest takie: Czy da się przy wymianie aku podtrzymac zasilanie, żeby mi sie sprzet nierozkodował? a może sie nierozkoduje (skodoskie padło 303 :P )? i żeby przy okazji nie spier..ć elektryki w aucie :wink:

2. W manualu cos tam piszą, ze syrena alarmu wytrzymuje 5 lat (chyba bateryjka jakaś?). Osochodzi? wymieniać to? ASO czy pan Henio da radę? (kluczyk-scyzoryk- jesli ma to znaczenie)

Dziekuję za uwagę
    20v

Komentarz

• RomanS
      Elegance
      • 2004
      • 804

Marian,

Ad.1. Podłącz np. na kablach rozruchowych prąd z innego auta, akumulatora żelowego itp. Podłącz to do np. klem akumulatorowych, oczywiście przed ich odłączeniem :szeroki_usmiech .
      Uważaj abyś przy okazji nie zrobił jakiegoś zwarcia przewodów :wink:

Są też specjalne zasilacze na taką okazję, ale jeśli to na jeden raz/kilka lat to jakikolwiek wydatek wydaje się mało sensowny.

Ad.2. Mam starsze auto, więc nie mam info, ale dziwne to jakieś (wymieniać syrenę ???)
      Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Witek1952
        Ambiente
        • 2007
        • 196

Syrenka wytrzymuje pięć lat dlatego,że pada w niej akumulatorek.To jest ten,który zasila syrenkę po odłączeniu akumulatora samochodu.Jest podłączony na stałe z akumulatorem pojazdu i dlatego jak padnie to cały czas pobiera zniego prąd wyładowując go.
        Witek

Komentarz

• RomanS
          Elegance
          • 2004
          • 804

Zamieszczone przez Witek1952
          Syrenka wytrzymuje pięć lat dlatego,że pada w niej akumulatorek.To jest ten,który zasila syrenkę po odłączeniu akumulatora samochodu.Jest podłączony na stałe z akumulatorem pojazdu i dlatego jak padnie to cały czas pobiera zniego prąd wyładowując go.
          Wiem, ze syrena ma zasilanie awaryjne, ale żeby obligatoryjnie wymieniać ? Moja jest sprawna już 8 rok, a nie wiadomo ile przeleżała zanim ją zamontowano :szeroki_usmiech
          Jeżeli jest to tak rozwiązane jak napisałeś to ... konstruował to chyba kucharz a nie inżynier.

Dlaczego jak syrenka padnie to rozładowuje akumulator ?

Myślałoby się, że po prostu nie zadziała?
          W alarmach, które miałem zasilanie było z akumulatora. Dopiero gdy odpinało się klemę bez uprzedniego wyłączenia syreny to wyła wykorzystując własne zasilanie. Wydawało się to logiczne :? :|
          Może w Skodach jakoś jest inaczej :?: Albo ja się mylę ops:

Jeśli masz wiedzę na ten temat to myślę, że nie tylko ja byłbym zaciekawiony :wink:
          Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Perfee
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2005
            • 179

W O2 radio STREAM wyjąłem akum, naładowałem i włożyłem spowrotem. Poza tym kilka razy wyjmowałem radio i rozłączałem zasilanie. Nie było żadnych problemów z rozkodowaniem radia.
            Perfee
            149 KM / 313 Nm by Masters Tuning

Komentarz

• Marian
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2006
              • 225

Witek1952,
              to by było nawet racjonalne, bo coś mi się aku osłabia jak długo nie jeżdżę (kilka dni) a oczko niby zielone jak naładowany. Sądząc po innych akumulatorach, gdzie jak aku się zesrał to ładowanie nie powodowało "zazielenienia" oczka, może to przez tą syrenę zasrana :szeroki_usmiech
              Tylko, że byłby to raczej niszowy przypadek, bo nikt nie zgłaszał takich problemów :P
              Coś tu śmierdzi...
              Zadzownię do aso :szeroki_usmiech zobaczymy co mają do powiedzenia chuopaki :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
              20v

Komentarz

• oti
                Ambiente
                • 2009
                • 114

witam,

podlacze sie pod te archiwalne posty. wczoraj z nienacka i zaskoczenia zawyl mi alarm,

auto ma alarm Skodowy, nie jechał obok TIR, autem nikt nie bujał, szyby całe, kota w środku brak, od roku kiedy posiadam auto nic się podobnego nie zdażyło
                czy moze przyczyna takiego incydentu byc zużyty akumulator podtrzymujący syrenę ?
                nie wiem czy mam zużyty, ale w QG0 piszą że co 5 lat wymieniać, a auto ma 6.

pozdrawiam,

D

Komentarz

Pracuję...