silnik 1.6 BFQ , sterowanie skrzyni biegów?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cezar
    Classic
    S_OCP Member
    • 2008
    • 37

maxpaynemm, pisałem, że już nie ma co odzielenić a zmodzić to jeszcze parę rzeczy się da :diabelski_usmiech

marbab, no niestety ale jak to napisał, w którymś z tematów mrfazi na dobrą kochankę to i kasy się nie szczędzi czy jakoś tak :szeroki_usmiech

mamaj12, jeszcze nie :wink:
  • krzys301
    Ambiente
    • 2007
    • 244
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

w związku z trudnościami i niedogodnościami w zmianie biegów w Octavi I z silnikiem 1.6 , chciałbym się podpytać, czy ktoś próbował, czy możnato zrobić, a mianowicie założyć sterowanie skrzyni na liniki ze skody octavi II, ona obie maja taklie sam silnik 1.6 ?

po ostatniej trasie już mnie szlak trafia z tą skrzynią. a raczej jej sterowaniem.

Komentarz

• logan_x
      Rider
      • 2011
      • 401
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Daj wyregulować, u mnie działa znośnie .

Komentarz

• krzys301
        Ambiente
        • 2007
        • 244
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

miałem juz regulowny ten mechanizm, ale i tak nie jest najlepiej. Po przesiądnieciu sie do octavi 1.8, bądz octavi II 1.6 , gdzie skrzynia jest regulowana na linkach to jest różnica nieba i ziemi.

Komentarz

• logan_x
          Rider
          • 2011
          • 401
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez krzys301
          miałem juz regulowny ten mechanizm, ale i tak nie jest najlepiej. Po przesiądnieciu sie do octavi 1.8, bądz octavi II 1.6 , gdzie skrzynia jest regulowana na linkach to jest różnica nieba i ziemi.
          Tu się zgodzę, poprzednio miałem Vectre B i Astre H tam zmiana biegów była o wiele przyjemniejsza.

Komentarz

• krzys301
            Ambiente
            • 2007
            • 244
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

kiedyś sie dopytywałem o taką możliwość , zmiany sterowania, ale w serwisie odpowiedzieli negatywnie, ale przecież w octavi II 1. 6 to te same silniki i skrzynie pewnie tez.

Komentarz

• niezal
              Rider
              • 2010
              • 283
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

BSE ma na pewno inną skrzynię niż BFQ. Słynna skrzynia z BFQ ze spartaczonym sterowaniem to DUU. W BSE były chyba GVY, LVN, itp. Podejrzewam, że już sam wybierak jest inaczej umiejscowiony w tych skrzyniach stąd nie sądzę żeby do DUU można było podłączyć sterowanie linkami. Do DUU`py można się przyzwyczaić z czasem, jeśli działa katastrofalnie to warto przesmarować wybierak na skrzyni który to bardzo brudzi się bo w benzynie BFQ występuje krótka osłona silnika. Ja kilka razy smarowałem wybierak wazeliną lub olejem maszynowym. Trzeba to robić od spodu i najlepiej z pomoca drugiej osoby która będzie zmieniać biegi w trakcie smarowania.

Dodam, że ja przywykłem i nauczyłem się tej skrzyni po bardzo długim czasie, może po przejechaniu 40k km. Prawdą też jest, że z czasem skrzynia jakby dotarła się same biegi wchodzą już ok, nie zdarza się problem z włożeniem np. 2-ki lub 4-ki jak to bywało u mnie wcześniej. Moi znajmoi zawsze mają problem z tym autem, twierdzą, że ze skrzynią jest coś nie tak. Wogóle bardzo ciężko im operować sprzęgłem. Taki urok tego wozidła .
              "coś być musi, do cholery, za zakrętem"

O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
              O2 Tour BSE+LPG LR - MED

Komentarz

• krzys301
                Ambiente
                • 2007
                • 244
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

taki urok, szkoda że w negatywnym znaczeniu))))))
                Już tak poza tematem powiem, że kupując samochód trzeba dokładnie wcześniej sprawdzać na jażdzie testowej czy przy innych okolicznościach samochód identyczny z takim jaki chce się kupić.
                W moim przypadku pierwowzorem była Octavia I z 1.8 T i mówiłem sobie, to tylko słabszy silnik, a w rzeczywwistości okazała sie innym samochodem( zawieszenie, skrzynia biegów, sprzęgło, hamulce ), ale to już nauczka na przyszłość
                Plus to gaz, który jak do tej pory ( 40 tyś km) działa bez zarzutu , całe auto też ok, poza tą skrzynią

Komentarz

• logan_x
                  Rider
                  • 2011
                  • 401
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez niezal
                  Wogóle bardzo ciężko im operować sprzęgłem. Taki urok tego wozidła .
                  Przejechałem już 10 kkm i nadal mi się zdarza przy ruszaniu za mało puścić sprzęgła i dać za dużo gazu.

Wypracowałem swój sposób na ruszanie, trochę gazu tak na 1000 obr/min, puszczam sprzęgło jak zaczyna jechać to dodaje więcej gazu.

Komentarz

Pracuję...