Witam
Mam Octavię z silnikiem AGN (1.8 20V)
Ostatnio wymieniłem tłumiki w aucie (środkowy i końcowy) na zamienniki ASMET-stare na wejściach były popękane a ostatni dodatkowo przypominał pustą puchę.
Do tej pory jeździłem na oryginałach - przebieg myślę że niezły bo 280 tyś. a jakieś 40 tyś wstecz wydłubany został katalizator (był w rozsypce).
Mój problem polega na tym, że do tej pory tzn. po wywaleniu kata auto było tylko odrobinę głośniejsze.
Po wymianie tłumików auto o dziwo jest głośniejsze niż wcześniej. Być może zamiennik to nie oryginał, ale stare to były już tylko skorupy.
W celu przywrócenia wydechu do normy zdecydowałem się na kupno katalizatora.
Nie wiem jednak na jaki i gdzie kupić - oryg. odpada (wiadomo cena).
Może ktoś z was kupował gdzieś jakiś zamiennik lub "uniwersalny"
Proszę o wszelkie podpowiedzi ponieważ z takim wydechem za szybko nie da się jeździć - ten dźwięk mnie dobija.
Ktos z forum kupil zamiennika le szybko wymienial na uzywke oryginalna gdzy na tym zamienniku alto chodziło jak traktor i bylo mulowate. Wiec lpiej rozejszyj sie za jakas oryginalna uzywka, chyba ze chcesz testowac zamienniki.
Wszystko by było OK - tylko skąd wziąć tą używkę.
Nie ma na allegro i innych aukcjach. Na szrotach też szukałem i nic.
Może ktoś ma jakiś namiar lub natknie się na taki "kat" to będę wdzięczny za pomoc.
Miałem podobne dylematy jak ty. Tym gościem o którym pisze nico21 jestem ja. Kupiłem zamiennik nowy lecz samochód stracił dynamikę i pracował wyraźnie głośniej (dodatkowe wibracje).
W końcu zakupiłem na aukcji kat od 1.8T z przebiegiem 30tys km (prawie nówka) za zawrotną kwotę 180pln. Wymieniłem zamiennik na oryginalny (choć nie dedykowany do mojego silnika) i samochód odżył.
Więcej na forum w wątku o wszystkomówiącym tytule:
Padł katalizator K*@&A MAĆ!! - update! -str.3
A uniwersalny zamiennik już sprzedałem na aukcji za 150pln.
Szukaj na aukcjach kat do aut grupy vw z silnikiem takim jak twój.
Komentarz