Wymiana licznika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JanuszP
    Drive
    • 2005
    • 65

Wymiana licznika

Jackal jak ja u Marka robilem program to ty pewnie nie wiedziales jeszcze co to diesel wiec prosze cie nie rozsmieszaj mnie, bylem bardzo zadowolony i jedzilem prze dwa lata. Wiec jak widzisz nie jestem przeciwnikiem a wrecz przeciwnie i nie kumam skad ta nagonka na moja osobe :roll:
    L&K
  • Radkow
    Rider
    • 2004
    • 299

Wymiana licznika

Witam,
    mam zamiar w koncu wziac sie za moj nie do konca dzialajacy licznik.
    Dla przypomnienia nie dzialaja mi wszystkie cyferki na liczniku przebiegu, dopoki sie samochod nie rozgrzeje a jak sie juz rozgrzeje, to wskazowka od predkosciomierza idzie skokowo w gore.

A wiec mam zamiar zrobic to nastepujaco:
    - wyjme moj licznik
    - rozbiore i posprawdzam wszystkie sciezki

Mam zamiar kupic drugi licznik uzywany na allegro z popsuta obudowa i ewentualnie przelozyc z niego ten wyswietlacz co jest pod predkosciomierzem, tylko mam tu problem.
    Od czasu do czasu piszecie na forum o adaptacji nowych urzadzen w aucie VAG-iem.

Mam kabelek, mam programik, ale za cholere nie wiem jak to sie robi. Wchodze do modulu licznik i tam pozniej jest adaptacja, ale jak to sie robi?? I czy wogole trzeba adaptowac licznik ktory wyjalem kilka minut wczesniej ze swojego auta??
    I czy da sie zaadaptowac uzywany licznik?? Jesli tak to jak?

Sorry za tak wiele pytan, ale mam nadzieje ze choc w czesci z nich mi pomozecie.
    Pozdrawiam
    Radek

Komentarz

• Chudy
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2005
      • 129

i co udało się wymienic?
      bo jestem przed tym krokiem???

Komentarz

....a to tak sie nie da jak kolega pisal. Post stary wiec nie bede sie rozpisywal. ale IMO czary z mleka.

Sprawdzenie sciezke ? troche ich tam jest - powodzenia, nawet jak beda wszystko ok to co dalej ?

Sama wymiana wysietlacza tz nic nie da, to jest tylko ekranik bez zadnej elektrniki. a dokladniej samo szklo z krysztalem + wyprowadzenie stykow. Cala elektronika jest juz na płycie zegarow.

Niekotrzy koledzy wymieniali juz ktorys ze scalakow odpowiedzialnych za opadanie wskazowek i itp. Jako ze mam juz w swej kolekcji kilka sztuk licznikow to po weryfikacji numerow na scalaku mozemy zrobic male "machniom" - przynajmniej czesc kosztow mi sie zwroci :P

Komentarz

• Chudy
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2005
          • 129

juz mam kupiony licznik i chcem go po świętach wstawic tylko niewiem od czego zacząć, czy próbowac naprawiać stary czy zakładac inny?

ja mam 1U1 919 034G i taki sam kupiłem

Komentarz

jak dostales z identycznym numerem to musisz tylko IMMO zakodowac i przebieg wklepac. Nic wiecej nie trzeba. Wszystko mozna VAG'iem zrobic pod warukiem ze znasz PIN do tego nowego i masz swoj stary

Komentarz

• Chudy
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2005
              • 129

a jak nie mam tego PINu to jakis problem???

Komentarz

bez pinu nie zakodujesz IMMO, musisz wziasc fachowca zeby CI zczytal z licznika

Komentarz

• Chudy
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 129

Odpowiedz gościa od licznika :

"Nie mam pinu, pin dostaje sie tylko przy kupnie auta z salonu
                  ale pin nie jest konieczny, do tej procedury, takie zegary zgrywa sie z autem u elektromechanika
                  Pozdr."

Czy gościu z Vagiem da rade przekodować wszystko tak jak trzeba???

Komentarz

• useful
                    Classic
                    • 2006
                    • 27

Nie chce straszyc, ale w mojej malej wskazowki brzeczaly i zostaly zamowione w ramach gwarancji nowe zegary. Zegary dojechaly, potem byla korespondencja z poznaniem co by dostac kod, no i potem sie zaczelo. Sprawa ciagnie sie juz miesiac. Prosta czynnosc wymiany zegarow ciagnie za soba cala procedure, kalibrowania czujnika paliwa, itd itp. Niestety szafa domaga sie jakiegos czujnika ktory wystepuje tylko w 4x4, i panom niby po tygodniu udalo sie skasowac blad i kontrolka od ESP i ABS zgasla, niestety blad jest dalej a uklad Hill Hold Control nie funkcjonuje. W chwili obecnej oczekuje na dostawe nowego modulu ABS i zobaczymy co dalej... Przy okazji musialem tez zdobyc kod do radia ktorego wczesniej nie widzialem na oczy.... a zgodnie z procedurami cala czynnosc powinna zajac nie wiecej niz godzine....
                    www.kulawplot.pl

Komentarz

Zamieszczone przez Chudy
                      Odpowiedz gościa od licznika :

"Nie mam pinu, pin dostaje sie tylko przy kupnie auta z salonu
                      ale pin nie jest konieczny, do tej procedury, takie zegary zgrywa sie z autem u elektromechanika
                      Pozdr."

Czy gościu z Vagiem da rade przekodować wszystko tak jak trzeba???

....i poniekad ma racje. Majac pin zrobilbys wszysktgo VAG'iem. Nie majac pinu trzeba posluzyc sie innymi interface'ami aby ten pin zczytac z licznika (a dokladniej "wykalkulowac" z sum kontrolnych). Ktos kto ma pojecie o temacie CI to zrobi, ale jak wspomnialem samym VAG'iem wszystkiego nie zrobisz.

Mozesz isc nawet do ASO, w SUNNY/Poznan taka usluga to ok 100 zł , wysla do Skody request po login od licznika ktory masz i po ok 1-2h im przysla, wgraja, dostroja i bedzie smigac. Gorzej jak licznik okaze sie "cieply" :P

ASO zakoduje ci immo i kluczyki, jak beda jakies jazdy z czujnikami to beda sie meczyc bo wszystko co ponad standardowe serwisy to przerasta ich mozliwosci :P No ale jesli masz identyczne numery licznikow nie powinno byc tego akurat problemu.

[ Dodano: Pon 18 Gru, 06 22:15 ]
                      ps
                      PIN dostakesz z kluczykami w tej tasiemce, a wiec niekoniecznie z nowym samochodem ale z kompletnym samochodem

ps2
                      z reguly handlarze takimi czesciami maja do tego sprzecik i czesto w ogloszeniach podaja ze posiadaja PIN (bo sobie zczytali)

Komentarz

• Chudy
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 129

PIN do mojegi licznika w autcie (co oczywiste) mam dostałem od pierwszego właściciela (dziadek 70 lat), a z nowego/starego piszesz że można zczytać, czyli zgrywanie całej reszty auta (czujniki i takie tam ) nie powinno być potrzebne?
                        Teraz jeszcze jedno Ciekawe jak długo pochodzi inny licznik zanim spadna wskazówki HI HI

w Gorzowie dopasowanie licznika do auta (zczytamie danych) 300zł ??!!!!!

Komentarz

• yoschua
                          Rider
                          • 2006
                          • 339

A przy założeniu że oba liczniki są identyczne, a tak wnioskuje po pierwszych postach to najprościej przełożyć pamięć eeprom z jednego licznika do drugiego i go poprostu założyć.
                          Taką operacje może zrobić elektronik z dobrym sprzętem lutowniczym lub ze stacją lutowniczą na ciepłe powietrze.
                          W pamięci tej zapisane jest całe immo, konfiguracja licznika i osprzętu, więc poprostu jej przełożenie spowoduje że nowy licznik będzie prawidłowo zakodowany. W takiej sytuacji kod pin nie będzie potrzebny (choć jak już będzie scalak wylutowany to mając znowu inne narzędzia jak programatorka można będzie go zczytać).
                          Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
                          HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

yoschua, zczytac mozna rowniez przed OBD, nie trzeba sie bawic lutownica. Ale masz racje, mozna przelutowac- jednakze trzeba miec 300% ze wszystko jest takie samo. Widzialem juz liczniki rocznikowo identyczne, numerami identyczne a jednak byly drobne roznice juz. VDO czasem w ciagu 4 m-cy wypuszczalo 3 wersje tego samego licznika.

Komentarz

• yoschua
                              Rider
                              • 2006
                              • 339

lec, Tak, wiem - ale z własnej zabawy swoim licznikiem i dwoma innymi doszedłem do tego że zawartość eeproma jest identyczna (przynajmniej tak mi się wydaje przez porównanie) i dlatego zamiana poskutkuje.
                              W nazwie każdego licznika (tej zczytywanej VAGiem) jest wersja licznika, jeżeli jest taka sama to jest to to samo napewno.

Zczytywanie przez OBD - ok, ale ja jednak podziękuje bo się naczytałem dość sporo co to może napsuć, a i samemu próbowałem kilku niby sprawdzonych programów to czytało tylko kilkanaście pierwszych bajtów i koniec. Niektóre czytały niby całość, ale porównanie z prawdziwą zawartością pokazywało że pewne obszary są zczytane jako kaszana.
                              Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
                              HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

bo sa "sprzety" i sprzety do takich celow.

Komentarz

• Chudy
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 129

LEC a może w Poznaniu można to u Ciebie zrobic szyko i sprawnie ale najpierw chciałbym spróbowac naprawić stary licznik zanim zaczne mieszac z wymianą?
                                  Masz jakiegoś magika czy może sam chcesz sie tym zajać,
                                  Pozatym czy bedziesz na spocie w Zielonej 06-01-07?

Komentarz

mozna i mam ale z dojazdem CIe wyniesie tyle samo co w Gorzowie.
                                    Na spot do Zielonej sie raczej nie wybieram.

Komentarz

• Chudy
                                      Ambiente
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 129

Powiedz mi jeszcze czy założenie tego licznika w celu sprawdzenia czy działa coś namiesza o ile cos w ogóle zaświeci???
                                      bo zanim zaczne mieszać z kodowaniem to chce wiedziec czy ma to sens.

Komentarz

jesli bedziesz uwazac zeby kostki byly dobrze podlaczone to pewnie ze mozesz, nawet sprawdzisz dzialanie wskazowek temp i paliwa. Wszystko powinno CI dzialac tylko po odpaleniu zgasnie silnik bo immo nie bedzie zakodowany.

Jesli natomiast zle podlaczysz kostki to moze nalapac bledow - te skasujesz vagiem bez problemu.

Upewnij sie kazdorazowo odlaczajac/podlaczajac licznik ze masz wylaczony zapłon.

Komentarz

• Chudy
                                          Ambiente
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 129

oki dzieki Lec o to mo chodziło, sprawdze sobie czy szafa działa i dopiero zaczne przekładać
                                          tylko czekam az domnie przyjdzie

no i zacząłem walczyć!!!!
                                          Zawiozłem auto do elektronika, stwierdził że w liczniku uszkodzony jest jakiś procesor i przerywa.
                                          Dzisiaj wstawił inny licznik (wszystko to samo numery seria identyko)
                                          zakodowali na nowo klucze i całą resztę.
                                          wszystko działa, tylko dziwna rzecz po pewnym czasie zaczął migać immo że nie taki i auto utknęło, niewiem co sie teraz dzieje bo właśnie grzebią dalej.

Co to może być???

Juz chłopaki sie z tym uporali tylko nie chcieli mi powiedziec co było.

Komentarz

• blaster
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 69
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja mam tak że upadły mi wskazówki jak jade czasem działąją czasem nie mechanior krzykną 300 zł chyba go pop...... do starego trupa szkoda tyle kapusty dawać bede jeździł bez...

Komentarz

• shico
                                              Drive
                                              • 2008
                                              • 98

blaster zerknij

Komentarz

Pracuję...