pe261, a może jednak sprawdź wszystkie wtyki
Jeszcze pytanie o hamulce
Zwiń
X
-
Jeszcze pytanie o hamulce
Witam,
Mam nastepujacy problem: kiedy wciskam hamulec dosyc szybko kilka razy z rzedu za kazdym razem jest slabszy az do prawie braku hamulca w ogole! (po 3-4 nacisnieciach). Szukalem w archiwach, piszecie ze ABS tak ma i nie nalezy pulsacyjnie hamowac. Prawda, ale zauwazylem ten efekt jakis czas temu "normalnie" przyhamowujac kilka razy za kims w miescie. Po "odczekaniu" kilku sekund (3-5s) wszystko wraca do normy. Wymienilem ostatnio tarcze, klocki i plyn (bo i tak musialem juz to zrobic) i efekt pozostal. Wyjalem na chwile bezpiecznik z ABS i tez bez zmian (wiec to nie ABS). Sprawdzilem wspomaganie (naciskajac hamulec i odpalajac silnik - poczulem charakterystyczne zassanie - OK), zreszta hamulec byl i jest zawsze bardzo skuteczny (za pierwszym razem). Moze niepotrzebnie robie problem i nalezy to polubic ale chcialbym wiedziec czy u Was jest podobnie bo czuje sie troche nieswojo wiedzac ze mam tylko jedna lub dwie szanse na normalne hamowanie (a nastepna dopiero za 5 sekund!)
Dzięki z góry,Romek
PS:Pozdravki od mojej Octavki
-
-
Sigma_74
Zamieszczone przez RomekMoze niepotrzebnie robie problem
mam asystent hamowania i to on działa. nie wytłumaczeci dokłądnie co i jak, ale w servisie mi powiedzieli mi o tym, poza tym w isytrukcji napisali coś takiego.
Komentarz
-
bezduszny
Zamieszczone przez RomekWymienilem ostatnio tarcze, klocki i plyn (bo i tak musialem juz to zrobic) i efekt pozostal.
Efekt o którym piszesz nie powinien występować. Sugeruję sprawdzić pompe hamulcową...
Komentarz
-
Ten asystem dziala tak ze przy pierwszym gwaltownym nacisnieciu hamulca zwieksza samoczynnie sile wcisniecia pedaly zwiekszajac cisnienie w ukl . hamulcowym - to ze pozniej hamulce hamuja slabiej sugerowalo by ze nie ma wystaczajacej rezerwy cisnienia w ukladzie - zrob taki test zahamuj kilkakrotnie delikatnie i jezeli to to zjawisko co napisalem to hamulec powinien byc za kazdym razem taki sam ....Czader
OCTA COMBI 2003 ALH
Komentarz
-
-
Re: Jeszcze pytanie o hamulce
Zamieszczone przez RomekWitam,
Mam nastepujacy problem: kiedy wciskam hamulec dosyc szybko kilka razy z rzedu za kazdym razem jest slabszy az do prawie braku hamulca w ogole! (po 3-4 nacisnieciach). Szukalem w archiwach, piszecie ze ABS tak ma i nie nalezy pulsacyjnie hamowac. Prawda, ale zauwazylem ten efekt jakis czas temu "normalnie" przyhamowujac kilka razy za kims w miescie. Po "odczekaniu" kilku sekund (3-5s) wszystko wraca do normy. Wymienilem ostatnio tarcze, klocki i plyn (bo i tak musialem juz to zrobic) i efekt pozostal. Wyjalem na chwile bezpiecznik z ABS i tez bez zmian (wiec to nie ABS). Sprawdzilem wspomaganie (naciskajac hamulec i odpalajac silnik - poczulem charakterystyczne zassanie - OK), zreszta hamulec byl i jest zawsze bardzo skuteczny (za pierwszym razem). Moze niepotrzebnie robie problem i nalezy to polubic ale chcialbym wiedziec czy u Was jest podobnie bo czuje sie troche nieswojo wiedzac ze mam tylko jedna lub dwie szanse na normalne hamowanie (a nastepna dopiero za 5 sekund!)
Dzięki z góry,Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
A dobrze odpowietrzyli hamulce?? Jak występuje brak hamowania to pedał jest twardy czy miękki i wpada??
[ Dodano: Pon 22 Sty, 07 15:40 ]
Zamieszczone przez Czaderzrob taki test zahamuj kilkakrotnie delikatnie i jezeli to to zjawisko co napisalem to hamulec powinien byc za kazdym razem taki sam ....Romek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RomekA dobrze odpowietrzyli hamulce?? Jak występuje brak hamowania to pedał jest twardy czy miękki i wpada??Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MasmoZamieszczone przez RomekA dobrze odpowietrzyli hamulce?? Jak występuje brak hamowania to pedał jest twardy czy miękki i wpada??Romek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RomekW tdi podcisnienie wytwarza pompa - moze to ona? Czy jeszcze cos zasila?Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Witajcie.
Ja ostatnio miałem tak, że prodczas jazdy przxy próbie hamowania (a była to waszawa w godzinach szczytu) na odcinku 3-4 km nie miałem wogóle wspomagania hamowania. Auto hamowało tak jak ja wcisnąłem pedał. Miałem to rar jedyny. Auto ma 130kkm i naprawy robie albo sam albo w zaprzyjaźnionym warsztacie wiec jestem pewien. Przeraża mnie to poniewaz już jednego diesel-a skasowałem z powodu braku hamulców. To jst TDI 110 Ps. powiedzcie proszę jakie mogą być tego przyczyny...
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez toldi_80Witajcie.
Ja ostatnio miałem tak, że prodczas jazdy przxy próbie hamowania (a była to waszawa w godzinach szczytu) na odcinku 3-4 km nie miałem wogóle wspomagania hamowania. Auto hamowało tak jak ja wcisnąłem pedał. Miałem to rar jedyny. Auto ma 130kkm i naprawy robie albo sam albo w zaprzyjaźnionym warsztacie wiec jestem pewien. Przeraża mnie to poniewaz już jednego diesel-a skasowałem z powodu braku hamulców. To jst TDI 110 Ps. powiedzcie proszę jakie mogą być tego przyczyny...
Pozdrawiam
Prawdopodobnie samochod sygnalizuje cie ze powinienes powoli szukac nowego servo...Octavia 1,9TDI 1999 /AWX 181KM /6gear /288mm /Bilstein B6
Komentarz
-
Komentarz