Problem z zamkiem klapy tylniej - kombi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzyszt0f
    Drive
    • 2006
    • 64

paf,
    Zamieszczone przez paf
    to robisz np tak - w mieście gain dajesz na np 60-70% i squelch skręcasz na granicy szumów - i wtedy wszystko ponad szum przebije się przez filtr i będzie OK
    popieram.
    Gratuluję wyboru forum
  • smigi
    Classic
    • 2005
    • 16

Hej ! Przestał mi działać centralny zamek w klapie tylniej. Pilot zamyka tylko drzwi, a klapę nie. Mogę ją zamknąć kluczykiem po wcześniejszym zamknięciu pilotem drzwi. Z otwarciem nie ma problemu - działa centralnie. Również przestało działać oświatlenie bagażnika. Pierwszą informację jaką zdobyłem to, że padły mikrostyki tzn, albo zaśniedziały i trzeba wyczyścić albo coś innego i zamek do wymiany . Miał ktoś z Was taki problem i jak go rozwiązaliście? A może to coś innego? Zrobię test na Vag'u ale dopiero po niedzieli, może coś wyjdzie. Dzięki za odp.

Komentarz

W Vectrze mialem taki problem. Pilotem otwieraly sie wszystkie drzwi, ale nie zamykaly sie drzwi kierowcy. Na pierwszy ogien poszla elektyrka: poprawka stykow i szukanie przetarc na kablach. Sprawa zakonczyla sie wymiana silownika.

Komentarz

• Adrian
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 662
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Witam, właśnie okazało się że mam ten sam problem. Tylko że u mnie wcale nie otwiera się i nie zamyka zamek w klapie. Klameczka luźno sobie lata a jak otworze już klapę od środka to zapala się oświetlenie ale znaczek otwartych drzwi na desce się nie zapala. może ktoś miał taki problem?? czy od zamka klapy jest oddzielny bezpiecznik?? ewentualnie gdzie są te mikrostyki??
        PerfectService by DGW
        Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
        Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
        Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

smigi, Adrian, sprawdzcie kostki czy nie przegniły po lewej stronie na dole bagażnika tam lubi sie woda zebrać i kostki gniją podobno to jest norma w kombikach ja tak miałem ale umnie padło oświetlenie oraz tylna wycieraczka
          co do mikrostyków są one we wkładce zamka i to jest nie rozbieralne ale może sie wamu uda ją jakoś rozebrać

Komentarz

• Adrian
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 662
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

I problem się rozwiązał...sam. nie wiem do końca czemu ale dziś już wszystko działa jak trzeba. Wiedziałem że to jest porządne autko nigdy w to nie zwątpiłem. Tak sobie teraz myślę że Octa się na mnie obraziła za to że nie stała na powietrzu tylko w ciepłym garażu przez dwa dni i jak spędziła noc na mrozie to jej przeszło. Dziwna sprawa ale ważne że wszystko jest ok. Jednak jak już miałem łatwy dostęp to sprawdziłem też owe kostki i wszystko z nimi też jest ok.
            PerfectService by DGW

Komentarz

• morgam
              Classic
              • 2007
              • 22

Zamieszczone przez Adrian
              Witam, właśnie okazało się że mam ten sam problem. Tylko że u mnie wcale nie otwiera się i nie zamyka zamek w klapie. Klameczka luźno sobie lata a jak otworze już klapę od środka to zapala się oświetlenie ale znaczek otwartych drzwi na desce się nie zapala. może ktoś miał taki problem?? czy od zamka klapy jest oddzielny bezpiecznik?? ewentualnie gdzie są te mikrostyki??
              No i mnie spotkało to samo Nie działa centralny zamek w tylnej klapie.Nie otwiera ani nie zamyka.Sprawdziłem miernikiem i okazuje się że nie dochodzi napięcie do siłownika sterującego zamkiem.Sam siłownik jest sprawny bo podłączałem go na krótko i działa.Gdzieś musi coś nie łączyć bo później trochę pojeździłem i raz zadziałał a za chwilę znowu kicha Czy ktoś może posiada schemat sterowania centralnym z O1 albo orientuje sie jak biegnie wiązka do tylnej klapy?
              Octavia 1.9 tdi ASV 110 KM 2000r

Komentarz

• Adrian
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 662
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez djczas
                sprawdzcie kostki czy nie przegniły po lewej stronie na dole bagażnika tam lubi sie woda zebrać i kostki gniją podobno to jest norma w kombikach ja tak miałem ale umnie padło oświetlenie oraz tylna wycieraczka
                morgam, zobacz czy z tymi kostkami jest wszystko ok.
                PerfectService by DGW

Komentarz

• deespe
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1468

djczas, nie tylko w kombiakach... jak wybebeszyłem kufer do zabudowy to się przeraziłem co tam po bokach sie dzieje :shock:
                  :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• dinderi
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 129

Klameczka luźno sobie lata
                    U mnie zaczęło sie juz po miesiącu od kupna w salonie, od coraz cięższego operowania klamką. Po 2 miesiacach klameczka zaczela luzniutko latać, i otwieranie przestalo dzialac wogóle. Auto na gwarancji wiec uderzylem do ASO. Tam pan serwisant pokiwal ze zrozumieniem glowa, powiedzial, ze jest blad konstrukcyjny zamka, jakas blaszka sie ulamuje i trzeba wymienic. Za 30 minut oddali auto z nowa klamka klapy bagaznika.
                    Takie są i tak najpiekniejsze...

Komentarz

• morgam
                      Classic
                      • 2007
                      • 22

Adrian,
                      djczas napisał/a:
                      sprawdzcie kostki czy nie przegniły po lewej stronie na dole bagażnika tam lubi sie woda zebrać i kostki gniją podobno to jest norma w kombikach ja tak miałem ale umnie padło oświetlenie oraz tylna wycieraczka

morgam, zobacz czy z tymi kostkami jest wszystko ok.
                      Posprawdzałem wszystkie połączenia w klapie i po lewej stronie bagażnika,przedzwoniłem wszystkie kable i jest ok.Krańcówki przy zamku działają a na siłownik od zamka nie dochodzi napięcie.sam silownik działa bo podłączałem go na krótko i jest ok.Problem tkwi między tylnym nadkolem a ??? No właśnie gdzie idzie ta wiązka? Na razie udało mi się odblokować wkładkę w klapie, bo byla tak zapieczona że nie można było przekręcić kluczyka. potraktowałem ją wd40 i jeszcze jakimś penetrantem,potem pół godziny na jej rozruszanie i puściła Teraz przynajmniej mogę zamknąć tylną klapę i otworzyć kluczykiem a nie wlaźić od środka i kombinować żeby dostać się do zamka :lol: Ale i tak nie daje mi spokoju ten centralny,będę dalej szukał.
                      Octavia 1.9 tdi ASV 110 KM 2000r

Komentarz

Pracuję...