Kupno OII i dodatki -doradźcie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paik10
    Classic
    • 2008
    • 3

Sorry, za odgrzanie tematu, ale pojawiła się dodatkowa informacja.
    Otóż powinniśmy dołożyć równolegle do cewek styczników diody w kierunku zaporowym. Powinno nam to zabezpieczyć instalację auta przed przepięciami przy odbijaniu styczników. Fachowcy twierdzą, że to BARDZO WAŻNE

Dziś zakładałem podobny układ Ojcu w Oplu Astrze i dopracowałem do niego kawałek elektroniki, dzięki któremu wystarczy wpiąć się w + po stacyjce. Układ wyzwalany jest przez podwyższenie napięcia w instalacji do około 13,6 V (detekcja ładowania) i wyłączany jest dopiero kluczykiem (zabezpieczenie przed wyłączeniem spowodowanym spadkiem napięcia). Jeśli ktoś jest chętny to mogę to przedstawić szerszemu gronu . Takie rozwiązanie pozwala zaadoptować układ w zasadzie do każdego auta.
  • gelo
    Classic
    • 2007
    • 3

Witam Wszystkich.
    Mam zamiar kupić nową Octavię v.Ambientne. Zastanawiam się jednak czy zamówić takie dodatki jak: 1) Climatronic - koszt ok.1600 PLN, podgrzewane fotele 900 PLN i myslę nad ksenonami 3500PLN. Czy warto? Wiem, że da się zyć bez tego, do tej pory jeździłem bez takich dodatków. Jak sądzicie? Dzięki za każde info

Komentarz

• Arek
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 3143

Zamieszczone przez gelo
      1) Climatronic - koszt ok.1600 PLN
      obecne auto to pierwsze auto z klimą mimo ze manualna to wiem ze kazde kolejne auto bedzie mialo taki bajer
      Zamieszczone przez gelo
      podgrzewane fotele 900 PLN
      dla mnie głupota,moze dlatego ze niemiałem
      Zamieszczone przez gelo
      myslę nad ksenonami 3500PLN
      nie mam ale gdybym mogł cofnąc czas napewno bym miał.OI ma fatalne swiatła
      -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• karmel
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1363

w ambient masz climatica taka pół automatyczna klima i swietnie się sprawdza a do ksenonóe chyba 2800 czeba dopłacić a nie 3500 ja nie mam ale jak masz kase to bierz a co do podgrzewanych foteli to miła sprawa w zimie a w lecie poco ci
        TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• Ziomal
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 5841
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

1) climatronic dobra rzecze nie musisz bawić się dźwigniami co chwilę bo za zimno albo gorąco tylko ustawiasz sobie temp.
          2) fotele? fajna rzecz ale czy aż tak potrzebna
          3) Jest też możliwość późniejszego dokupienia ksenonów w internecie ale tu jest troche roboty bo musiałbyś miec spryskiwacze i system poziomowania jeżeli chcesz jeździć zgodnie z prawem. Więc może od razu kupić ksenony , a jaki kolega silniczek wybrał ?
          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• -Piotr-
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1018
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Pewnie, że warto pozwolić sobie na odrobinę luksusu. Dla mnie wymienione dodatki są wyborem jak najbardziej praktycznym.
            O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
            KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
            O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• gelo
              Classic
              • 2007
              • 3

1,9 TDI

Komentarz

• kaes
                Classic
                • 2007
                • 35

Witam wszystkich.
                Mam podobny dylemat z wyborem samochodu.
                Obecnie mam OI z 2001 roku, myślałem o nowej OII w wersji ambiente.
                Po przeanalizowaniu cennika i wyposażenia zauważyłem dziwną rzecz:
                Różnica w cenie wersji ambiente i elegance (z takim samym silnikem- np. 1,9 TDI) wynosi 7800zł, natomiast suma kosztów różnicy wyposażenia wynosi 12900zł. Myślę że jast to lekka przesada i ktoś tu próbuje robić klientów w balona.
                Chcąc kupić wersję ambiente dobrze doposażoną możemy zapłacić więcej jak za wersję elegance. Z drugiej strony nie można kupić wersji elegance np. bez klimatronika tak jak ja bym chciał. Uważam bowiem, że zbytnia ingerencja układów elektronicznych w pewne procesy nie jest wskazana.

Co do podgrzewanych siedzeń- mam kolegę co ma takowe w OI L&K z 2001 i bardzo je sobie chwali. Z tego co zauważyłem to diesle bardzo wolno się nagrzewają w stosunku do wersji benzynowych i dlatego to może nie być głupie.

Pozdrawiam.

Komentarz

• Ziomal
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 5841
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kaes
                  Co do podgrzewanych siedzeń- mam kolegę co ma takowe w OI L&K z 2001 i bardzo je sobie chwali. Z tego co zauważyłem to diesle bardzo wolno się nagrzewają w stosunku do wersji benzynowych i dlatego to może nie być głupie.
                  to że diesle się wolniej nagrzewają to wiadomo od początku ale im więcej włączymy urządzen typu nawiew siedzenia czy cos to jeszcze wolniej nam się będzie nagrzewał .

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• -Piotr-
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1018
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Fotele podgrzewane są grzałkami elektrycznymi, więc efekt jest prawie natychmiastowy.
                    O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                    KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                    O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• Ziomal
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 5841
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez -Piotr-
                      Fotele podgrzewane są grzałkami elektrycznymi, więc efekt jest prawie natychmiastowy.
                      możliwe , ale szybko grzeją szczególnie w skórzanej tapicerce,.

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• djczas
                        RS
                        • 2005
                        • 9612

gelo, kaes, pprzyslijcie mi na pw ile chcecie wydać i jaką specyfikacje a zrobie wam dobrą cene na auta

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

gelo, Te dodatki u wiekszosci dilerow masz na dzien dobry utargowane, a wiec brac.

Arek, Moze podgrzewane stolki sa glupie, ale jak auto stoi na polu i nie ma Webasto, to jest to najlepsze rozwiazanie Jak gdzies wytropie maty oryginalne to tez zaloze
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• mariobros
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 551

Zamieszczone przez kaes
                            Z drugiej strony nie można kupić wersji elegance np. bez klimatronika tak jak ja bym chciał. Uważam bowiem, że zbytnia ingerencja układów elektronicznych w pewne procesy nie jest wskazana.
                            Powiem Ci tak - działanie climatronica w O II jest niemal idealne. Jedyny ból, który odczułem to było wówczas, gdy stałem w korku w upale. Nie dało się zrobić, żeby klima działała na obiegu wewnętrznym, czego bardzo pragnąłem nie chcąc wpuszczać spalin z zewnątrz do środka (mam wrażliwą na tym punkcie drugą połowę, w sensie żołądkowym wrażliwą niestety :roll: ) więc mogłem albo mieć chłodno, ale "smrodno", albo filtrująco, ale na gorąco... Jednak cała masa plusów aż nadto rekompensuje wspomnianą niedogodność... Gdybym brał drugi raz O II, znowu byłaby z climatronic-iem, nie mam co do tego najmniejszych wątpliwości...
                            Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
                            Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• NEOrADEk
                              L&K
                              • 2005
                              • 1469

Zamieszczone przez mariobros
                              mogłem albo mieć chłodno, ale "smrodno", albo filtrująco, ale na gorąco... Jednak cała masa plusów aż nadto rekompensuje wspomnianą niedogodność... Gdybym brał drugi raz O II, znowu byłaby z climatronic-iem, nie mam co do tego najmniejszych wątpliwości...
                              Może warto rozważyć Climatic (czyli półautomat) nie jest tak może zbajerowana ale nie ma tego problemu, gdyż obieg zamknięty jest niezależnie tu sterowany.
                              O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
                              "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• nico21
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 2640
                                • Volkswagen

Climatronik - TAK :!:
                                Pdgrzewanie seidzeń - nie potrzebne
                                Xeony - jak najbardzije TAL :!: :!: :!:
                                DACAR.team

Komentarz

• chester121
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1053

climatronic hmm nad czym tu sie zastanawiac
                                  to jest tak jak mielismy autko bez klimy to bylo wszystko jedno
                                  pozniej bylo autko z klima manualna super sprawa, teraz jest z cliamtronikiem i tato juz nie cche slyszec o manualnej 9czlowiek bardo latwo przyzwyczaja sie do wygod )

co do podgrzewanych siedzen JAK NAJBARDZIEJ TAK
                                  ci ktozy uwazaja inaczej nigdy nie mieli tego gadzetu (mniej wiecej jak z xenonem)
                                  mam ten bajer w audicy i nigdy tak komfortowo nie wsiadalem do autka
                                  mianowicie odpalam autko daje na 6 (grzanie od siedzenia az po sama szyje) i po kilku sec mam juz ciepelko, nie musze czekac kilku km zeby autko zaczelo mi dmuchac poprostu momentalnei jest cieplo, (fakt ze to przydaje sie tylko w zimie ale klimatyzacja przydaje sie tylko w cieple dni a takich jest zdecydowanie mniej niz zimnych)
                                  wiec jak najbardziej TAK

co do xenonkow to mmmmm 8) nie zastanawiac sie!!

Komentarz

• tomi98
                                    Rider
                                    • 2004
                                    • 564

3 X TAK

clmatronik - mam
                                    podgrzewane fotele - mam - i polecam - bardzo przyjemny gadżet :wink:
                                    xenony - nie mam - ale jak bym miał możliwość to bym kupił :!:

Komentarz

• Jabar1975
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3331

wszystko na tak, wez tez czujnik deszczu z tych tanszych dodatkow.
                                      nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• mdo1
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 441

Zamieszczone przez Ziomal
                                        to że diesle się wolniej nagrzewają to wiadomo od początku ale im więcej włączymy urządzen typu nawiew siedzenia czy cos to jeszcze wolniej nam się będzie nagrzewał .
                                        A czemu to wolniej?

Komentarz

• Jabar1975
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3331

wrzuce jeszcze fragment swojego starego posta (mozna sie sugerowac badz nie - bo to moja osobista opinia ):
                                          Zamieszczone przez Jabar1975
                                          Opisze moze kilka elementow wyposazenia dod. ktore wg mnie wymagaja oceny (moze pomocne beda przy specyfikowaniu auta dla waszych potrzeb)

- sensor deszczu - powiem tak - nie wyobrazam sobie jak mozna jezdzic bez nie ma znaczenia jaka jest pogoda czy maly czy duzy deszcz, czy wyprzedzana ciezarowka zrobi nam chwilowe kuku - dzialanie jest natychmiastowe i precyzyjne - POLECAM;
                                          - sensor zmierzchowy - w polaczeniu ze swiatlami ktore jakoby mialy sie wlaczyc po zmroku - to nigdy nie byl uzywany do tego celu - jednak ma to inna ciekawa funkcje tzn. swiatla pracuja w inny sposob tzn nie pozostaja wlaczone postojowe po wyjeciu kluczyka i pozostawieniu auta na swiatlach - skutek swiatla sa wlaczone 365 dni w roku. Co ciekawe po zadzialaniu sensora sciemnieniu ulegaja rowniez wskazania Maxidot'a co jest istotne np. w tunelu - nic nie pali po oczach
                                          - Xenony - pozostawiam bez komentarza - inne swiatla przy nich to ogarki
                                          - fotochromatyczne lusterka - kolejny problem z glowy - tzn. oslepianie przez kogos z tylu - fajna sprawa ze zewnetrzne lustra tez sie sciemniaja - wady to to ze nie do konca chce to ustrojstwo dzialac przy "zachodzie slonca" kiedy mamy za plecami slonce ktore wisi nisko nad ziemia - coz nie mozna miec wszystkiego, druga wada to to ze jeden wklad lusterka kosztuje 1500pln - wiem bo raz sobie ktos przywlaszczyl oba
                                          - tempomat fajna sprawa - choc te chwilowe napady braku checi wspolpracy mnie denerwowaly
                                          - podgrzewane fotele - super - zwlaszcza przy skorzanej tapicerce - ktora jest troche nieprzyjemna gdy jest b.zimna - dzialanie jest b.szybkie.
                                          - wielofunkcyjna kierownica - fantastyczna sprawa - nie trzeba odrywac rak aby cokolwiek zrobic w radiu - co przy przebiegach rzedu 60kkm rocznie jest wazne (zwlaszcza na naszych drogach)
                                          - pakiet skorzany - zwlaszcza na kierownicy - super zupelnie inne uczucie "kontaktu z autem" niz z plastikowa.
                                          - skorzana tapicerka - jestem na NIE - niestety nie bylo opcji rezygnacji ze skory w E100 - a szkoda - podobnie jak szkoda ze nie bylo opcji zamowienia foteli sportowych do E100 - tego mi brakuje - choc wyprofilowanie foteli jest duzo lepsze niz w O1. Dodatkowo jasna tapicerka wymaga zdecydowanie wiekszej uwagi przy jej uzytkowaniu - cos za cos estetyka kontra praktycznosc.
                                          - ESP - na poczatku myslalem ze to kolejny gluptak typu ASR - jednak dzialanie tego ukladu wielkokrotnie mnie zaskoczylo na PLUS. Przy ciasnych zakretach w bardzo fajny sposob wspomaga zaciesnianie zakretu poprzez przyhamowanie tylnich kol. Przy probach na parkingu i ostrym zakrecaniu udaje sie uzyskac efekt zaciagania hamulca recznego. Na pewno jest to uklad ktory dobrze jest miec na pokladzie - a przy jezdzie takiej jaka ja uskuteczniam - praktycznie nie ingeruje. Choc dwa razy uratowal mi skore - gdy trzeba bylo uciekac poboczem przed jakims wariatem z przeciwka.
                                          - podswietlanie przestrzeni wokol drzwi - bajer
                                          - chlodzone schowki - niby ok. ale do podlokietnika maks co wejdzie to mala butelka albo puszka, a przed pasazerem mam tyle "super waznych papierow" ze nic wiecej nie wejdzie.
                                          - podlokietnik z dziura na narty - fajna sprawa zwlaszcza przy wyjazdach na narty w dwuosobowym gronie,
                                          - podwojna podloga w bagazniku - ma kilka bardzo waznych zalet - po pierwsze mozna sporo roznych gratow pochowac - przed wzrokiem innych rowniez - np. laptop, po drugie obecnosc tej podlogi powoduje ze krawedz zaladunkowa jest zdecydowanie nizej w stosunku do podlogi - wazne przy wyciaganiu czegos ciezkiego z bagaznika, op trzecie to po zlozeniu foteli tylnich powstaje calkowicie plaska powierzchnia - a po przesunieciu przednich foteli na maks. do przodu mamy okolo 180cm dlugosci - na to kladziemy karimate i mamy awaryjne lozko dla dwojki osob - trenowalem to w drodze z chorwacji. Pewnie minusem bedzie zmniejszenie powierzchni bagaznika - z tym ze zostaje nam do dyspozycji ponad 400dm3 wiec to wcale nie jest tak zle. Utrudnia to takze dostep do kola zapasowego - tzn. zamo otwieranie tej podlogi jest bezproblemowe - ale przy koniecznosci wyciagniecia zapasu - okazuje sie ze pod ta podloga znajdujemy milion roznych super potrzebnych rzeczy - latwo o zrobienie tam tzw. pierdolnika - ale moze to ja nie jestem w stanie utrzymac tego miejsca w czystosci

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

[ Dodano: Pon 29 Sty, 07 11:50 ]
                                            nie na temat , sorki , - w klimatronicu nie można włączyc wewnetrznego przy działającej klimie :!: :?: :shock: . a czy można ją włączyć manualnie i wtedy włączyć wenetrzny?
                                            Jabar czy czujnik deszczu naprawde tak dobrze działa? myślałem o nim ale gdzies poczytałem że w zasadzie w żadnym z aut różnych marek nie do końca sie sprawdza , często wyciera suchą szybę itd. ?
                                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• stysiek
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 537

ja właśnie czekam na OII

bedzie climatronik (nie wiem po co ale...)
                                              i bedą xenony.

Komentarz

• Jabar1975
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 3331

u mnie dzialalo bardzo dobrze (duzo lepiej niz w Mondeo i Lagunie),
                                                regulujesz sobie 4 albo 5 stopniowo czulosc dzialania i wszystko bangla jak ta lala

Komentarz

• leszekmw
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5356

stysiek, co będziesz jeszcze miał itd?

[ Dodano: Pon 29 Sty, 07 12:41 ]
                                                  Jabar1975, a ta comming home przy ksenonach jak? chodzi mi o to wyłącznie sie całkowite świateł . a jak jest potem przy zapalaniu samochodu ,ksenony sie samopoziomują itd , czy po prostu światła właczją siekilka sekund po uruchomieniu kluczyka? i druga sprawa jeżeli pamiętasz - chce zostawić auto z włączonymi lub z włączonym jednym postojowym / często tak robię pod suprmarketami na przykład / , czy wtedy mysze jakoś sie zabawiać i przeprogramowywać coś czy jak ? czujnik deszczu to sobie daruje chyba ale ten comming mi sie podoba ze względu na brak konieczniości pamiętania o swiatłach w zimie i jeszcze może mógłybm go domówić
                                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                  GVI 1.4TSI
                                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Pracuję...