Ubezpieczenia - Motobank (Hestia)? a może KJF (PZU)?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KOZA
    Classic
    S_OCP Member
    • 2006
    • 7

jak można - jeżdziłem i pajero / nawet całkiem niedawno / i cruiserem . w pajero mało nie wyleciałem z trasy na zakręcie bo się zapomniałem :szeroki_usmiech , niestety to nie są auta do szybkiej jazdy po zakrętasach choc przyspieszsa do 120 całkiem fajnie /disel/ . ten którym jeżdziłem należy do spokojnego kierowcy i lata tylko w trasie w zasadzie - nie psuje się. ale inny klient miał takiego samego i troszke mniej spokojny był , lubił wypady w teren , ciągał trailer , ogólnie dość rozrywkowy i rozrywkowych miał znajomych tak więc przy imprezkach toche go ujeżdżali - psuł sie trochę :diabelski_usmiech , aż do urwania sie paska rozrządu włącznie :!: . land cruser przyjemniejszy do jazdy , mniej bujający ale też utrzymanie zdaje się trochę droższe . klient ma bezynkę jakąś dużą , 4.2? . ma gaz co prawda ale dużo jeżdzi i utrzymanie samochodu kosztuje go jakieś koszmarne pieniądze . wóz w zasadzie sie nie psuje choć dużo jeżdzi po lesie / myśliwy/ . fajne samochody ale trzeba miec kasę na ich utrzymanie no i nieda się nimi poszaleć. w sumie to i jeepem jeżdiłem ale mało też benzyna 5 z kawałkiem , zwierzęcy mocno , na zakręcie lepiej nie dodawać gazu bo mozna pojechać prosto , tym bardziej jak jest zła lub brudna nawierzchnia . a ostatnio jeżdziłem ramem :diabelski_usmiech , 5.7 litra zdaje sie , wysoko jak w tirze i wszystko z drogi spierdziela :szeroki_usmiech

[ Dodano: Czw 17 Maj, 07 11:53 ]
    takie tam....ale żeby nie zakładac tematu. jeżdziłem wczoraj mercem e 270cdi - salon , około 3 lat , 150 tyś km. skrzypiace plastiki na desce , kierownicy , gdzieś po bokach :| , i taki wogóle mocno rozbujany , może zawias wysiadł. skóra na kierowniku jak po 300tyś ale może gosciowi sie tak ręce pocą . jakby tak moja skoda skrzypiała to bym sie powiesił chyba.
    Nareszcie KUPIŁEM !!! - Mój pierwszy samochód: OCTAVIA :]
  • Mareque1
    Classic
    • 2006
    • 22

Witam.
    Jeszcze tydzień i po ubezpieczeniu, więc staję przed wyborem... Jak wiecie, trudno jest wybrać najkorzystniejsze ubezpieczenie, a nawet trudno byłoby zdefiniować jednoznacznie co to jest "najkorzystniejsze".... A wybór mam taki: KJF, czyli operator dilerskiego pakietu w PZU, z którym podpisałem promocyjną umowę na pakiet przy zakupie auta w ub. roku proponuje mi przedłużenie umowy (mieszczą się w Poznaniu, zakup polisy odbywa się przez kuriera) oraz: byłem u brokera - Motobank - która to instytucja policzyła mi różne ubezpieczenia i wg ich kalkulacji wychodzi, że najtaniej będzie w Hestii (pakiet Hestia7). Wiadomo, egoistycznie podchodząc, że OC gdziekolwiek, ale AC musi być "o dobrej wypłacalności" i "bezproblemowe". Nie mam doświadczenia z Hestią (dotychczas 5 lat w PZU i rok W Uniqa (gdzie było konfliktowo, bo miałem stare auto, wiecie, amortyzacje i takie tam...). Poczytałem warunki ogólne tego pakietu H7 i w AC to chłopaki tam mają sporo wyłączeń i w ogóle. Jeszcze czeka mnie lektura warunków AC w PZU żeby mieć porównanie. W sumie to proszę Was o wsparcie w decyzji, czy może tą Hestię brać jednak i ew. na co zwrócić uwagę przy zawieraniu umowy (np. czy standardowo nie ma jakichś ważnych wyłączeń, jeśli klient nie zastrzeże, albo czy można coś niepotrzebnego z pakietu wywalić żeby było taniej, lub dołożyć, żeby było "pełniej"). A może zostać w PZU (jeszcze nie wiem, bo nie czytałem warunków ogólnych, ale dzisiaj się zapoznam). Auto - roczne, jeszcze na gwarancji i ewentualnie (odpukać) naprawiać i tak muszę przez ASO. Wstępnie różnica składki byłaby jakieś 500zł na korzyść Hestii.
    Ktoś miał podobny dylemat?
    Mareque
    O2 Ambiente BJB '2005

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Albo Hestia, albo Alianz, PZU nie ma dobrych cen na pakietowe uzbezpieczenie auta w tej cenie
      Spritmonitor.de

Komentarz

ja mam poraz kolejny w HESTII i nawet mi szybe za free wymienili więc jak na razie tylko hestia

Komentarz

• Mareque1
          Classic
          • 2006
          • 22

Ok, jeśli chodzi o ceny, to wiem że PZU jest droższe, ale, czy oferują coś za to (np, jak masz szkodę, tfu, to kaska większa, albo np. warsztat krócej trzyma, albo nie wiem, auto zastępcze - wymyślam, )
          Mieliście szkody z AC w Hestii?
          Mareque
          O2 Ambiente BJB '2005

Komentarz

• harnas75
            Ambiente
            • 2006
            • 102

Z tego co wiem to w tej chwili w Hestii szkode do 1500 zł załatwiasz bez oględzin (wybita szyba itd.). Nie wiem jak to wygląda w praktyce ale jest tak opcja. Hestia ma też pakiet dilerski dla grupy VW, i potwierdzam wychodzi najtaniej. Pytałem się w paru warsztatach jak wyglądają rozliczenia w Hestii i większość powiedziała mi, że jest OK. Więc kupiłem Hestię. W Hestii za dodatkową kase możesz kupić rozszerzone assistance ( laweta, samochód zastępczy, hotel i takie tam).

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez Mareque1
              Mieliście szkody z AC w Hestii?
              mialem w innym aucie, wszystko bylo oki
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• daneczek76
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3642
                • Toyota

Byle by cię nie podkusiło do Link 4 bo to niezła pomyłka kolega w pracy miał to jesli chcial sie ubezpieczyć to zawsze tam ktos telefon odebrał mozna powiedziec natychmias ale jak chciał szkode złatwic to mówi że do usranej śmierci.Z tego wychodzi że do zawarcia ubezpieczenia 1000 telefonistek do likwidowania szkód 1! :lol:
                Problem też miał z wypłatą odszkodowania. Może to jedyny przypadek i nieodzwierciedla żeczywistości ALE!!!!!! ALE!!!!!
                [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Re: Ubezpieczenia - Motobank (Hestia)? a może KJF (PZU)?

Witam,

Ja miałem podobny problem tydzień temu. Ubezpieczyłem w Hestii w pakiecie jeszcze z domem i NNW w każdych okolicznościach. Wcześniej byłem w PTU i nie polecam (choćby konieczność powiadomienia o wypadku w ciągu 4 godz. - a jak będę mniał wypadek sam i będę nieprzytomny? to nie działa! Oszustwo! Było już kiedyś o tym w mediach). Na auto 7 letnie wziąłem tryb "serwisowy" zawsze to lepiej, bez amortyzacji na części (jak walnę zderzak to nie odliczają amortyzacji tylko jest wymiana na nowy i wycena w warsztacie, który sie rozlicza z Hestią - już to przerabiałem -lepsze z dwojga złego..)

Pozdrawiam
                  Calv

Komentarz

• damian
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 178

Calvin, no i na ile wycenili ci składkę auto w HESTI ??
                    Chcesz zarobić przez internet ??

Komentarz

• Paweł T
                      Elegance
                      • 2006
                      • 784

u mnie różnica między PZU i hestią wyniosła ok 1200pln, wiąłem hestię u dilera. Nawet między dilerami Skody w Łodzi różnica w ubezpieczeniu w hestii wyniosła 5%, u Bednarka taniej. Niedawno miałem szkodę z oc sprawcy w PZU, i na auto 3,5 letnie PZU wyliczyło zużycie części w 25%.
                      TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• BioBogon
                        Elegance
                        • 2005
                        • 921

Ja miałem szkodę z AC w Hestii i bezproblemowo była załatwiona. Wycena była dokładna tzn. starczy tylko na naprawę bez extrasów.
                        Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• Ćwiarteczka
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 605

Re: Ubezpieczenia - Motobank (Hestia)? a może KJF (PZU)?

Witam.
                          Jeszcze tydzień i po ubezpieczeniu, więc staję przed wyborem... Jak wiecie, trudno jest wybrać najkorzystniejsze ubezpieczenie, a nawet trudno byłoby zdefiniować jednoznacznie co to jest "najkorzystniejsze".... A wybór mam taki: KJF, czyli operator dilerskiego pakietu w PZU, z którym podpisałem promocyjną umowę na pakiet przy zakupie auta w ub. roku proponuje mi przedłużenie umowy (mieszczą się w Poznaniu, zakup polisy odbywa się przez kuriera) oraz: byłem u brokera - Motobank - która to instytucja policzyła mi różne ubezpieczenia i wg ich kalkulacji wychodzi, że najtaniej będzie w Hestii (pakiet Hestia7). Wiadomo, egoistycznie podchodząc, że OC gdziekolwiek, ale AC musi być "o dobrej wypłacalności" i "bezproblemowe". Nie mam doświadczenia z Hestią (dotychczas 5 lat w PZU i rok W Uniqa (gdzie było konfliktowo, bo miałem stare auto, wiecie, amortyzacje i takie tam...). Poczytałem warunki ogólne tego pakietu H7 i w AC to chłopaki tam mają sporo wyłączeń i w ogóle. Jeszcze czeka mnie lektura warunków AC w PZU żeby mieć porównanie. W sumie to proszę Was o wsparcie w decyzji, czy może tą Hestię brać jednak i ew. na co zwrócić uwagę przy zawieraniu umowy (np. czy standardowo nie ma jakichś ważnych wyłączeń, jeśli klient nie zastrzeże, albo czy można coś niepotrzebnego z pakietu wywalić żeby było taniej, lub dołożyć, żeby było "pełniej"). A może zostać w PZU (jeszcze nie wiem, bo nie czytałem warunków ogólnych, ale dzisiaj się zapoznam). Auto - roczne, jeszcze na gwarancji i ewentualnie (odpukać) naprawiać i tak muszę przez ASO. Wstępnie różnica składki byłaby jakieś 500zł na korzyść Hestii.
                          Ktoś miał podobny dylemat?
                          Napewno omijaj Link4. Znajomu skradli auto to obcieli mu z AC ok 4 tys. :evil: Samo OC to tak, ale nie AC.
                          Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• Paweł T
                            Elegance
                            • 2006
                            • 784

jak to obcieli z AC, przecież nie liczy się wartość samochodu z dnia zawarcia ubezpieczenia.
                            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

Poczytałem warunki ogólne tego pakietu H7 i w AC to chłopaki tam mają sporo wyłączeń i w ogóle.
                              Po pierwsze gratuluję, bo robi to może co setny czowiek

Jeżeli chodzi o AC to nie ma firmy która wiecznie jest dobrza, wiecznie tania i wiecznie i każdemu extra likwiduje każdą szkodę... a o czymś darmowym, jakiejś takiej wymianie to możesz zapomnieć. To coś jak raty 0%...

Sugeruję wybrać firmę która ma likwidację na miejscu lub z którą dobrze żyje i współpracuje ASO czy jakiś zaprzyjaźniony blacharz/lakiernik... (to się przydaje przy wycenie szkoday i naprawie).

Aspekt finansowy też ma znaczenie....ale nie sugerował bym się tylko tym.

Komentarz

• Ćwiarteczka
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 605

Zamieszczone przez Paweł T
                                jak to obcieli z AC, przecież nie liczy się wartość samochodu z dnia zawarcia ubezpieczenia.
                                Zaczeło sie kombinowanie, że pojazd sprowadzony, nieudokumentowany stan techniczny itd. Na kilka rozmów ze znajomymi o pakietach w 70% mówili - tylko nie Link4 (reszta o nim nie wspominała :wink: ).

Twój wybór. Bezduszny opisał to perfekt

Zamieszczone przez bezduszny
                                Jeżeli chodzi o AC to nie ma firmy która wiecznie jest dobrza, wiecznie tania i wiecznie i każdemu extra likwiduje każdą szkodę... a o czymś darmowym, jakiejś takiej wymianie to możesz zapomnieć. To coś jak raty 0%...

Sugeruję wybrać firmę która ma likwidację na miejscu lub z którą dobrze żyje i współpracuje ASO czy jakiś zaprzyjaźniony blacharz/lakiernik... (to się przydaje przy wycenie szkoday i naprawie).

Aspekt finansowy też ma znaczenie....ale nie sugerował bym się tylko tym.
                                Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• Paweł T
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 784

rozumiem Cię, ale nie możesz się spodziewać wypłaty szkody całkowitej z AC w wysokości jak suma ubezpieczenia, bo to jest tylko opcja za którą się płaci dodatkowo, inaczej wartość samochodu spada z upływem czasu. Trzeba się raczej targować o jak najniższą wartość samochodu, a co za tym idzie skłądkę, która jest pochodną wartości auta.
                                  TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• harnas75
                                    Ambiente
                                    • 2006
                                    • 102

Zamieszczone przez Paweł T
                                    Trzeba się raczej targować o jak najniższą wartość samochodu, a co za tym idzie skłądkę, która jest pochodną wartości auta.
                                    Wiadomo, żę przy szkodzie całkowitej będzie strata tak na oko 10-20% bo ubezpieczyciel zawsze coś wymyśli. Mnie parę razy już się zdarzyło, że w pierwszym podejściu przy wyliczeniach polisy samochód było droższy niż rok wcześniej :twisted: Tak więc słuszna uwaga, trzeba się targować, ale też pamiętać że jeżeli kolesie stwierdzą że masz zbyt małą kwotę ubezpieczenia to w przypadku szkody wypłacają Ci proporcjonalnie mniej kasy (patrz OWU). Z drugiej strony złe podejście to traktowanie AC jak inwestycji. Nie ma się co czarować, każdy wypadek, kradzież to tak czy siak strata....

A co do wyceny, to zawsze można skorzystać ze strony:

Nowości motoryzacyjne, premiery nowych modeli, galerie, filmy i testy samochodów - Bądź na bieżąco dzięki portalowi motoryzacyjnemu moto.wp.pl

Komentarz

• Mareque
                                      Classic
                                      • 2006
                                      • 3

Cześć.
                                      Dziękuję wszystkim za porady. Wybrałem Hestię, po uprzedniej konsultacji z zaprzyjaźnonym blacharzem (ASO Zakręt ). Suma ub. 59tys, składka 2950zł ( w tym 260zł na ub. mieszkania). Zobaczymy - życzyli mi bezszkodowej jazdy, i mam nadzieję, że sie sprawdzi
                                      Brokera MotoBank w Carefurze na Bemowie nie polecem, chyba że dokładnie wiecie co u nich chcecie kupić i umiecie to egzekwować - zero kompetencji, mówią co innego niż w OWU, ale na szczęście umiem czytać. 2 godziny ubezpieczali mi auto, potem 3 razy kończyły sie pani baterie w cyfraku do fotek do polisy

....

Komentarz

Zamieszczone przez Mareque
                                        zero kompetencji, mówią co innego niż w OWU, ale na szczęście umiem czytać. 2 godziny ubezpieczali mi auto....
                                        Niestety, takich osób które czytają OWU jest jeszcze o wiele za mało.... może 1 na 100.

Komentarz

Pracuję...