Olej do RS-a.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Olej do RS-a.

Kulig Choć Cię nie znam osobiście, a jedynie z forum to jestem całym sercem z Tobą! Sam mam małego synka (9 m-cy ) no i nie wyobrażam sobie takiej sytuacji w moim przypadku. Na pewno znajdziesz fajnego faceta! Ostatnio moja koleżanka z małym 3-letnim dzieciakiem znalazła fajnego gościa, więc to gadanie, że "rozwódka z dzieckiem" nie znajdzie sobie nikogo to jakieś brednie... na pewno nie znajdziesz sobie gościa co lata za lafiryndami bo taki będzie trząsł portami! Pozdrawiam G O R ą C O ! ! !

Olej do RS-a.

Mam pytanie:zauważyłem,że są dwa syntetyczne oleje Mobil'a, 0-40 i 5-40 - jaki lepiej
    nalewać do RS-a benzynowego? :?
    I czy olej zmieniać co 15 tys.km czyli wg zaleceń Skody czy co 10 tys.km ( czy to będzie
    przesada ) ? :?

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Zalewac taki ktory spelnia norme 504.00/507.00 czy jakos tak dla silnikow benzynowych. Ze wzgledu na turbine IMO lepiej bedzie lac taki 5W-40 a ja bym wymienial co 15kkm, w koncu oszczedni wymieniaja co 30kkm, albo raz na kilka lat :diabelski_usmiech
      Spritmonitor.de

Komentarz

Dziękuję za odpowiedż.
        Ale jeszcze jedno pytanie ( jestem laikiem ops: ): czy jesteś w stanie mi prosto wytłumaczyć dlaczego dla silnika turbodoładowanego lepszy będzie olej 5-40 a nie 0-40? :?
        Nie chciałbym zrobić babola i dać sobie w serwisie wcisnąć gorszy olej.

[ Dodano: Wto 30 Sty, 07 18:40 ]
        Skłaniałem się ku wymianom co 10 tys., ale może faktycznie może byłaby to przesada.

Komentarz

• S3 CHRIS
          Elegance
          • 2006
          • 979
          • Octavia I (1U2)
          • AUQ 1.8 20VT 180 KM
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

ja wcześniej do mojego Rsa lałem 10-60 a teraz leje 5-50 dlatego że drugi parametr ma wyższy niż 0-40 co oznacza lepsze zachowanie oleju w wyższych temperaturach, ale z tych oleju który Ty wybierasz oba są dobre nie ma znaczenia który zastosujesz.
          ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• rafi22
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 666
            • Octavia III (5E3)
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

W przypadku Mobila tylko Mobil 1 ESP spełnia normę 504 00/507 00 i jest w specyfikacji 5W-30.

Komentarz

zalej MOTULEM i po problemie.

Komentarz

A jakim typem Motula?

Komentarz

pogadaj z nexusem,
                  Zalewac taki ktory spelnia norme 504.00/507.00 czy jakos tak dla silnikow benzynowych. Ze wzgledu na turbine IMO lepiej bedzie lac taki 5W-40 a ja bym wymienial co 15kkm, w koncu oszczedni wymieniaja co 30kkm, albo raz na kilka lat :diabelski_usmiech

Komentarz

Jeszcze raz chciałbym prosić o pomoc, bo jestem z lekka zdezorientowany.
                    Na okładce książki serwisowej jest napisane,że Skoda rekomenduje oleje Shella.
                    U mnie w serwisie na gwarancji leją Mobila i podczas ostatniej wizyty zauważyłem, że posiadają oleje tylko tego producenta.
                    Przyjmijmy, że zostanę przy Mobilu ( w poprzedniej Octavii- 1,8T- nalewałem Mobila, auto
                    ma teraz 150 tys.km i chodzi jak żyleta, w silniku nie wystąpiła najmniejsza usterka).
                    W książce auta jest napisane,że dla aut benzynowych ze zmiennymi okresami obsługi - QG1 ( czyli tak jak u mnie ) specyfikacja oleju silnikowego musi być 503 00 / 504 00.
                    Wręcz jest napisane:"W razie wyjątku można jeden raz dolać maksymalnie 0,5 l oleju specyfikacji VW 502 00... Innych rodzajów oleju nie wolno stosować - grozi uszkodzeniem
                    silnika !".
                    A z w pełni syntetycznych olei Mobila w/w normę 503 00 / 504 00 spełnia tylko 5W - 30.
                    ( Tak jak wcześniej pisał jeden z kolegów ).
                    Facet w serwisie sam z siebie - bez żadnych moich sugestii bo jeszcze nie czytałem
                    książki serwisow - doradzał, żeby nalewać ten olej i że jest on najlepszy.
                    Czyli co, nalewać ten olej?
                    Chciałbym, żeby auto dobrze służyło mi i następnemu użytkownikowi. Do tej pory było
                    tak, że KAŻDY z nabywców moich aut był bardzo zadowolony ze stanu technicznego i bardzo chciałbym, aby tak zostało.
                    Doradzicie coś?

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

Kaszana, to ze serwis leje mobila to tylko dlatego ze dostał od nich najlepsze warunki na wyłączność nie wiem jaki olej do rs ale jesli jest zmienny to pewnie long life

Komentarz

• MiKruS
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7976

IMHO nie ma sie co stresowac. Przeciez mobil to bardzo dobry i renomowany olej.
                        TDI 205PS

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

djczas, Powiedziec Ci joke Staszek. U nas tez ma byc long wychodzi wg wskazan Maxi-dota. Tam cos da sie ponaciskac i on mowi ze kolejny przeglad za 28kkm i okolo 700dni. :lol: Ale przeglad ma robiony i tak co 15kkm z Mobilem 5W-30 505.01 i nie ma co tam kombinowac. Aha w ksiazce serwisowej pierwszy przeglad byl wpisany za 15kkm po kupnie auta
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                            RS
                            • 2005
                            • 9612

Maicroft, ja w fabi mam ustawiony przeglad co 150kkm bo mnie wkurzało ze za kazdym razem po 15k musiałem sam usuwac insp

Komentarz

Nigdy bym nie wymieniał oleju co 30 tys.km.
                              Minimum to co 15 tys.km.
                              Najchętniej robiłbym to co 10 tys.km, ale boję się, że będą się ze mnie śmiać w serwisie :lol:
                              Dlatego zostanę przy 15 tys.km. czyli za niecałe 3 tys.km wymiana i jesli nie nabędę
                              do tego czasu więcej wiedzy wymienię na taki jak zaleca producent czyli 503 00 / 504 00
                              czyli pełen syntetyk Mobil 5W-30.

Komentarz

• miecz
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 234

ja wlałem motula 8100 E-tech lite 0w-30
                                kupiłem przez Internet w intercars w cenie 5l za 360 zł brutto
                                kupiłem od razu 6l - weszło 4.5 resztę mam na dolewki

Komentarz

Silnik masz przystosowany do nowoczesnych środków smarowych LL 5W-30 z wymianami co 30k.
                                  Jeżeli jeździsz normalnie to spokojnie możesz ten system przyjąć. Dla bezpieczeństwa i czystości oleju po 15k sygeruję wymienić filtr oleju. Jeżeli silnik nie ma jakiegoś "zonk'a" to oleje LL trzymają parametry do około 45k-50k...

Przy ostrzejszym kręceniu jednak sugerował bym olej 5/40 i wymianę co 15k

Komentarz

Zamieszczone przez miecz
                                    ja wlałem motula 8100 E-tech lite 0w-30
                                    kupiłem przez Internet w intercars w cenie 5l za 360 zł brutto
                                    kupiłem od razu 6l - weszło 4.5 resztę mam na dolewki
                                    Ale olej 0w nie jest zalecany do silników turbodoładowanych. Tego zdążyłem się już
                                    dowiedzieć.

Komentarz

Zamieszczone przez Kaszana
                                      Ale olej 0w nie jest zalecany do silników turbodoładowanych.
                                      Zgadza się.

LL 0/30 jest do wolnossaków przystosowanych do tego.

Komentarz

Zamieszczone przez bezduszny
                                        Silnik masz przystosowany do nowoczesnych środków smarowych LL 5W-30 z wymianami co 30k.
                                        Jeżeli jeździsz normalnie to spokojnie możesz ten system przyjąć. Dla bezpieczeństwa i czystości oleju po 15k sygeruję wymienić filtr oleju. Jeżeli silnik nie ma jakiegoś "zonk'a" to oleje LL trzymają parametry do około 45k-50k...

Przy ostrzejszym kręceniu jednak sugerował bym olej 5/40 i wymianę co 15k
                                        Decyzja co do wymiany co 15 tys.km bezwzględnie zapadła.
                                        Ale czy możesz mi podpowiedzieć, który KONKRETNIE :? olej o lepkości 5w- 40?

Komentarz

• miecz
                                          Ambiente
                                          • 2006
                                          • 234

zalałem tego motula, bo spełnia wymagania 503.01 a 503.01 audi zaleca np. dla 1.8T
                                          W serwisie Skoda/VW/Audi, gdzie wymieniałem olej też nic mi nie mówili, że coś jest nie halo.
                                          Co mi grozi jak będę jeździł na 0w zamiast 5w?

Komentarz

Kaszana, nie powiem ci prosto który... bo zależy to od tego jakie masz preferencje/upodobania i ile kasy możesz na to przeznaczyć.

Najważniejsze jest to... aby ten olej który kupisz nie był podrobiony. Jeżeli olej jest oryginalny i spełnia określone aprobaty producenta silnika to jest baaaardzo podobny do odpowiednika innego producenta. Inaczej nie może być.

To co mógłbym polecać to: Statoil LazerWay 5/40 (sam mam ten zalany), TOTAL, Valvoline TEXACO, Liquid Molly.... no i Mobil jak jest z pewnego żródła.

Komentarz

• miecz
                                              Ambiente
                                              • 2006
                                              • 234

nie no, faktycznie, wlałem zły olej. Ten mój motul nie spełnia 503.01. Kurde blat!
                                              Źle przeczytałem w tym pdf-ie.
                                              Mam nadzieję, że przejechanie 1500 km na tym oleju nie zaszkodziło silnikowi.
                                              Alei cztery paczki jestem w plecy. Więc czeka mnie wymiana. Czy muszę teraz po 1500 km też wymieniać filtr oleju (podjechałbym do warsztatu przysupermarketowego na wymianę oleju, a tem mogą nie mieć filtra). A może ktoś wie jaki filtr do RSa TFSI jest potrzebny?
                                              Powinienem kupić tego motula:
                                              MOTUL 8100 ESTER E-TECH 0W-40
                                              Bo on już normę 503.1 spełnia. Coś musiałem się rypnąć przy zamawianiu

Komentarz

miecz, jak mocno w doope nie dawałeś silnikowi to nic mu się nie stało.... Spokojnie możesz poczekać z tym do poniedziałku czy wtorku.

Filtr dobrze jest jednak wymienić.

[ Dodano: Sob Lut 10, 2007 14:52 ]
                                                Zamieszczone przez miecz
                                                Powinienem kupić tego motula:
                                                MOTUL 8100 ESTER E-TECH 0W-40
                                                Bo on już normę 503.1 spełnia. Coś musiałem się rypnąć przy zamawianiu
                                                Ma być olej 5/40 a nie 0/40.

Komentarz

• miecz
                                                  Ambiente
                                                  • 2006
                                                  • 234

no parę razy jak coś wyprzedzałem, to dałem.... taki samochód... No ale nie pałowałem go cały czas. Powyżej 5 tys. obrotów dosłownie kilka razy na kilka sekund.

[ Dodano: Sob 10 Lut, 07 14:53 ]
                                                  dobra, poszukam 5/40. Zamówię razem z filtrem.
                                                  A wiecie może jaki typ filtru powinienem zamówić?

Komentarz

Pracuję...