Zamieszczone przez miecz
Olej do RS-a.
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Kaszana
-
może klimat ma tu jakieś znaczenie?
tu jeszcze pogawędki olejowe znalazłem, może komuś coś naświetlą...
tak, tak lub 504 00
[ Dodano: Nie 11 Lut, 07 09:50 ]
poczytałem jeszcze o oznaczeniach i tak:
pierwsza cyferka, z literką W oznacza lepkość oleju przy zimnym silniku i decyduje o łatwości jego uruchamiania, zwłaszcza zimą.
Druga cyferka (bez W) oznacza lepkość przy wysokiej temperaturze (100 OC), gdy silnik pracuje. Tak samo, jak w poprzednim przypadku, im wyższa tym olej gęstszy.
Nie wiem więc jakie znaczenie miałoby mieć dawanie olejów 5w zamiast 0w do silników z turbo
Gdzie indziej przeczytałem, że im większa różnica między cyferkami, tym większe jest prawdopodobieństwo zrywania się filmu (bo olej wymaga dodania więcej modyfikatorów). W olejach 0W-30 i 5W-35 ryzyko zerwania się filmu jest jedne z najmniejszych.
Angole w swoich instrukcjach obsługi mają to samo zalecenie, co u nas 503 00 i 504 00 dla zmiennej długości okresów między przeglądami.
Olej, który wlałem ma klasę ACEA: A5/B5 i API SL/CF, czyli jest olejem jednej z wyższych klas. Silnik mam nowy i bez luzów, jest zima i silnik się nie gotuje, więc domniemuję, że nic złego chwilowo działo się nie będzie. Poczytam sobie jeszcze o olejach do lata i przed dłuższym wyjazdem zmienię na olej optymalny (o ile taki olej uda mi się wybrać).
Komentarz
-
-
witam ja jutro ajde zmieniać olej etraz mam zalany 5w40 ale mi mechanik mówił ż przy moim przebiegu 280 tys to juz powinienem lać 10w40 no i posiadam juz taki olej mobila jak myślicie do rs bedzie on dobry czy jednak zostać przy 5w40 jak cos to pilnie pisać bo jutro o 14 juz bedzie po sprawie:P dziekiBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
Komentarz