Witam wszystkich.
Mam mały problem, mamsia zalała do swojej Octavii 1,9 benzyne bezołowiową :/ Mogło sie cos popsuć? Duże szkody mogło to wyrządzić w silniku? A może wystarczy wypomopować bene i zalać ropą i śmigać dalej?
Witam wszystkich.
Mam mały problem, mamsia zalała do swojej Octavii 1,9 benzyne bezołowiową :/ Mogło sie cos popsuć? Duże szkody mogło to wyrządzić w silniku? A może wystarczy wypomopować bene i zalać ropą i śmigać dalej?
po zatankownaiu daleko zajechała?
Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
czarna AR 156 1.8 T.Spark
Witam wszystkich.
po zatankownaiu daleko zajechała?
Może z kilometr, zatrzymała sie pod sklepem i juz nie odpalił.
Benzyna w silniku Diesla
Takie pomyłki zdarzają się coraz częściej. Po prostu współczesne diesle pod względem osiągów i kultury pracy w niczym nie odbiegają od aut benzynowych. Uwaga! Nowoczesne turbodiesle z bezpośrednim wtryskiem nie znoszą nawet najmniejszej dolewki benzyny. Wynika to z tego, że olejem napędowym smarowana jest delikatna aparatura wtryskowa, dolewka benzyny oznacza utratę warstwy smarnej. Samochód trzeba bezzwłocznie odholować do warsztatu, spuścić niewłaściwe paliwo, przepłukać układ i wymienić filtry. W żadnym wypadku nie wolno nawet na chwilę uruchamiać silnika, ryzyko awarii rośnie z każdą sekundą. Powodów do paniki nie mają tylko właściciele starych ropniaków. Poczciwy Mercedes "beczka" bez żadnych strat na krótką metę znosił nawet 25-proc. domieszkę benzyny w oleju napędowym.
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
dolewka benzyny oznacza utratę warstwy smarnej. Samochód trzeba bezzwłocznie odholować do warsztatu, spuścić niewłaściwe paliwo, przepłukać układ i wymienić filtry. W żadnym wypadku nie wolno nawet na chwilę uruchamiać silnika, ryzyko awarii rośnie z każdą sekundą.
Dokładnie tak.
Jak masz szczęście to sknczy sie tylko na czyszczeniu układu paliwowego.
Takie pomyłki zdarzają się coraz częściej. Po prostu współczesne diesle pod względem osiągów i kultury pracy w niczym nie odbiegają od aut benzynowych.
Nie no na trzeźwo to zawsze się to rozróżnia :szeroki_usmiech
Na określenie tych którzy się pomylili można powiedzieć tylko jedno.... gapy !
Być może mnie się to kiedyś też przydaży i to będzie znaczyło, że też jestem gapa.
Ale nie mówcie, że ktoś się pomylił z powodu, o którym napisał endryu, poziom głośności diesla i benzynowca to dwa różne światy !
A jeśli chodzi o meritum sprawy to aparatura wtryskowa zawsze i we wszystkich dieslach była smarowana przez ON. Każda dolewka nie jest dobra, ale w tym przypadku po prostu trzeba spuścić tą zupę, przeczyścić układ paliwowy, zatankować właściwe paliwo.
Chociaż też nie za bardzo wierzę, że ktokolwiek zrobi to dokładnie bo musiałby np. wymontować zbiornik paliwa. Już to widzę :szeroki_usmiech
Więc pewnie będzie normalnie, czyli wyssanie wężykiem, wymiana filtra paliwa i tyle.
znam gościa, który całe życie jeźdi dieselkami i do nowego PASKA tdi zalał 58 literków benzynki - nawet był trzeźwy i po ruszeniu ze stacji przejechał ze 20 m i po zawodach.
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Jest taki reality show.. The Race... Na AXN czasamy go puszczaja lub CBS... Zawodnicy jezdza poruszaja sie po calym swiecei i wykonuja zadania... Pewnego razu mieli przejechać dosc spory dystans pickupami L200 [mój ulubiony ] oczywsicie to autko pracujące i wsadzaja do niego tylko ropniaka... Poniewaz musieli zatankowac podrodze to wtedy zaczeły się jaja... na siedem dwuosobowych par je dostało i trzy zalały samochód benzyna i tylko jedna zrozumiała swój bład gdy auto staneło;] oczywiscei byli to amerykanie...
Nie no na trzeźwo to zawsze się to rozróżnia :szeroki_usmiech
Na określenie tych którzy się pomylili można powiedzieć tylko jedno.... gapy !
Być może mnie się to kiedyś też przydaży i to będzie znaczyło, że też jestem gapa.
zaraz tam gapa :P nie zdarzylo mi sie i oby nigdy, ale jak sie w pewnym momencie przesiadalem co chwila klekot <- > benzyna to pod dystrybutorem ze dwa razy stalem jak osiołek co mu w żłoby dali i powtarzałem sobie co mam lać ops: :lol: :szeroki_usmiech :wink:
zaraz tam gapa nie zdarzylo mi sie i oby nigdy, ale jak sie w pewnym momencie przesiadalem co chwila klekot <- > benzyna to pod dystrybutorem ze dwa razy stalem jak osiołek co mu w żłoby dali i powtarzałem sobie co mam lać
Też w takiej sytuacji się na tym przyłapałem zawsze możesz spojrzeć na naklejkę na wlewie paliwa :szeroki_usmiech
Jeżeli ktoś wlał benzyny zamiast ON to zakładam, że przez pomyłkę (czyli ...Gapa :P ), zakładam, że nie zrobił tego specjalnie (bo tu już trzeba by użyć dosadniejszych określeń).
Nie ma co dywagować zresztą bo mleko się już rozlało i teraz trzeba robic tak aby minimalizować szkody i koszty.
IMO należy usunąć maksymalnie na ile się da mieszaninę z układu paliwowego, wymienić filtr paliwa, zatankować do pełna ON, no ityle. Odpalić i wyjeździć paliwo.
Witam wszystkich.
Jeśli jest to auto z pompą VP to nie powinno nic się stać. Kiedyś przez pomyłkę wlałem ojcu jakieś 15l benzyny. Zalaliśmy do pełna ON i bez żadnych problemów traktor spalił tą miesznakę. Do Golfa II instrukcja zalecała w niskich temperaturach w zimie dolewać benzyny nawet do 20%.
Zlać benzynę, wywalić filtr i śmigać dalej.
Co do PD to nie wiem :?:
Sprawdź numer silnika. Jeśli zaczyna sie od AGR, ALH, AHF lub ASV to jest VP i możesz być spokojny.
[ Dodano: Sob 03 Lut, 07 20:29 ]
Zamieszczone przez RomanS
IMO należy usunąć maksymalnie na ile się da mieszaninę z układu paliwowego, wymienić filtr paliwa, zatankować do pełna ON, no ityle. Odpalić i wyjeździć paliwo.
Dokładnie tak bym zrobił.
Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
znacie może jakis sprawdzony spób na spuszczenie paliwa(domowym sposobem) z baku skody Octavii II 1,9 TDI Kombi ??? niestety sztuczka z samym wężem nie daje rady
A w baku nie ma jakies otworka do spuszczania?? Mozna odkrecic pompe paliwa pod siedzeniem z tylu i taka reczna pompka kupiona w markecie odessac paliwo
Komentarz