dziwne zachowanie auta.....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gen. Yogi
    Drive
    • 2008
    • 48

Szukam oznaczenia kodowego "krótkiej" skrzyni 6 do tych silników (takiej co ma na 6 przy 3000 obr/min ok 165 km/h).
    Który to typ skrzyni? DRV, EFF, ERF, FEK, FEL, FMH, FMQ, FMU, ERG, DRW?

Proszę o konkretne odpowiedzi ujeżdżaczy mocnych TDI.
  • deespe
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1468

witajcie!

Od wakacji zauważyłem dziwny wątek w prowadzeniu mojej skodziny. Przy puszczeniu kierownicy jedzie prosto, nie ściąga ale żeby jechała prosto kierownica musi być skrecona o 2-4 cm wzgędem orginalnej pozycji w lewo. Sprawdzałem już wszystko, zboerzność wszystkie drążki luzy przy okazji wymieniłem opony wszystkie 4 na nówki i sprawdzałem czy mam proste felgi i nic.... wiele ludzi mi mówiło że mogłem miec odkręcaną kierownice ale nic takiego nie pamiętam. a w ASO na przeglądach raczej mi jej nie odkręcali bo po co... :?: :?: :?:

POMOCY :shock:
    :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• endryu
      RS
      • 2006
      • 3773
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kierownica "skręca się" głównie przy uszkodzeniu (najczęściej) drążka układu kierowniczego. Jeżeli nie miałeś usterki-nie wpadłeś w dziurę , nie najechałeś na kamień lub coś innego, to kto wie co robili w ASO :?: :?: :?: Jak chcesz zdemontować kierownicę, ustawić ją prosto i sprawdzić np. czy nie są podmienione (są wyklejki z datą produkcji) to w tym linku jest opis demontażu kierownicy octy.
      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
      =================================================

Komentarz

• deespe
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1468

no na pewno jakieś dziury się trafiały ale nie aż tak żeby coś do wymiany poszło....
        :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• endryu
          RS
          • 2006
          • 3773
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez deespe
          Sprawdzałem już wszystko, zboerzność wszystkie drążki luzy przy okazji wymieniłem opony wszystkie 4 na nówki i sprawdzałem czy mam proste felgi
          to sprawdź jeszcze raz w dobrym warsztacie. A jak będzie ok to zajrzyj do kierownicy.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Mnie to wyglada, ze zbieżność była ustawiana, ale kierownica nie byla dobrze ustawiona. 2-4cm to za duzo. Gdzies 1-2cm to bym jeszcze rozumial.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Garret
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1196
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Maicroft
              Mnie to wyglada, ze zbieżność była ustawiana, ale kierownica nie byla dobrze ustawiona. 2-4cm to za duzo. Gdzies 1-2cm to bym jeszcze rozumial.
              też tak myślę, miałem tak w corolli i w końcu pojechałem ponownie do serwisu bo strasznie mnie to wkurzało zwłaszcza na długich trasach (nie dało sie sensownie rak ustawić co było męczące autostradach)
              Garret

-----------
              Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

Zamieszczone przez Maicroft
                jesli była ustawiana to ktos nie załorzył blokady na kierownice i tak sie stało

Komentarz

• deespe
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1468

hehe mnie to osobiście nie przeszkadza na długich trasach bo akuratnie jak trzymam łokieć na podłokietniku to dostaje ręką na kierownice tak jak jest najwygodniej tylko no jak jest coś nie oryginalnie to zawsze przeszkadza.... :lol:

Komentarz

• endryu
                    RS
                    • 2006
                    • 3773
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

no ale dla oka chyba nie tak :?: :!: :spin:

Komentarz

• harnas75
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 102

Dla pocieszenie powiem Ci, że mam od jakiegoś czasu tak samo. W ASO powiedzieli, że prawdopodobnie trzeba poprawić zbieżność. Wg nich Ten Typ Tak Ma. Oczywiście wina to nasze drogi Ile w tym prawdy nie wiem, ale nie byli ździwieni problemem. Czekam na wiosnę ....

Komentarz

• deespe
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1468

no tak ale 2 razy robiłem przegląd i mówiłem zeby sprawdzili mi zbierzność... hmmm pamietam ze jak byłem gnojek i z ojcem jeździliśmy na warsztat to kolesie montowali takie lamki na przednie koła i sprawdzali zbierzność... a teraz typ wchodzi pod auto i mówi że zbierzność ok?? czyli ma lasery w oczach?? :roll:

Komentarz

• daroo
                          Rider
                          • 2006
                          • 315

witam moim zdaniem powinienes pojechac do nizaleznego warsztatu na kontrole geometrii bo koles nie ma laserow w oczach tylko poprostu jest leniwy.pozatym zbieznosc to nie jedyny element geometrii zawieszenia
                          AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

Pracuję...