Zamieszczone przez magdalena30
opinia użytkownika po 10 latach i 245 000 km przebiegu
Zwiń
X
-
opinia użytkownika po 10 latach i 245 000 km przebiegu
Witam. PO 10 latach jeżdżenia Octavią 1,9 TDI 90 km trafiłem na to forum i zarejestrowałem się.
Po 10 latach używania rozglądam się za nowym autem tej samej marki i raczej dieslem. I chyba będzie to tym razem auto kombi, które się przydaje zwłaszcza na wakacje i na psa.
W moim aucie poza regularnie robionymi przeglądami po zalecanych przebiegach były następujące usterki:
1) wymiana tylnego łożyska koła - jakieś 300 zł.,
2) wymiana gum wahaczy przednich (chyba tak jakoś to się nazywa) - 170 zł. plus wyważenie kół,
3) dwie nitki ogrzewania tylnej szyby padły, nie ruszam tego bo całe okno trzeba wymienić,
4) urwany mechanizm przedniej szyby (szybka się nie odkręca) - jeżdżę z zamkniętą,
5) wytarta kierownica, przetarte siedzenie kierowcy,
6) lakier (kolor czerwony) jest nieco przyblakły, mam wrażenie że inne kolory niż odmiany czerwonego lepiej znoszą upływ czasu,
7) alternator tłucze się czasem, ale nie było nic naprawiane ani wymieniane, bo jakoś tylko popukali w serwisie i działa,
8) auto przy hamowaniu trochę się rzuca, ale dopiero teraz, w 10 roku używania.
9) raz się zdarzyło (nie gazuję auta i wcześnie zmieniam biegi) że auto zatkało się sadzą czy nagarem. Auto co prawda jechało ale ledwie dychało. Przetkanie koszt 180 zł.
10) żarówki może z 5 -7 sztuk wymieniłem.
Spalanie na poziomie średnio 5,5 ON, ze dwa razy na 15000 km uzupełniam olej.
Auto ścinało letnie opony, nie wiem dlaczego, zbieżność była dobra. Jeden komplet letnich opon z tego powodu wymieniłem przedwcześnie. Zimówki bez usterek.
Generalnie jestem bardzo zadowolony z auta. Myślę że lepiej nie mogłem trafić za tą cenę. Siedzenia są dość niewygodne i auto jest takie trochę surowe w środku. Fajne byłyby welurowe obicia.
[ Dodano: Nie 05 Sty, 14 14:58 ]
Aha , wymieniłem jeszcze mechanizm wycieraczek przednich. Nie wiem może 300 zł. to kosztowało.Ocas
-
-
Gość
Zamieszczone przez ocasDolewam od litra do dwóch oleju na 15 tysięcy km.
Komentarz
-
Niewiem one chyba tak mają?? ja swoją zrobiłem dopiero 30 tys km przez rok odkąd kupiłem po zdaniu prawka...1.9 TDI AHF 110KM i też gdzieś po 15-20 tyś dolałem z poł litra,silnik suchy nigdzie nie cieknie czy coś.ale jak widać lubi odrobinę oleju pobrać,a Ci co mówią/piszą że od wymiany do wymiany tyle samo mają jakoś nie chce mi się w to uwierzyć)
Tak wgl najlepiej co ile km zdało by się wymienić olej w takim silniku? Mi się wydaje że już by można było robić wymiane. I jaki najlepiej wlać teraz jest coś z palety platinum o ile się nie myle wymieniał go poprzedni właściciel zaraz przed sprzedażą oczywiście mam wszystko na fakturach jaki był i kiedy wymienianyO1 srebrny hathback 1.9 TDI 110KM
Łukasz... https://www.facebook.com/profile.php?id=100004382645613
Komentarz
-
-
Gość
lukasz16v, to ze bierze normalne, ale powyzej litra to juz troche duzo nie wspominajac o 2 litrach.
Komentarz
-
pablokinah, Coś mało jeździsz 50tyś przez 3 lata;o u mnie co prawda jeździ się można powiedzieć dzień w dzień do roboty,nawet jakieś drobne wyjady 5-10 km ale zawsze coś sie znajdzie że trzeba pojechać;p nawet do sklepu 1,5 km nie chce mi się chodzić :diabelski_usmiechO1 srebrny hathback 1.9 TDI 110KM
Łukasz... https://www.facebook.com/profile.php?id=100004382645613
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukasz16vCoś mało jeździsz 50tyś przez 3 lata;o u mnie co prawda jeździ się można powiedzieć dzień w dzień do roboty,nawet jakieś drobne wyjady 5-10 km ale zawsze coś sie znajdzie że trzeba pojechać;p nawet do sklepu 1,5 km nie chce mi się chodzić :diabelski_usmiech
a trasy poniżej 1 km w zimie sprzyjają rozrzedzaniu oleju i tworzeniu mleka na korku oleju.jakby co posiadam kabel vag
Komentarz
-
Komentarz