Zamieszczone przez kristophe
Dziwne zachowanie po otwarciu drzwi
Zwiń
X
-
Dziwne zachowanie po otwarciu drzwi
Witam, od pewnego czasu zaobserwowałem w swojej O1 dziwne zachowanie , a mianowicie po otwarciu drzwi kierowcy (powiedzmy po nocy) słyszę pompe paliwa - podobny objaw jakby dawka paliwa po przekreceniu zapłonu :shock: Może ktoś wie co to może być , a może ten typ tak ma.... Octavia 1 z 2001 r AEE
Z góry dzieki za odpowiedzi
-
-
jak miałem 1,6 BFQ tez miałem coś takiego i to jest normalnażecz poprostu autko mysli ze zaraz bedzxiesz zapalał i zwieksza jak by ciśnienie w układzie paliwowym tumaczył mi ktos zo to sie dzieje tylko jak jest chłodno w lecie tego nie zauważałem ale moge sie mylic ale jeździłem z tym 3 lata i nic sie nie działo
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez karmelto jest normalnażecz poprostu autko mysli ze zaraz bedzxiesz zapalał i zwieksza jak by ciśnienie w układzie paliwowym
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RomanSNie no, jaja sobie robicie, prawda ? Rozumiem, że po przekręceniu kluczyka, ale po otwarciu drzwi ???
Proponuję przenieść temat do dowcipówA6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrekpruszczProponuję żebyś się nie wypowiadał RomanS
Zamieszczone przez aciuRomanS, jak będziesz obecny na kolejnym spocie to Tobię owe "jaja" zademonstuję
A jakie macie logiczne uzasadnienie na to zjawisko ? Bo to , że auto wita Was tak z sympatii to już czytałem :szeroki_usmiechPzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
A jakie macie logiczne uzasadnienie na to zjawisko ?
We fiacie CC po przekręceniu kluczyka włącza się pompa paliwa na 2 sek. i w/g instrukcji gdy zgaśnie lampka (czerwona) czarodziejskiej różczki można uruchamiać silnik. Skoda poszła o krok dalej i ta procedura zaczyna się jak otworzymy drzwi kierowcy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aciuCytat:
A jakie macie logiczne uzasadnienie na to zjawisko ?
Pisałem 6 postów wyżej
We fiacie CC po przekręceniu kluczyka włącza się pompa paliwa na 2 sek. i w/g instrukcji gdy zgaśnie lampka (czerwona) czarodziejskiej różczki można uruchamiać silnik. Skoda poszła o krok dalej i ta procedura zaczyna się jak otworzymy drzwi kierowcy.
Ale skąd Wasze auta wiedzą, że otwierając drzwi chcecie je odpalać ? I zawsze wtedy uruchamiają pompę paliwa ?
Moje dziecko potrafi kilka (albo kilkanaście) razy otwierać drzwi ale nie uruchamia samochodu (bo jescze nie ma kluczyków - 10 latek). Jakby tak działało u mnie to w końcu by przekręcił ale pompę paliwa chyba.
Normalny układ paliwowy benzynowy jest pod ciśnieniem cały czas i można każde auto odpalać od razu, bez czekania aż pompa paliwa coś napompuje.
Wyjątkiem jest gdy auto stoi kilka miesięcy nie używane, w końcu nic nie jest idealnie szczelne.
No przynajmniej w moim aucie tak jest, ale moje trochę lat już ma. Może w nowych jest gorzej ?
A macie pewność, że to pompa paliwa ?Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Muszę potwierdzić słowa kolegów - w mojej OII jest to samo - odgłos ten pojawia się po dłuższym postoju (np. po nocy, chociaż parkuję w garażu - temp. + - 10 stopni w zimie), ale dzieje się tak tylko raz, za pierwszym otwarciem drzwi kierowcy - zamknięcie i otwarcie po chwili już pompy nie uruchamia :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RomanSA macie pewność, że to pompa paliwa ?
dostaje napięcie). Dlaczego po otwarciu drzwi, a nie po przekręceniu stacyjki? Wyobraź sobie że wsiadasz, szybko przekręcasz kluczyk a ciśnienie w układzie żadne. A w instrukcji napisanepoczekaj aż zgasną kontrolki
Inna teoria to taka, że komputer na bazie warunków zewnętrznych przygotowuje samochód do rozruchu.
W każdym bądź razie po moich ostatnich problemach z rozruchem samochodu, pytano mnie czy po otwarciu drzwi słyszałem brzęczenie.
Komentarz
-
Komentarz