fajne autko, foteliki takie bym sobie sprawił :-)
Wibracje przy przyspieszaniu, bicie hamulcow
Zwiń
X
-
Wibracje przy przyspieszaniu, bicie hamulcow
Witam po dluzszej przerwie,
Tematy te byly juz w mniejszym lub wiekszym stopniu poruszane, ale moze nalezy to powiazac.
Jakies 18k km temu mialem zalozone nowe tarcze na wszystkich osiach. Na poczatku bylo super. Obecnie hamulce znowu zaczynaja bic. Czuc ze cos nie gra, nawet na miejscu pasazera czuc ze buda lata podczas hamowania. Z perspektywy kierowcy czuc to glownie na hamulcu na kierownicy jeszcze nie za bardzo, ale nie wiem czy to nie kwestia czasu.
Druga sprawa sa wibracje przy przyspieszaniu, tu dodam ze kola sa wywazone a felgi proste. Jak sie przyspiesza - nawet nie jakosc szczegolnie mocno to czuc straszne wibracje, cala buda lata, czuc nawet z perspektywy pasazera. Czy to normalne? Jezeli nie co to moze byc?
Co do hamulcow to juz sam nie wiem, nie bardzo usmiecha mi sie kupowac 3 komplet tarcz w ciagu pol roku, czy te auta maja cos spieprzone ze tarcze tak szybko sie koncza. Nigdy przedtem nie mialem takich problemow.
Dzieki za ewentualne rady.
Pozdrawiam:: O1 AXR Kombi
-
-
Bicie pedału hamulca w trakcie hamowania może być powodem zwichrowania tarczy, ale nie koniecznie wszyskich naraz. Według mnie bicie wywodzące sie z jednego tylko koła będzie bardziej wyczuwalne niż ze wszyskich kół jednoczesnie. Jeden z zacisków może źle odbijać po hamowaniu, gdzie w przedziale czasowym może doprowadzić do przegrzania z i zniekształcenia tarczy.
Natomiast wibracje przy przyspieszaniu mogą być spowodowane wypracowanym przegubem.
O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Komentarz
-
-
dzieki Piotr, w watku ktory podales pojawiaja sie jeszcze polosie. W tym przypadku to raczej przegub? Chodzi o przegub wewnetrzny? Dodadm ze auto ma ~326k km
[ Dodano: Pon 12 Lut, 07 11:08 ]
chodzi o cos takiego? http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=655 gosc w ASO mowil ze za przegub wewnetrzny chca ponad 700zl!:: O1 AXR Kombi
Komentarz
-
-
Wygląda na właściwy
Wymiana nie jest aż tak skomplikowana, aby musiał wykonać to ASO. Warto by zapytać jandrys -a jak mu to zlokalizowali.
Ktoś pisał też o wibracjach pochodzącymi z koła dwumasowego.O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Komentarz
-
-
Jezeli chodzi o bicie podczas przyspieszania to przegub wewnętrzny na 100%.Pozostaje tylko kwestia który?Co do tarcz to wątpie,zeby miało to jakis związek z w/wym. przegubem.Na twoim miejscu sprawdziłbym dokładnie całe przednie zawieszenie,bo wystarczy ze gdziekolwiek bedziesz miał jakis luz to odezwie sie to własnie podczas hamowania poprzez bicie.
[ Dodano: Pon 12 Lut, 07 20:33 ]
Zamieszczone przez Pulsegosc w ASO mowil ze za przegub wewnetrzny chca ponad 700zl!Jaro
Komentarz
-
Komentarz