Zamieszczone przez amrys
dziury w gazie w Octavii TDI
Zwiń
X
-
Co znaczy nie reaguje. Przyklad prosze. Rzuca, co na boki, czy przod/tyl, a moze gora/dol - co z takiego opisu to nic nie wynika, a wrozki forumowe nie beda wnikac w to co autor mial na mysli.
Jak filtr ma 175kkm to nalezalo go juz dawno wymienic i to nie raz
[ Dodano: Wto 13 Lut, 07 21:39 ]
I pisze sie Octavia Qrna nawet tego cholernego napisu nie umiec przeczytac :lol:
Komentarz
-
-
Hej. Spróbuj pójść w kierunku turbiny i systemu zasilania. Diesel to samoczynny zapłon potrzebne jest powietrze. Sprawdz przepływomierz (on w głównym stopniu odpowiada za osiągi)Jezeli masz przejechane 175 Tys. to CHŁOPIe wymiana jest konieczna.Niemcy po przegladach 60 wymienija. Zobacz równiez na kanale czy podczas pracy zawór podciśnieniowy steruje cięgnem zmiany położenia skrzydełek turbiny? powyżej 2.000 obrotów musi gadać.Krzychu
Komentarz
-
-
Witam Tomku. Jedynie chciałem sie podzielić z Tobą moimi doświadczeniam z autopsji, oraz wiedza jaka pozyskałem od znajomych w temacie który Ciebie nurtuje. Wiem że zakup orygimała wiąże się ze sporym wydatkiem, a wziąć zamiennik od kolegi, który będzie pasował do Twoje OCTAVI jest raczej trudne. Kazdy rocznik i typ silnika posiada inny. Ja osobiści borykałem się z tym problemem przez blisko 40 kkm a mniej więcej po 120kkm odmawiał sukcesywnie posłuszeństwa. Kiedy zdecydowqałem się na zakup - szukałem długo i znalazłem ŻYCZLIWEGO CZŁOWIEKA w Krakowie na Kocmyrzowskiej samego szefa serwisu to problem się rozwiązał. Poszukał i znalazł do mojej FURKI OCTAVIA 1.9 TDi AHF 2000 właściwy model. VIN nr silnika itd były nieodzowne. Muszę Ci powiedzieć, że kupiłem stosunkowo tani bo oryginał -przynajmniej tak pokazują numery i oznaczniki producenta VW OOOO itd, na obudowie. Jedynie dałem z fakturą 460 PLN.(było to w 2006 roku) dziś widziałem na Allegro pełno Angielskich PODRÓBEK za jakieś tam 200-300 PLN. Nie mam zdania ani wiedzy w tym temacie więc nie radzę co do kupna.
Taka jest moja filozofia w tym temacie na dzien dzisiejszy.
Pozdrowionka dla WSZYSTKICH CZŁONKÓW OCP. HEJ
[ Dodano: Sob 10 Mar, 07 07:31 ]
Chciałem zapytać; MAM ZE SWOJA OCTAVIANKA PROBLEM NATURY- KIEDY JEST CIEPŁA ISNIEJE PROBLEM Z ROZRUCHEM. TRZEBA KRECIC PRZEZ JAKIEŚ 3-5 sek. ZIMNA ZAPALA OK-NAWET PRZY DUŻYCH MROZACH.
- moje pierwsze podejrzenia w kierunku zapłonu. Byłem u mojego dawnego kolesia pompiarza- rzekł"TRZEBA ROZBIERAĆ POMPE BO NAWALIŁA GŁOWICA"
Autko ma przejechane 217 kkm nie bierze oleju planowane przeglady robione w terminach itd. Uciekłem od nigo bo to jakaś ściema.
- zapytałem znajomego w serwisie (ponoć w opinii culbowiczów ten serwis najlepszy w Krakowie- bo teraz tutaj pracuje) co to jest. Powiedział 'NIECH ON UCIEKA OD POMPY PRZYJEDZ TO CI ZROBIMY - ale tak na wstępie to chyba 1.000 na dobry początek.Z testów wcześniej robionych wyszło że lekko zapłon za wczesny i uszkodzony czujnik temperatury- koleś od pompy przy badaniu konputerowym tak stwierdził.
- pomyślałem, że to czujnik temperatury- przecież jest podwójny jak zresztą wsyztko w tym aucie. Wymiewniłem w przeświadczeniu, że TO TO. Kicha. NIE TO!!!
- czytają na forum różne uwagi moje myślenie skłania się w kierunku chłodnicy powietrza turbosprężarki. Jest zapewne brudna od nowości nie czyszczona. Kiedy ja ogladałem zobaczyłem że jest wilgotna. Myślałem iz TURBINA SIĘ KOŃCZY, jest sucha ale oleju nie ubywa od zmiany do zmiany jedynie 0.25 dolewam (jak pisałem mam na budziku 217 kkm) jeżdze od nowości i raczej klasycznie nie za wolno i bez specjanych wypaleń.
Sprawdziłem-jest tam również czujnik temperatury i ma zamiar obrać ten kierunek myślenia.
JEZELI KTOŚ Z KOLEGÓW DYSPONUJE DOŚIADCZENIE I WIEDZĄ W TYM TEMACIE PROSZĘ O POMOC?
Pozdrowiena. HEJKrzychu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Krzysztof Herod
[ Dodano: Sob 10 Mar, 07 07:31 ]
Chciałem zapytać; MAM ZE SWOJA OCTAVIANKA PROBLEM NATURY- KIEDY JEST CIEPŁA ISNIEJE PROBLEM Z ROZRUCHEM. TRZEBA KRECIC PRZEZ JAKIEŚ 3-5 sek. ZIMNA ZAPALA OK-NAWET PRZY DUŻYCH MROZACH.
Tak w skrócie i najszybciej to: przy rozgrzanym silniku ( zgodnie z prawem rozszerzalności cieplnej) wzrastają luzy, powodujace niedostateczne cisnienie i dawkę paliwa. Wiekszość powie o 2 możliwościach: 1 zwiekszenie dawki rozruchowej paliwa, 2 przeglad pompy.
Komentarz
-
Komentarz