Zamieszczone przez Hanz2k
Militec do silnika ?
Zwiń
X
-
Militec do silnika ?
Tagi: Brak
-
-
Militec do silnika ?
Witam,
W sprzedazy jest taki preparat o nazwie Militec-1 (w googlach mase o tym pisza wiec nie bede tutaj linkow wstawial) i sie zastanawiam czy nie zrobie jakiejs wtopy wlewajac to do silnika (i do wspomagania, ale tu sie nie boje) ? Glownie chodzi mi o "ulzenie" w ciezkiej pracy sprezarce, ale rowniez fajne jak sie to rozniesie po calym silniku. Lalem to do wszystkich poprzednich aut z pozytywnym skutkiem, nigdy mi nie braly oleju, spalanie bylo zwykle niskie i zadnych negatywow nie stwierdzilem, ale moj obecny silnik jednak znacznie poprzednikow wyprzedza i stad mam watpliwosci. A moze ktos wlewal ten preparat do siebie ?
-
-
bezduszny
Piotr_T, do silnika jest olej.... i to się tylko leje do niego.
Zamieszczone przez Piotr_TGlownie chodzi mi o "ulzenie" w ciezkiej pracy sprezarce
Zamieszczone przez Piotr_TLalem to do wszystkich poprzednich aut z pozytywnym skutkiem, nigdy mi nie braly oleju, spalanie bylo zwykle niskie i zadnych negatywow nie stwierdzilem
Zamieszczone przez Piotr_TA moze ktos wlewal ten preparat do siebie ?
Komentarz
-
Zamieszczone przez bezdusznyTO zalej jej dobry syntetyk 5/40... a jak ostro kręcona to 5/50
Zamieszczone przez bezdusznyA przed zalaniem silnik dużo palił, brał mase oleju i miał jakieś "negatywy" które po zalaniu tego srodka przestały istnieć ?
Komentarz
-
-
bezduszny
Piotr_T, bez sensu zrobisz jak przejdziesz z oleju 0/40 na 5/30... silnik może zacząć go brać.
PS
A po co go lałeś skoro silnik działał OK ?
Komentarz
-
bezduszny
-
bezduszny
Zamieszczone przez daneczek76Choć znam takich co przy wymianie lali dwie puszki motodoktora i olej
Komentarz
-
Zamieszczone przez Piotr_TMotodoktor to shit i nie ma nic z militec-1 wspolnego. Militec-1 to zupelnie inny preparat, dziala inaczej i nie jest niebezpieczny.
darek
[ Dodano: Sro 14 Lut, 07 21:18 ]
Zamieszczone przez bezdusznyZamieszczone przez daneczek76Choć znam takich co przy wymianie lali dwie puszki motodoktora i olej
...zapomniales o plycie CD podwieszonej pod lusterkiem, zeby odbijala wiazke laserowa.
Komentarz
-
-
bezduszny
Piotr_T, ale napisz w czym ci pomógł ten preparat....
To, że miałeś dobry, zdrowy silnik i po zalaniu masz dalej zdrowy i dobry.... to troche za mało chyba troche.
Z drugiej strony... popatrzyłem w necie o tym produkcie i nie wierzę firmom które obrzucają błotem inne konkurencyjne.
Komentarz
-
Zamieszczone przez bezdusznyPiotr_T, ale napisz w czym ci pomógł ten preparat....
To, że miałeś dobry, zdrowy silnik i po zalaniu masz dalej zdrowy i dobry.... to troche za mało chyba troche.
Z drugiej strony... popatrzyłem w necie o tym produkcie i nie wierzę firmom które obrzucają błotem inne konkurencyjne.
Preparat znam od 8 lat. Kiedyś używałem militeka, obecnie motorlifa.
Poprzednim samochodem zrobiłem 170kkm w 3 lata i silnik po rozebraniu był jak po 50kkm (zdaniem mechanika :shock: ). Silniczek był mały, benzynowy (Tico). Fakt że lałem Mobila 0w40.
Następnie Cienkim 1100 zrobiłem 240kkm w 5 lat i podczas robienia upg przy 190kkm silniczek również wyglądał bardzo ładnie. Również na mobilu, poczatkowo 0w40 póżniej 5w50.
Dodam, że olej wymieniany co 15kkm, bez dolewek, zawsze lany do 3/4 miarki.
Nadmienię również, że mimo zalania 0w40 była różnica przy odpalaniu zimą po dodaniu preparatu. Samochód bardzo szybko stabilizował obroty i chodził wyraźnie ciszej.
Preparaty tego typu są do silników "dużo" jeżdzonych i w moim przypadku sie sprawdziły.
Każdemu mogę polecić.
Dodam na koniec, że nie posiadam skody, a forum czytam bo w rodzinie lada moment pojawi sie OI i chcę sie oriętować w smaczkach auta.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez alf13To może ja wtrącę trzy grosze
Preparat znam od 8 lat. Kiedyś używałem militeka, obecnie motorlifa.
Poprzednim samochodem zrobiłem 170kkm w 3 lata i silnik po rozebraniu był jak po 50kkm (zdaniem mechanika :shock: ). Silniczek był mały, benzynowy (Tico). Fakt że lałem Mobila 0w40.
Następnie Cienkim 1100 zrobiłem 240kkm w 5 lat i podczas robienia upg przy 190kkm silniczek również wyglądał bardzo ładnie. Również na mobilu, poczatkowo 0w40 póżniej 5w50.
Dodam, że olej wymieniany co 15kkm, bez dolewek, zawsze lany do 3/4 miarki.
Nadmienię również, że mimo zalania 0w40 była różnica przy odpalaniu zimą po dodaniu preparatu. Samochód bardzo szybko stabilizował obroty i chodził wyraźnie ciszej.
Preparaty tego typu są do silników "dużo" jeżdzonych i w moim przypadku sie sprawdziły.
Każdemu mogę polecić.
Dodam na koniec, że nie posiadam skody, a forum czytam bo w rodzinie lada moment pojawi sie OI i chcę sie oriętować w smaczkach auta.
Tez zrobilem 2,0 115ps Omega B 300kkm (pod koniec dolewalem 1,0l oleju na 15kkm)
to wszystko w ciagu 5 lat i to na LPG.
W Polo kombi 6n2 1,9 tdi ALE z BOX-em zrobilem 230kkm ( ja 140kkm a pierwszy wlasciciel 90kkm) nie dolalem ani kropli oleju.
Toyota w ciagu 2lat zrobilem 250kkm ( ja 60kkm a szwagier 190kkm) bez problemu
nie dolewalem ani kropli oleju.
Wszystkie te samochody zostaly sprzedane i jezdzily bez problemu dalej,
POMIMO iz nie dolewalem zadnego uszlachetniacza do oleju czy paliwa.
PIERWSZA faktorem odpowiedzialnym za zuzycie silnika jest KIEROWCA i jego STYL JAZDY.
darek
Komentarz
-
-
nawet po konsystencji preparatu mozna ocenic, ze z MD to on wspolnego wiele nie ma[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bezdusznyPiotr_T, ale napisz w czym ci pomógł ten preparat....
O osiagi jednak nigdy mi nie chodzilo, a jedynie o wydluzenie zywotnosci napedu, na stronie produktu sa tez testy zuzycia, ktore wygladaja zachecajaco.
[ Dodano: Czw 15 Lut, 07 08:48 ]
Zamieszczone przez daneczek76nawet po konsystencji preparatu mozna ocenic, ze z MD to on wspolnego wiele nie ma
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Piotr_TNa 100% nie przez ten preparat.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
bezduszny
Zastanawia mnie jedno.... ale dość istotne.
Jeżeli nam się silnik rozp***** a jest na gwarancji to bardzo często serwisy biorą olej do analizy (szukanie czegoś co mogło by zwalić winę na właściciela) to bez problemu taki specyfik zostanie wykazany w analizie.
Co na to mówi gwarancja ? Wydaje mi się.... że już nie będziemy jej mieli.
Następna sprawa... Gdyby to był taki "cud chemii" to producenci olejów dodawali by go standardowo do swoich produktów.
Kolejny problem.... Wiadomo, że pojawiają się nowe silniki a do nich pojawiają sie nowe oleje silnikowe. To żadna nowość, że oleje coraz bardziej są zaawansowane pod względem chemicznym.
Czy nagle nie powstanie problem, że jakiś związek chemiczny w cud produkcie nie wejdzie w reakcję z jakimś uszlachetniaczem z nowoczesnego oleju... co z koleji spowoduje jakąś awarię silnika ?
[ Dodano: Czw Lut 15, 2007 09:05 ]
Piotr_T, osobiście wolał bym dla zdrowia sprężarki pozostać przy oleju 0/40 niż 5/30..
0/40 ma dwie zasadnicze "przewagi" nad 5/30:
1. niższą temperaturę pompowalności i płynności... nie jest to wielka rówżnica ale zawsze te 4-5 stopni C. W takim wypadku olej szybciej dotrze do newralgicznych elementów silnika
2. przy wysokich obrotach olej "40" poźniej straci swoje właściwości smarne niż "30"
Za to oleje "30" wychodzą nam bardziej ekonomicznie... bo serwis olejowy mamy co 30k a nie co 15k. Są to oleje do długich przebiegów.
Komentarz
-
bezduszny, masz racje, ze beda czegos szukali w oleju. Troche z racji zawodu zajmuje sie nanotechnologia i w swietle skapej dokumentacji Militeca wydaje mi sie, ze to jest rodzaj uszlachetniacza bazujacego na tzw. "plynnym metalu" - to sie wiaze cienka warstwa z metalem i do nie przywiera "na stale", a olej sluzy tylko w poczatkowej fazie do rozprowadzenia tego po silniku i do uzupelniania ubytkow w tej powloce. Sam jestem ciekaw co pokazalaby analiza tego preparatu bo to by wyjasnilo co to jest.
[ Dodano: Czw 15 Lut, 07 09:10 ]
bezduszny, co do tych 0W-40 vs 5W-30 to porownaj Motula 0W-40 i Mobila ESP 5W-30, ja sie mocno zdziwilem (subtelne roznice), najbardziej temp. zaplonu.
Komentarz
-
-
bezduszny
Piotr_T, nie można porównywać produktów 2 firma i do tego o różnych lepkościach i różnych aprobatach.
Komentarz
Komentarz