esp HELP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kwiatus191
    Classic
    • 2017
    • 0

esp HELP

georgg, dzisiaj sprawdziłem - instalowałem aplikację do pdf i przy moich ustawieniach zainstalowała się od razu na sd. A mapy nie. Zastanawiam się czy może dlatego że here mapa były na początku w telefonie. Może wywalić i pobrać ponownie ze sklepu i zobaczyć czy wejdzie na kartę?
  • kwiatus191
    Classic
    • 2014
    • 8

esp HELP

Witam. Wczoraj kupiłem O1 1.9 TDI 90KM 2000 rocznik. nie szatan ale oszczędny itd..wracając z zakupu zapaliła mi się kontrolka https://www.google.pl/search?q=kontr...ml%3B620%3B609
    więc przerażony wyłączyłem silnik zapalam...zgasła...uffff...ale nie..po 3km znowu..zgasiłem i już nie zgasła. świeci do tej pory. na kokpicie teoretycznie mam włącznik ESP ale jak go włączam / wyłączam to nic nie działa. dodam tylko że myślałem na początku iż pod tą kontrolkę może być podpięte coś innego tzn że coś masz gościu z samochodem nie tak i sprawdź to najlepiej w ASO. wyszedłem, obejrzałem no i faktycznie. żarówka od podświetlania tablicy nie działa. myślałem że to to ale dziś to zrobiłem i nawet akumulator odłączyłem na pół dnia aby się komputer zrestartował ale nic nie dało. ogólnie brak esp może i by mi nie przeszkadzał ale ta żółta kontrolka mnie wkurza i nie wiem co mam zrobić. dodam tylko że jestem dość laikiem w tych sprawach. coś tam wiem ale w elektronice nie grzebie. czy muszę czujnik wymieniać czy na początek coś innego proponujecie. moim zdaniem trzeba udać się do warsztatu i pod komp podpiąć czy macie jakieś inne sugestie
    dzięki za wszelką pomoc
    Matiz

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

kwiatus191, na początek podepnij VAGa i sprawdź błędy.
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• kwiatus191
        Classic
        • 2014
        • 8

VAG to mam rozumieć komputer..ale z tym mogę udać się do zwykłego mechaniora czy muszę w ASO ? jak coś będę miał to będę wiedział. a orientujecie się ile naprawa czegoś takiego może kosztować ? jeśli to czujnik esp to chyba drogo
        Matiz

Komentarz

• rafiki
          RS
          • 2012
          • 15975
          • Superb III (3V3)

kwiatus191, na razie nie wiadomo co jest przyczyną więc ciężko mówić o konkretnych kosztach naprawy. Zapytaj w temacie spotów warszawskich czy ktoś znalazłby chwilę żeby się podłączyć do Twojej octavki odczytać błędy. Spoty masz co tydzień o 20 więc jeżeli Ci "się nie pali" to wstrzymaj się do następnego poniedziałku i podjedź na spota, a jeżeli chcesz to wiedzieć "na już" to patrz wyżej - a nóż ktoś wygospodaruje te kilkanaście minut.
          رافال
          Spoty

Komentarz

• kwiatus191
            Classic
            • 2014
            • 8

a czy do tego VAGa potrzebne jest jakieś specjalne oprogramowanie do Octavki? bo mam znajomego mechanika co pewnie kompa ma więc on też może zerknąć ale jak nie będę miał jak to poczekam tydzień
            Matiz

Komentarz

• rafiki
              RS
              • 2012
              • 15975
              • Superb III (3V3)

kwiatus191, potrzebny jest kabel i program na laptopie, np. VAG-COM, POLSKI VAG, itp. Tylko jeszcze kwestia $$ - nie wiem jak w Twoich rejonach, ale w Częstochowie ceny za odczyt i skasowanie błędów to +/- 50 zł, a na spocie koledzy podepną się z free, zawsze możesz dowiedzieć się ciekawych rzeczy i poznać zajefajnych ludzi
              رافال
              Spoty

Komentarz

• kwiatus191
                Classic
                • 2014
                • 8

a powiedz mi jeszcze koleżko jak się załadować na tego spota ? bo zielony jestem jak moja Oktyśka w słońcu bo nowy i dlatego no i o co chodzi w tym spocie ?
                Matiz

Komentarz

• rafiki
                  RS
                  • 2012
                  • 15975
                  • Superb III (3V3)

kwiatus191, wszystko jest w wątku o spotach. A o co chodzi w spotach? O poznawanie nowych ludzi, dowiadywanie się nowych rzeczy - ogólnie taka rozrywka
                  رافال
                  Spoty

Komentarz

• ari38
                    Drive
                    • 2008
                    • 49

Oby nie:

Chyba, że nie masz multifunkcji, to jeszcze dasz radę jakby co.
                    Laurin & Klement

Komentarz

• ROBAL_26
                      RS
                      • 2010
                      • 2320
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

kwiatus191, sprawdź czy po każdym wciśnięciu pedału hamulca zapalają ci się światła STOP , jeśli z którym razem nie będą świeciły to już masz przyczynę , a dokładnie to będzie za pewne włącznik świateł stop do wymiany , ło taki:

pozdro
                      Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• kwiatus191
                        Classic
                        • 2014
                        • 8

już wiem o co chodzi. jest to czujnik uderzenia bocznego 1J0909606B taki mam na nim numer. i moje pytanie brzmi. Czy każdy czujnik to takim numerze będzie dobry ?
                        http://archiwum.allegro.pl/oferta/cz...506808366.html taki znalazłem bo nówka w serwisie 700 pln kosztuje. tylko że ten ma inne trochę inne numery pozostałe choć główny się zgadza czyli SME 1J0909606B ale za nim na moim mam napisane 46000606 pod spodem od lewej *0230AD0AUHGF* 5WK42340 Czyli trochę inne niż ten z aukcji. Czy jeśli go kupię to będzie dobry ?
                        Matiz

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

A co czujnik od bocznych poduszek powietrznych pod fotelem ma wspolnego z ESP ?? Nie moge tego pojac, to nawet z ABSem nie ma nic wspolnego.

Za ESP odpowiada czujnik ktory jest pod kierownica, albo za schowkiem, a nie ten na podlodze.

Uszkodzenie tego czujnika powoduje zaswiecenie lampki airbag, a nie ESP chyba, ze zdiagnozowaliscie w tej chwili czujnik i poduszki nigdy nie dzialaly, bo poprzedni wlasciciel wywalil lampke airbag i podpial ja z inna :twisted:
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• kwiatus191
                            Classic
                            • 2014
                            • 8

mechanior podpiął pod VAGA i to mu wyskoczyło. wyjął część i powiedział że to trzeba kupić. teraz świeci mi się kontrolka od ESP i kontrolka poduszki. dlatego pytam czy można tak zrobić.

[ Dodano: Sob 01 Mar, 14 21:50 ]
                            Walona nie była bo była sprawdzana i jest w oryginale /
                            Matiz

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

No to jak wyjal, to sie zaswiecil blad poduszek na stale - wiec wszystko OK.

No to czekam, bo dalej nie wiem co ten czujnik ma wspolnego z ESP
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• kwiatus191
                                Classic
                                • 2014
                                • 8

podpiął VAGa i wyskoczył błąd tego czujnika. mechanik powiedział że jest on odpowiedzialny za poprawne działanie ABS AIRBAGU i ESP. chyba ma rację bo rozmawiał przy mnie z gościem z serwisu Skody. pytam czy można podpiąć ten czujnik który jest w linku i czy będzie działał. a nie co to ma wspólnego z ESP. mnie to gzi czy jest to podpięte razem czy nie. podam tylko informację że inny błąd nie wykryty przez VAG. VAG on też się myli wg Cb ?
                                Matiz

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Jaki konkretnie blad byl ?? Bo to tez takie gdybanie.

Wiekszosc bledow w tym sterowniku powoduje zaswiecenie lampki airbag na zestawie wskaznikow :idea:

Do tego czesto w przypadku bledu ESP swieci tez kontrolka ABS.

Czujnik G179/G180 ktory odlaczyliscie ma bezposrednie polaczenie ze sterownikiem poduszek J234, wiec powoduje blad w tym tez sterowniku.

Mialem kiedys kilka takich czujnikow, kazdy mial inne napisy i zaden nie dzialal z aktualnym sterownikiem, ale moje dzialanie polegalo tylko na sprawdzeniu czy po wsadzeniu ktoregos zniknie blad, nic wiecej nie grzebalem i nie rozgryzalem tematu.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• kwiatus191
                                    Classic
                                    • 2014
                                    • 8

kuźwa... jeśli miałbym powiedzieć jaki był to konkretnie błąd to nie wiem bo mi nawet mechanior nie mówił. ale mam nadzieję że będzie dobrze

[ Dodano: Sro 05 Mar, 14 20:37 ]
                                    tak więc wszystko jasne.. błąd g 200 czyli czujnik przyspieszenia poprzecznego czy bocznego jak zwał tak zwał tylko czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie on jest i jak wygląda?
                                    Matiz

Komentarz

• przemik
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 1610

Powinno pomoc

Przemek
                                      DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
                                      A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
                                      80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz