Chrobot z okolicy skrzyni biegów!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kugel12
    Classic
    • 2007
    • 31

No w końcu odebrałeś swoje kółka - wybór moim zdaniem zajebisty, będziemy oceniać w poniedziałek.
    Byłem dzisiaj na hamowni u Stefanowskiego, poczyniłem pewne wstępne ustalenia dotyczące pomiarów naszych furmanek. O szczegółach również w poniedziałek. Na razie podam wam cenę od auta, stanęło na 75,00 PLN. Czekamy na chętnych.
  • gisama
    Ambiente
    • 2006
    • 118

Witam, na wolnych obrotach słychać chrobot gdzieś z okolicy skrzyni biegów, pojawia się cyklicznie co kilka, kilkanaście sec, trwa wtedy ok. 1-2 sec. Wydaje mi się, że w miarę rozgrzewania się silnika chrobotanie jest coraz rzadsze. Gdy dodam obrotów to generalnie robi się ciszej. W serwisie mówią, że to dwumasówka, trochę czytałem na forum, ale może to nie to?
    Pzdr Mariusz

Komentarz

• -Piotr-
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1018
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

gisama, czy wciskałeś pedał sprzęgła gdy odgłos się nasilał? Wyeliminujesz w ten sposób skrzynie biegów z podejrzeń.
      O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
      KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
      O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

u mnie w fabi był taki chrobot na początku myślałem sprzęgło ale to sie okazało co innego i do wymiany był silnik ponieważ zmieliło pierścień centrujący wał korbowy

Komentarz

• Adrian
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 662
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

gisama, sory za OT ale widze że kolega ma straszne problemy z tym samochodem.
          PerfectService by DGW
          Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
          Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
          Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• gisama
            Ambiente
            • 2006
            • 118

Wymieniłem już 2 łożyska w macpesrsonie, aku, rozrusznik, 4 opony+prostowanie felg alu i stal., przekaźnik N109, kostka przy stacyjce, miske olejową, linkę hamulca ręcznego, mechanizm wycieraczek, 2xfiltr paliwa, pompe wtryskową, więcej grzechów nie pamiętam. Chyba jak go brałem to mi chyba te skóry przesłoniły rozum.

[ Dodano: Czw 22 Lut, 07 10:12 ]
            Co do tematu dwumasówki to mój dobry kolega z pracy proponuje mi kupno używki z auta o niedużym przebiegu za ok. 400 zł. Czy można jakoś sprawdzić jakość tego koła?

[ Dodano: Czw 22 Lut, 07 12:05 ]
            Zamieszczone przez -Piotr-
            gisama, czy wciskałeś pedał sprzęgła gdy odgłos się nasilał? Wyeliminujesz w ten sposób skrzynie biegów z podejrzeń.
            Co do sprzęgła to jak tylko sprawdze to odpisze
            Pzdr Mariusz

Komentarz

gisama, widze, ze masz identyczne auto jak ja... i problem też

pierwsza diagnoza: dwumasówka - trafna, ale okazalo sie, ze to nie wszystko..
              koniec koncem, po wielu wizytach u wielu mechanikow, padlo na skrzynie biegow. Prawdopodobnie lozyska. Stwierdzilem, ze gra nie warta swieczki, nie naprawialem, wymienilem skrzynie. Mialem okazje, na allegro dorwalem skrzynie o przebiegu 6200 km, tak, tylko 6200... za 700zl, do tego swoja stara sprzedalem za 200, czyli cala impreza kosztowala mnie 500 + wymiana 300.

tak jak powiedzial -Piotr-, najpierw sprawdz czy chrobotanie znika po wcisnieciu sprzeglam jezeli tak, spusc olej ze skrzyni, zobacz w jakim jest stanie, ile go jest, czy sa opilki metalu itp. ewentualnie jesli bedzie za malo, dolej, albo w ogole wymien...

u mnie w aucie, prawdopodobnie, podczas gdy poprzedni wlasciciel wymienial sprzeglo, mechanik cos spieprzyl i wyciekl im olej ze skrzyni i zamiast 2,4 litra byl... litr, skrzynia przetrwala kolo 35-40kkm, a potem padla na trasie bialystok - szczecin (+ - 700 km)

u mnie po wymianie oleju bylo duuuuzo lepiej, ciszej i w ogole, ale skrzynie i tak wymienilem ;]

powodzenia i obys mial juz tylko z gorki

Komentarz

• b707
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1272

hmmm Podczas testu długo ystansowego Top Gear w testowej Octavii poszła skrzynia biegów... Okazało się ze to wina złego montazu bowiem jedna ze śrub była za mocno dokręcona. Serwis Skody poinformował ze wada ta dotyczyła szerszego grona urzytkowników ale zreguły przyjezdzali do serwsiu wszczeniej nim skrzynia sie rozpadła bo słyszeli chrobotanie z jej okolic. Tak był w UK... Moze naszych to nie trapiło...
                pzdr
                Adam

Komentarz

• useful
                  Classic
                  • 2006
                  • 27

Oj oj, wlasnie mialem to samo zdaje sie... na wysprzeglonym silniku jakies stuki puki chloera wie co przy malych predkosciach... przy przebiegu 75k. w trakcie przegladu zglosilem ale oczywiscie nie stwierdzili niczego. nastepnego dnia na odcinku 60km zaczelo wszystko tak chrobotac (przy braku obciazenia przeniesienia napedu) ze juz sie zaczalem zastanawiac czy dojade do serwisu!!!! Ewidentnie jakis feler przeniesienia napedu. W serwisie na podnosnik, dokrecili sruby, wyjezdzam - jak reka odjal :shock: . Kopara mi opadla -to sie samo rozkreca czy jak :?: :!: :?: no more skoda....
                  www.kulawplot.pl

Komentarz

• OlMar
                    Classic
                    • 2006
                    • 8

Witajcie
                    Czy ten "chrobot" o którym piszecie to metaliczne stukanie jakby jakis urwany łańcuch/linka stalowa uderzał o inny metal ?
                    Wczoraj po przejechaniu ok 500 m takie dziwne odgłosy dotarły do mnie. Poczatkowo myslalem ze to z prawego kola ale po zatrzymaniu odgłosy dalej do mnie docieraly wiec zgasilem silnik (auto na chodnik gdzie dalej stoi
                    niestety dzisiaj nie udalo mi sie trafic to żadnego pracujacego mechanika wiadomo sobota

Czy z tym mozna jeździć ?

Komentarz

Pracuję...