Opony letnie i wzrost spalania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crazykoko
    Classic
    • 2017
    • 0

Ale od marca i tak będzie bajzel, bałagan i ...
    Zadzwoniłem dziś do UM w swoim mieście i pani naczelnik jak i pracownicy wydziału spraw obywatelskich nie mają żadnych wytycznych , instrukcji, itp. itd. w sprawie wydawania nowych d.o.
    Pani naczelnik mówi, że mają wiedzę taką jaką usłyszą w mediach ad: : :niewiem :spin: :terefere :lol apa

Kto pierwszy wymienia d.o. po 1 marca :?: :jump:
  • crazykoko
    Ambiente
    • 2014
    • 140

Kupiłem auto z dwoma kompletami kół. Zimowe to chyba Sava Eskimo (nie pamiętam bo w garażu leżą), a letnie to dwie Continental Conti Premium Contact 2 i dwie Kumho Ecsta KH 31. Zarówno zimówki, jak i letnie mają rozmiar 195/65/15. Styl jazdy oraz trasy bez zmian. Dojazdy do pracy i trochę jazdy po mieście.

Od momentu zmiany zauważalnie podskoczyło mi spalanie.

Przykładowa trasa pokonywana codziennie. Dojazd do pracy - odcinek 20 km. Na zimówkach wg komputera spalanie wynosiło 7,5l/100 km w momencie dojazdu do pracy. Teraz na letnich oponach ciężko mi zejść poniżej 8,3l/100 km.

Realne zużycie gazu kształtowało się na poziomie 8,5-8,7l/100 km. Na pełnym baku robiłem ok. 370-380 km. W chwili obecnej na letnich oponach spalanie wynosi ok. 9,5 l/100 km. Na pełnym baku ciężko mi jest przejechać 350 km.

Czy winą może być to, że letnie opony na przodzie i tyle są różnego rodzaju?

A na garnku tak jak drut napisane było MJUT

Komentarz

• witachu
      L&K
      • 2011
      • 1319

może być tak że letnie mają wieksze opory toczenia i juz spalanie może troche skoczyć, może być wieksza masa samych felg
      OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
      (znajdź również na fb)

Komentarz

• dd4a
        Drive
        • 2014
        • 81

a mają dokładnie takie same opisy ?

Komentarz

• luckd
          Rider
          • 2012
          • 310
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Pewnie zmieniłeś też nieco styl jazdy, bardziej dajesz w palnik. Eskimo to fajne opony, jak je jesienią założyłem to też mi nieco spalanie spadło ale letnie miałem Bridgestony z indeksem F, Savy mają E. W obecnym sezonie wymieniłem 2 szt. na Bluresponse (opór B) i widać poprawę.

Komentarz

• crazykoko
            Ambiente
            • 2014
            • 140

Letnie są na felgach aluminiowych, zimowe na stalówkach. W palnik bardziej nie daję styl jazdy naprawdę pozostaje bez zmian.

Zastanawiałem się właśnie nad oporami toczenia.

Kumho mają index oporów E, Continetal ma C. Czyli teoretycznie niższe opory niż zimowe Eskimo.

Zrobię jeszcze może dwa pełne baki i poobserwuję. Jakby się sytuacja nie zmieniła, to zacznę szukać przyczyny

W przyszłym roku też wymienię sobie letnie na komplet Bluresponse, bo słyszałem o nich wiele dobrego, a i cena jest atrakcyjna.

A na garnku tak jak drut napisane było MJUT

Komentarz

Pracuję...