Zabezpieczenie "SAFE"

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MarcinTo
    Classic
    • 2007
    • 4

Zabezpieczenie "SAFE"

Zamieszczone przez b-bar01
    można tylko jakby odwrotnie, czyli:
    wkładasz kartę do dystrybutora
    wpisujesz, za ile ma nalać
    wybierasz dystrybutor
    nalewasz.
    A uzupełniając to jest tak

wkładasz kartę do dystrybutora
    wpisujesz, za ile MAX ma nalać
    wybierasz dystrybutor
    nalewasz.

jeżeli nalejesz mniej - z karty schodzi tyle ile nalałeś (ale nie zdziw się że blokada na karcie jest na kwotę deklarowaną a dopiero zalana kwota jest ściągana z karty)

jezeli chciałbyś więcej nalać to musisz powtórzyć operację
  • brandO
    Rider
    • 2006
    • 624

Zabezpieczenie "SAFE"

Witam,

Mam problem z tym badziewiem...

Prawdopodobnie kiedys ktoś musiał się tym bawic i wylaczył to zabezpieczenie tak jak instrukcja nakazuje w Pkt. 1 :

Jakis czas temu chciałem właczyc to zabezpieczenie ponownie a tu sie okazuje ze dupa poniewaz:
    Kontrolka mruga jak sie odrygluje i zarygluje drzwi. <- - Pkt. 2

Natomiast po ponownym otwarciu i zamknieciu drzwi znowu przestaje mrugac !!

Nie mam pomysłu na to co moze byc z tym nie tak :?
    auto...ulica... i wyścig z samym sobą...
    Time is up...
    Stop Pijanym Kierowcom!

Komentarz

• splawik
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1292

Czy jak zamkniesz (zaryglujesz) samochód to da się od wewnątrz otworzyć drzwi klameczką czy nie??
      A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
      AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
      O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
      -------------------------------------------------
      Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• brandO
        Rider
        • 2006
        • 624

ogólnie to da sie... bo zostalem zamkniety w srodku auta przez mojego ojca z kluczyka (nie z pilota) i moglem otworzyc tylko ze za pierwszym razem odblokowało sie cięgło otwierania drzwi a za drugim razem dopiero otworzyły sie drzwi.

chociaz pozniej poszedłem sprawdzic jeszcze raz i ojciec najpierw zamknal kluczykiem a pozniej szybko jakos pilotem i zaskoczyła dioda ze mrugała (czyli ze zabezpieczenie SAFE zostało wlaczone) no i okazało się ze NIE moge otworzyc chociaz kilka razy probowalem pociagnac za klameczke :?

no i oczywiscie jak odryglował samochód to po ponownym zaryglowaniu znowu przestała mrugac dioda :?

nie rozumiem jak to działa
        Time is up...
        Stop Pijanym Kierowcom!

Komentarz

• splawik
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1292

A jak zamkniesz samym pilotem?? Bo jak sie ma na pilota to sie nie zamyka kluczykiem bo po co.

Ja zawsze zamykam pilotem i safe działa. Jak zamkne kluczykiem to tez działa,ale jak jeszcze raz prubuje zamknąć zamknięte drzwi to sie safe wyłącza, kolejna proba zamkniecia zamknietych drzwi uaktywnia safe.

Troche namotałem ale tak to dziala.

Komentarz

• brandO
            Rider
            • 2006
            • 624

No u mnie wyglada to troszke inaczej bo nie mam oryginalnego pilota tylko "Fox'a" i nie moge zamknac i otworzyc w ciagu 2 sekund wiec samym pilotem nie chce zaskoczyc safe ale robie to tak ze mam zaryglowany samochod, otwieram go kluczykiem i szybko zaraz zamykam pilotem i wtedy czasami zaskakuje safe bo dioda zaczyna mrugac. Ale jak tylko otworze samochod badz z kluczyka badz z pilota znowu samoczynnie sie wylacza.

Szukałem na forum czy ktos mial podobny przypadek i znalazłem cos o tym zabezpieczeniu.

Tak więc sądze ze to moze byc winna tej smiesznej kostki do ktorej bedzie trzeba sie dostac poprzez rozebranie bocznego panela i sprawdzenie czy tam wszystko gra. Możliwe ze tylko jakies styki są zaśniedziałe i dlatego nie chce kontaktowac.

Jak bede mial troche czasu i wolna chwile to sie za to zabiore bo poki co to mi to nie przeszkadza

Ale i tak dzieki za help
            Time is up...
            Stop Pijanym Kierowcom!

Komentarz

• ewa.saganowska
              Ambiente
              • 2006
              • 165

Mam podobny problem. U mnie raz zaskoczy, a raz nie. Szczerze mowiac nie wiedzialam o co chodzi w tym zabezpieczeniu. Jak moge to naprawic?

Komentarz

• brandO
                Rider
                • 2006
                • 624

co do diody to miga wtedy jak aktywuje sie funkcja SAFE
                jesli jest samo zamkniecie(np od srodka) to dioda nie bedzie sie palic

apropos naprawy chyba nie pozostaje ci nic innego jak u mnie... bede musiał chyba probowac rozebrac panel boczny drzwi i dostac sie do całego okablowania i reszty dupereli i troszke sie pobawic... moze cos uda sie zreperowac
                Time is up...
                Stop Pijanym Kierowcom!

Komentarz

• yoschua
                  Rider
                  • 2006
                  • 339

Z tego co ja wiem to załączenie alarmu, czyli miganie diody SAFE jest po dłuższym - 2 sekundowym przytrzymaniu klucza w drzwiach w pozycji zamknij, jak i dłuższym przytrzymaniu przycisku w pilocie w oryginalnym kluczyku. Gdy alarm jest dodatkowo dokładany, jak we wszystkich polskich Skodach, to może działać a może niedziałać.
                  U mnie jest tak że pilotem zawsze zamykają się dzwii oraz załcza się alarm sygnalizując diodą SAFE. Gdy zamkne kluczem i trwa to krótko alarm się nie uzbroi, nie miga dioda SAFE.
                  Dopiero dłuższe przytrzymanie załacza alarm, a jeszcze dłuższe zamyka okna.

Samochód zawsze można otworzyć od środka - dwa razy pociągając za klamkę - to jest wymóg jakiejś normy europejskiej żeby zawsze można było wyjść z samochodu
                  Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
                  HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• splawik
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1292

Zamieszczone przez yoschua
                    Gdy zamkne kluczem i trwa to krótko alarm się nie uzbroi, nie miga dioda SAFE.
                    U mnie zawsze przy każdym zamknięciu obojętnie jak miga dioda i włącza się safe.

Zamieszczone przez yoschua
                    Samochód zawsze można otworzyć od środka - dwa razy pociągając za klamkę - to jest wymóg jakiejś normy europejskiej żeby zawsze można było wyjść z samochodu
                    Nie zgodze się bo wlasnie jak dziala safe nie otworzysz drzwi od srodka - po to jest wlasnie safe, że jak ktos wybije szybe to i tak klamką wewnętrzną nie otworzy.

Co innego zamykanie drzwi na panelu od strony kierowcy - tam nigdy safe nie włącza się.

Jest jeszcze zapis w instrukcji obsługi żeby nie zamykać pilotem, ani kluczykiem jak ktoś pozostaję w aucie, bo ta osoba nie ma możliwości wyjścia z auta w razie czego.

Komentarz

• yoschua
                      Rider
                      • 2006
                      • 339

Witam,

dzis zrobilem kilka prob i faktycznie macie racje - moj blad - jest tak ze jak miga dioda to samochodu od srodka nieda sie otworzyc. Pociagajac za raczke wyciaga sie cycek, ale on od razu sie chowa jak sie klamke pusci, i tym samym nie mozna zrobic drugiego pociagniecia. Probowalem zrobic to bardzo szybko i tez niec nie dalo.
                      Faktycznie w Skodzie led kolo cycka oznacza SAFE i oznacza to co napisaliscie.
                      Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
                      HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

Pracuję...