18058-Powertrain Data Bus-(po zmianie softa )

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtek.
    Drive
    S_OCP Member
    • 2007
    • 51

Witamy w gronie ale tego...
    zajcu_89 napisał/a:
    bo mam dopiero 17 lat wiec nie mam nawet prawka... ...
    zajcu_89 napisał/a:
    zdaje mi się aczkolwiek żadnych problemów z jazdą nie mam
    ..:P
    zajcu_89 napisał/a:
    ruszania, hamowania, wyprzedzania,

sory nie rozumiem. Więcej cierpliwości , a będziesz dłużej żył... :lol:
    Wiem ze jestem chory odnośnie jazdy samochodem już nie mogę się doczekać prawka. A to już być może na tych wakacjach zobaczy się jak będzie z kasa... Narazie ćwiczę jazdę z tatą i on mnie uczy wielu rzeczy a robi rocznie okolo 35-40k kilometrów wiec jakieś pojęcie o jeździe ma do tego czasami udajemy sie na pobliski tor kartingowy to najlepsze miejsce żeby sie wyszaleć i na drodze jeździć grzecznie

Pozdrawiam!
  • BOBI-X
    Classic
    • 2006
    • 37

Witam.Niestety nie znalazlem na forum tego bledu.(18058-Powertrain Data Bus i 17978 Enigne Start Blocked by inmobilaizer)Wiec takie oto bledy wyszly po zmianie softa silnika)Autko hula jak szalone ale skad te bledy :Moze poprostu wyskoczyly przy zmianie softa i nie wykasowali ich.Sam juz nie wiem

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Drugie to jest ze nie polaczono sie z immo w kluczyku i auto zapalilo i zgaslo. Potem jak mowisz jest dobrze.

Pierwsze nie wiem.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• dariuspolo
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1168

Witam,

18058 - Datenbus-Antrieb fehlende Botschaft vom Kombiinstrument
        P1650 - 35-10 - - - Unterbrochen

Durch einen Spannungsimpuls beim Einschalten der Zündung werden vereinzelt Kombiinstrumente in den "HALT-Modus" gesetzt. Hierdurch ist kein Datenaustausch zwischen Kombiinstrument und Motorsteuergerät möglich. Die Wegfahrsicherung sperrt den Startvorgang.
        Hierbei sind folgende Fehlerspeichereinträge in den Steuergeräten vorhanden:
        Motorstg: 17978 STG gesperrt und 18058 fehlende Botschaft vom Kombii.
        Kombiinstrument zeigt keinen Fehler an.
        Es ist nur das Kombiinstrument Modelljahr 2002 vom Hersteller Bosch (RB8, RB4, BPV) betroffen!
        ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++

Sprubuje przetlumaczyc:
        "Z powodu impulsu napieciowego po wlaczeniu zaplonu Szafa przeszla na w stan zatrzymania(Halt modus), przez co zostala zaklucona wymiana danych miedzy szafa a sterownikiem silnika co znowu wywolalo blad imobilaizera.
        Wystepuje ten problem przedewszystkim w szafach t 2002roku produkcji Boscha (RB8, RB4, BPV)

Na innym forum byly opisane problemy posiadaczy blisko 500sztuk Audi TT gdzie ten problem konczyl sie wymiana licznikow (koszt ok 650€) .

Darek
        T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
        SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
        Zuzycie paliwa

Komentarz

• Masmo
          L&K
          • 2005
          • 1145

Re: 18058-Powertrain Data Bus-(po zmianie softa )

Zamieszczone przez BOBI-X
          Witam.Niestety nie znalazlem na forum tego bledu.(18058-Powertrain Data Bus i 17978 Enigne Start Blocked by inmobilaizer)Wiec takie oto bledy wyszly po zmianie softa silnika)Autko hula jak szalone ale skad te bledy :Moze poprostu wyskoczyly przy zmianie softa i nie wykasowali ich.Sam juz nie wiem
          To chyba błąd związany z utratą napięcia przy programowaniu. Wykasuj, jak nie powrócą to możesz się wyluzować.
          Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• yoschua
            Rider
            • 2006
            • 339

A jak dlamnie to zwykła próba uruchomienia silnika bez ważnej pastylki w kluczyku, lub z zakłuceniem odczytu tej pastylki podczas uruchamiania silnika.
            Jeżeli były intermited to niema się czym przejmować, jeżeli są cały czas a auto jeździ to teź niema się czym przejmować, bo oznacza tylko tyle że komputer silnika nie potrzebuje już prawidłowo zaprogramowanego immo.
            Z tego co czytałem na rónych forach większość softów nieoficjalnych omija kontrole immo, ale moge się mylić, może dla uproszczenia nikt tego nie włącza.

Ja przy zabawach z licznikami w pierwszych fazach testó zawszem mam te (pisze z pamięci bo nie logowałem nr błęów, ale opis był identyczny) ponieważ zakłądam licznik niezkompletowany z komputerem silnika i tymbardziej z kluczami, efektem jest miganie kluczyka na liczniku i możliwość uruchomienia silnika na 2 sek, potem gaśnie i wywala tenże bład do pamięci.
            Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
            HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

Pracuję...