[O1] Kolo obciera o rure CSMIC'a -czyli jak rozwiazac proble

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• [O1] Kolo obciera o rure CSMIC'a -czyli jak rozwiazac proble

Mam w swojej Octavii nawigację seryjną, ale mam takie pytanie może ktoś coś będzie wiedział na ten temat. Gdzie mogę kupić płytę z dobrą mapą Europy,może ktoś poleci mi jakiegoś producenta, no i jak poznać czy będzie pasować do tej nawigacji :?:
    Dzięki.

[O1] Kolo obciera o rure CSMIC'a -czyli jak rozwiazac proble

Jak w temacie.

Zamontowany jest CSMIC, troche wiekszy niz seryjny, inaczej idzie rura. Kolka 225/45/17

Przy maksymalnym skrecie w lewo, takim do oporu, opona obciera o ta rurke - delikatnie ale obciera. Efekt w postaci halasu, ale nie wiem czy czeste tarcie nie uszkodzi mi tej rurki w koncu lub opony.... Dokladniej to chodzi o tą plastikową płaska rure ktora idzie od IC

Problem w zeszym roku nie wystepowal gdyz mialem dystanse 17 mm zalozone. W tym roku juz ich nie zalozylem gdyz rok ryzykowania z oponami poza obrecza nadkoli mi wystarcza, z reszta po obnizeniu auta efekt bylby jeszcze bardziej widoczny. Nie chce ryzykowac, ponadto teraz mogly by mi kola trzec o nadkola - zbyt maly zapas wysokosci.

Rozwiazaniem jest zastosowanie dystansow 10mm, tylko tyle miejsca pod nadkolem jeszcze zostalo, a tyle wystarczy aby odsunac kola od tej rury. Jednakze nie ma dystanow 10mm z pierscieniami centrujacymi. Dodatkowych pierscienie w przypadku oryginalnych felg nie da sie zastosowac.

Pytanie: jakie jest ryzyko bicia kol przy dystansach bez pierscieni ? Mozna to jakos realnie ustawic zeby bylo tak jak trzeba ?

Kolejne rozwiazanie: stoczyc troche dystans ktory mam, stoczyc troche piaste. Minus to duża rzeźba, i nie wiadomo jak pozniej tez z biciem kol - w koncu tokarz to człowiek a nie komputer.

Kolejne rozwiazanie: dorobienie innej rurki do CSMIC'a z kwasówki. Minus: koszty, a ponadto i tak mnie czeka FMIC

Kolejne rozwiazanie: montaz FMIC'a. Minus : aktualnie brak funduszy na to.

Dowiadywalem sie tez czy nie mozna grubszej piasty zamontowac. Nie da sie, a nawet jesli beda problemy z łożyskami.

Co robic ? Problem wystepuje tylko w przypadku ostrych manewrów parkinkgowych (maksymalny skret), no ale tak zostac nie moze Jakie inne pomysly ? Myslalem tez moze o jakims czasowym ograniczeniu promienia skretu, w koncu trze tylko jak skrece kierownice do oporu.

Komentarz

• misiekwaw
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7715
      • Ford

Re: Kolo obciera o rure CSMIC'a -czyli jak rozwiazac proble

Zamieszczone przez lec
      Jak w temacie.

Zamontowany jest CSMIC, troche wiekszy niz seryjny, inaczej idzie rura. Kolka 225/45/17
      jezeli i tak planujesz FMICa to IMHO poprostu uwazaj do tego czasu i tyle, maksymalny skret kol w jezdzie praktycznie nie wystepuje, a przy parkowaniu postaraj sie pamietac :idea: :roll:
      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
      http://www.disi-tune.pl
      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
      Był WRX
      Była Octa

Komentarz

• daneczek76
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3642
        • Toyota

Zamieszczone przez lec
        Kolejne rozwiazanie: dorobienie innej rurki do CSMIC'a z kwasówki. Minus: koszty, a ponadto i tak mnie czeka FMIC
        Chyba wybrał bym tą opcje chyba najmniejsza rzeźba bo za toczenie bym sie niebrał.A koszt toczenia może być podobny co dorobienie tej rurki. PZDR
        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

a co powiecie o tych dystanasach przelotowych. Wydawalo mi sie ze ktos kiedys sie chwalil o tym ze ma 5mm czy 10mm wlasnie , i to chyba dot. 02 i schowanych kol na tylniej osi. Moze nie jest diabel taki straszny...

Komentarz

• RomanS
            Elegance
            • 2004
            • 804

lec, nie wiem jaki masz układ tej rury, tzn. jak dokładnie jest umiejscowiona, ale może rozwiązaniem byłaby rura z 1,8 T ?. Jest z kwasówki, odcinek biegnący w nadkolu jest spłaszczony (z powodu, który wywołuje u Ciebie kolizję z oponą).
            Może nie da się użyć tej rury żywcem ale może da się to zaadaptować lub też weź to pod uwagę jako sam pomysł.
            Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• onyx73
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 282

ja mam przelotowe dystanse na tyle 20 mm, dłuższe sruby i jest ok

Komentarz

RomanS, juz mio tez to proponowano, ale przeciez bylby cud gdyby idealnie pasowala.... :P

onyx73, przelotowe, bez pierscienia ? 20mm ? sporo.... i nie ma problemu z centrowaniem kola ?

Komentarz

• onyx73
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 282

pierscienie są wywazone, ze specjalnego stopu pa cos tam, kupilem takie dopasowane do vag-a maja swoje pierscienie centrujace wiec problem odpada, pewnie dystans w ksztalcie walca by sprawial problemy z centrowaniem jak bede zmienial kołka to moge pstryknac fotke, bo moze cos pokrecilem od roku tak jedze..

Komentarz

no to jak masz dystanse z pierscieniami centrujacymi to nic nowego do dyskusji nie wniosles... mowa bylo takich bez :wink:

Komentarz

Pracuję...