Branie oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacog
    Rider
    • 2008
    • 420
    • Felicia I (6U1)

Branie oleju

W moim przypadku kat był przeszkodą tego typu iż podniesienie dawki czy dmuchanie turbiną nie przynosiło żadnych przyrostów a nawet po którymś pomiarze auto znacznie osłabło. Masters swierdził że coś jest nie tak a moje podejrzenie padło od razu na kat-a. Wywaliłem go całkowicie a w jego miejsce zawitała rura 2.5 cala (akurat taką miałem pod ręką i powiedzmy że to dobry początek planowanego wydechu). Efekt był taki że przybyło 6KM i ok.10Nm i wskaźnik turbo zaczął znacznie szybciej się poruszać. Minusem jest oczywiście smród jak z ikarusa a dodatkowo właśnie wspomniane wcześniej dymienie. Sadza która zostawała w kat-cie taraz wylatuje bez problemu i "bąk" nie jest już ciemno szary tylko wyraziście czarny :diabelski_usmiech

Ogólnie, usuwanie kat-a jeśli nie sprawia on problemów, moim zdaniem jest zbędne jednak przy pewnych modach (mocach, ciśnieniach doładowania, dawkach paliwa) seryjny kat nie jest w stanie przepuścić odpowiedniej ilości spalin :idea:
  • Marek
    Classic
    • 2007
    • 6

Branie oleju

Ostatni kupiłem octaviię II 1,9 tdi i sprzedawca poinformował, że przy szybkiej jezdzie silnik ma prawo brac olej , czy jest prawda ?

Komentarz

tak, jest to prawda.

Komentarz

• Marek
        Classic
        • 2007
        • 6

Ale dotyczy to też nowych aut? I ile powinna brac tego oleju?

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

Marek, nowe tdi sa na pompowtryskach z reguły na dotarciu biorą około do 1l oleju na 15tys km wszystko zależy od kierowcy potem sie to normuje i nie biorą dużo tak że od wymiany do wymiany sie nie dolewa chyba że jedzie sie dużo z dużymi prędkościami to czasem sobie łyknie oleju ale to jest niestety urok nowoczesnych silników. Może też brać z powodu np turbiny która przy długich trasach rozgrzewa sie i trochę puszcza oleju ale jak już pisałem najczęściej jest to jak są duże prędkości tzn kręci sie silnik na wysokie obroty

Komentarz

• Kuvel
            Ambiente
            • 2006
            • 138

Jak jedziesz dłużej pełnym butem to po powrocie lepiej sprawdzić poziom. Zależy to też oczywiście od oleju (im żadszy tym będzie brać więcej). Na forum jest już duuży wątek na temat olejów więc się nie rozpisuję.
            90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?

Komentarz

djczas, dokładnie, nic dodac nic ująć. przedstawił sprawę jasno i wyrażnie.

Komentarz

Pracuję...