Posiadam octavie Tour 1,9 tdi ,06 wercja ice , nie wiem kiedy powinno się robić pierwszy przegląd, w aso poinformowano mnie ze ma zapalić się kontrolka bo auto jest objęte serwisem longlife. Jak jest z tym naprawdę czy powinno się czekać na kontrolkę czy lepiej wcześniej zrobić przegląd-wymienić olej itp?
Wazne jest stosowanie tez oleju o specyfikacji VW 506 00 [dla ropniaków]
Info z ksiązki dla modeli 2001
pzdr
Może uściśle wypowiedź kolegi żeby nie było nieporozumień:
Jak jest z 2006 to pewnie AXR wiec trzeba stosować olej 506.01
I tak może przy okazji zapytam: Też mam O1 TDI z 2006, ale nie mam long life, tylko normalnie kazali mi po 15 tys. przyjechać na wymiane oleju. Zna ktoś może jakąś prawidłowośc decydującą o tym czy dostaniemy samochód z serwisem longlive czy nie?
radekr, Nie siej wrogiej propagandy. Najpierw trzeba sprawdzic jak jest ustawione QG, a potem wybrac norme oleju 505 lub 506 oczywiscie z dopiskiem .01
ILE JESZCZE RAZY MOZNA NAPISAC, ZE DO OBECNYCH SILNIKOW TDI PD NIE NALEZY STOSOWAC OLEJU Z OZNACZENIEM 00 TYLKO 01
15KKM 505.01
30KKM 506.01
radekr, Nie siej wrogiej propagandy. Najpierw trzeba sprawdzic jak jest ustawione QG, a potem wybrac norme oleju 505 lub 506 oczywiscie z dopiskiem .01
ILE JESZCZE RAZY MOZNA NAPISAC, ZE DO OBECNYCH SILNIKOW TDI PD NIE NALEZY STOSOWAC OLEJU Z OZNACZENIEM 00 TYLKO 01
15KKM 505.01
30KKM 506.01
ak jest z 2006 to pewnie AXR wiec trzeba stosować olej 506.01
Tu to nie pisze :twisted: Tu pisze pewnie, a nic nie jest pewne :idea:
Ja tylko zwracam uwage, zeby nie pchac sie w koszty tam gdzie ich nie nalezy robic. Bo nie widze sensu kupowania oleju o super parametrach LL jak pójdzie do kanalu po 15kkm, biorac pod uwage ze kosztuje praktycznie 2x tyle co 505
A czekac na kontrolke oczywiscie ze mozna, tylko ze ona nie zapali sie przy 30kkm, tylko tak kolo 20-22kkm :twisted: Wiec zaoszczedzimy jak cholera
ak jest z 2006 to pewnie AXR wiec trzeba stosować olej 506.01
Tu to nie pisze :twisted: Tu pisze pewnie, a nic nie jest pewne :idea:
Chodziło mi o to że musimy stosować 506.01 w przypadku longlife w AXR (odnosiłem się do wypowiedzi b707).
Choć żeczywiście nie wyraziłem się precyzyjnie i mogło to zostatać zrozumiane tak jak Ty to odebrałeś, także przepraszam i obiecuję na przyszłośc wyrażać się precyzyjnie. ops:
Komentarz