Jedna wielka irytacja DSG 2.0 TDI OCTAVIA II + CHIP
Witam,
Odkąd kupiłem Octavie czyli jakieś 2 tygodnie męczę się z jedną rzeczą.
Otóż cały czas planuje zmienić program. Problem jest taki, że mam jeszcze gwarancje i tu zaczyna się zabawa w kółko. Chipy VTECH montuje SKODEX ASO w Poznaniu nie mają hamowni mówią że gwarancji się nie traci zatem planuje jechać do innej firmy która ma hamownie ale czy gwarancje utracę, na to pytanie póki co nikt nie umie mi odpowiedzieć.
Więc w gruncie rzeczy skoro SKODEX montuje jako dealer VTECH to dlaczego niby ma znaczenie czy u nich to robie czy u innej firmy także będącej dealerem vtech. Tutaj też echo. Nikt w SKODEX nie chce mi jednoznacznie udzielić odpowiedzi. Zatem można czy nie można, bo od tych dywagacji głowa mnie boli. Druga sprawa to DSG.
Jeszcze rok temu mówiono, że 350 Nm nie wytrzyma, a teraz słyszę nawet teorie o 430 więc jak to w końcu jest. Może jakiś znawca w tym temacie się znajdzie, bo w MastersTuning zostałem zbyty pod tym względem ??
Misiektt, czip skądkolwiek by nie był tracisz gwarancje to jest taki myk ASO że jak oni założą to nie tracisz jak sie obawiasz to możesz zapodać chip w aso dla gwarancji oni rozdziewiczą sterownik a potem jechać do aligatora lub umówić sie z ASO że u nich będziesz serwisował a oni wbiją w książkę że jest chip a kolega aligator zrobi ci porządny program
Może jakiś znawca w tym temacie się znajdzie, bo w MastersTuning zostałem zbyty pod tym względem ??
jak ci zrobi ktos z MT program to bedzie zrobiony tak zeby sie skrzynia nie posypala. Ale jesli wystarczy ci dolanie paliwa przez chipa wpinananego w kostke to ok.
co do gwarancji to bujda - jak sie ktos uprze i zobaczy ze masz wpietego do auta - tracisz gwarancje, moze tylko skodex przymknalby oko,
druga rzecz jesli nikt nie hamuje auta po tym czyms to niby skad masz wiedziec ze nie ma 410 Nm (np) i sie cos zaraz nie posypie?
Poszukaj najpierw dokladnie na forum - temat chipow i programow byl mocno walkowany
Misiektt, dokładnie tak jak pisze Jabar1975 Przerabiane milion razy :!:
Tak samo sprawa gwarancyjna, ciekawe co zrobisz jak Ci się wysra coś nad morzem :lol:
Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03 BMW serii 3... Radość z jazdy.
Skodex w Poznaniu jest dealerem VTECH i zamontują mi chipa. Tutaj akurat co do tego nie mam wątpliwości, bo wiem, że wysyłają tylko info z OBD i dostają co mają zrobić.
Natomiast jeśli mi w ASO mówią, że nie strace gwarancji to mam im nie wierzyć, problem w tym, że to nie temat chipów, a temat samej gwaracji na auto w tym wszystkim mam już dość tego, że nikt się nie opowie na tak i nikt na nie.
Druga sprawa znaczy że jak palnie pożądnie silnik i coś będzie nie tak to ASO mimo, że zapewnia mnie o nie utraceniu gwarancji będzie mogło się wyprzeć ?
Druga sprawa znaczy że jak palnie pożądnie silnik i coś będzie nie tak to ASO mimo, że zapewnia mnie o nie utraceniu gwarancji będzie mogło się wyprzeć ?
własnie tak jest zrobia wszystko aby nie płacić z własnej kiesy
[ Dodano: Sro 21 Mar, 07 16:41 ]
na temat walki z gwarantem dużo może powiedzieć kolega NICO jemu auto zabrali na ponad 3 godziny w poszukiwaniu modyfikacji jednostki aby tylko znaleźć cokolwiek by gwarancji nie uznać
Misiektt, nie jarzysz :?: Wyobraź sobie prostą sytuacje.
BUM ...siwy dym, turbinka powiedziała PAPA, silniczek się wkręcił na obroty i narobił mega bałaganu.
Cała ta w/w sytuacja ma miejsce nad morzem.
No i co zrobisz :?: Wezwiesz lawete i ściągniesz maszyne do SKODEXU, czy podjedziesz do najbliższego ASO, które jak zobaczy że masz wgrany Sofcik to Panowie w pięc sekund przedstawiam Ci ofertę na kilkanaście tyś zł.....
Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03 BMW serii 3... Radość z jazdy.
Misiektt, w skrócie i konkretnie to sprawa wygląda tak:
- jeżeli będziesz miał boxa - coś sie zepsuje - zdążysz wypiąć boxa zanim zobaczy ktoś kto mógłby się przypieprzyć - nikt nic nie wie - gwarancja jest na bank - śladu nie ma
- jeżeli będziesz miał boxa - coś sie zepsuje - nie zdążysz wypiąć boxa zanim zobaczy ktoś kto mógłby się przypieprzyć - ktoś już coś wie - gwarancja zależy od upierdliwości gościa i wagi problemu i tego czy wyjdzie sprawa poza ASO
- jeżeli masz wirusa (chipa) - ślad zostaje w EDC16 jak to pisał już Masters i koniec - jak będą chcieli się dopatrzeć np w SAP dopatrzą się i tyle
jedyne czego nie wiem to co by było jeżeli miało by miejsce rozwiązanie a'la djczas gdy ASO wbiłoby chipa(nie boxa) i twierdziło że tak jest OK - potem własny program u tunera i tylko firmowanie tego pieczątką z ASO. Pytanie które warto zadać w tym miejscu - czy zapewnienia ASO które jest przecież osobnym podmiotem gospodarczymi niż SAP są coś warte jak się SAP uprze....
miał problemy z lakierem a oni szukali chipa w aucie po to aby nie uznać gwarancji
chip akurat ma sie nijak do gwarancji na lakier :idea:
moze przy okazji w ramach zlosliwosci chcieli mu skasowac gwarancje na silnik po prostu :wink:
w kazdym razie jak sie robi program to trzeba sie pogodzic z utrata gwarancji, z boxem chyba wlasciwie nie ma takiego problemu, inna rzecz, ze jest to nieuczciwe i tyle.
jakbym mial sie decydowac na boxa, to wolalbym juz nie robic tego w ASO, zeby nigdzie nie bylo po tym sladu - jakies wbicie w ksiazeczke serwisową itp, zeby w razie czego nie dac im zadnych podstaw do kwestionowania gwarancji.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
szkoda, Uwierz ze wtedy byla akcja z lakierem i nic wiecej nie reklamowal. A tu nagle ktos wpadl na pomysl przebadania samochodu.
Misiektt, Jedna uwaga, jak jestes tak napalony na ten program to przejedz najpierw kilka kkm i potem rob program, bo po tym podjaraniu widze, ze za pol roku przeczytam, jaka to ciulata jest ta skrzynia i ten silnik, ze sie rozsypala itd. W kwestii gwarancji, jest tak jak Ci napisali koledzy poniewaz SAP nie zezwala na tuning silnikow. Powiedz mi ile normalnych osob kupiloby 2.0 jak 1.9 wykrecam na tyle samo za mniejsze pieniadze W kwestii finansow, to ASO liczy x2 za program, a czasem nawet x3 :twisted:
Auto ma przejechane 10K km . Natomiast dzisiaj jechałem nim 215 KM/h i jeszcze jakoś obrotomierza nie zamknął nawet bym powiedział że cichutko chodził stąd te moje dywagacje o chipie bo widze że zapas jest spory
Maicroft, trochę z innej beczki dziś miałem wizytę w serwisie w nowym targu i był tam koleś którego znajomy narzeka na 2.5 tdi z tiptroniciem zapytałem sie co mu dolega skrzynia sie co chwile rozwala pytam dalej jak to sama w seryjnym programie :roll: gostek dalej brnie że sama od siebie po 15 minutach maglowania powiedział że robiony był program w ECUSOFCIE i mu wtedy powiedziałem że skrzynia z powodu programu sie rozwala a nie wady fabrycznej bo jak auto było seryjne ni hu hu
Softy ktore wkrywa ecusoft z BB sa na tej samej zasadzie. Gwarancja na auto jest tylko u dilera ktory to wgral, gdzie indziej jak sie pojedzie to niby problemow nie bedzie, az do momentu jak bedzie trzeba cos drozszego wymienic, wtedy najczesciej zaczyna sie drazenie.
słuchajcie ja tam narobiłem niezlego szumu (rzeczoznawca,das) i tyle dlatego sie dopiepszali wszystkiego (dwuch facetów wsiadło w gangach do auta i sobie pojechali akcja była nieziemska dopiero jak powiedziałem ze nie wyrazałem zgody na jazde autem bylo to na zleceniu przyjecia auta ,i pana grzecznie zapytałem kto pojechal tym autem i pan powiedzial ze z Poznania to za 10minut byli jak powiedzialem ze dzwonie na policje ze skradziono auto a mialem dow.rej.....)ten szum dalej robie akcja byla jak mi zmieniali turbo z miesiac temu podobna sytuacja az szkoda gadac (pan mi powiedzial na jezdzie co bylo robione bo to nie jezdzi jak 140km ja powiedzialem nic to oni sprawdzili ) .Pytałem sie Wojtka i u mnie w sterowniku akurat nie zapisuje daty tylko ilosc programowan ,w tych nowszych wszystko zapisuje .....jak chcesz robic program to sie licz ze mozesz stracis gwarancje i jak program to u Wojtka on robił juz dsg u tego goscia z Rumuni i zmienial mu turbo i wyszlo zajebiscie .W boxie wyleca ci niutki niezle-napewno hamownia..
aha jeszcze jedno w niektorych serwisach poprostu nie umia sprawdzic czy masz chipa ale jak cos ci jebnie albo narobisz szumu to beda szukac.
Misiektt, tak jak Ci mowilem na spocie. Jesli chcesz miec spokoj to kupujesz wypinananego boxa w VTech, dedydkowane pod Twoje autko. Nawet w przypadku kraksy jakiejs to wypinasz go i jedziesz do byle jakiego ASO.
Nie ma takiej jakosci jak zrobiony soft, ale masz swiety spokoj z gwarancją. A w V-Tech maja boxy w malym palcu - jesli ja mialbym bram boxa to bralbym wlasnie u nich.
[ Dodano: Czw 22 Mar, 07 08:33 ]
ps
aha, i nie dajcie sie nabrac na gadke o zrobieniu chipa w ASO i pozniejszej bezproblemowej gwarancji, Jeszcze w zeszlym roku tak. Teraz jest to juz zakazane pod grozba utraty autoryzacji dla ASO - wiem to z pewnego zrodla. Wiec w jakiejs sytuacji podbramkowej to sie wypną na Ciebie i bedziesz mial fige a nie gwarancje.
Natomiast jeśli mi w ASO mówią, że nie strace gwarancji to mam im nie wierzyć, problem w tym, że to nie temat chipów, a temat samej gwaracji na auto w tym wszystkim mam już dość tego, że nikt się nie opowie na tak i nikt na nie.
To bierzesz od nich taka deklaracje na pismie i ... robisz program. Pozniej poprawka u tunera i smigasz z czystym sumieniem.
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
Komentarz