Spalanie silnika 1.8T?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djczas
    RS
    • 2005
    • 9612

Maicroft, daj mi na 3 dni to zejde :P

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Zamieszczone przez djczas
      jlupino, jak chcesz daj mi diesla a ja zrobie wynik koło 3.5 l na sto
      TDI PD nie da rady. U mnie max to było 4,2 l/100 km. Ale to mordęga a nie jazda.

Komentarz

• Piggsy
        Classic
        • 2007
        • 7

U mnie do 3 tyś. przebiegu palił ok. 10l. Potem wymieniłem olej (co podobno jest zalecane) i chyba już się dotarł bo teraz jest ok. 12l. Średnia po mieście to 110-120 km/h a na drodze do Marek 180... Klimę mam ustawioną na auto cały czas. Na wskazania kompa nie patrzę bo to średnia i człowiek się dekoncentruję podczas jazdy. A w trasie nie miałem jeszcze okazji.
        Pozdro.

Komentarz

• BaPit
          Rider
          S_OCP Member
          • 2004
          • 630

Zamieszczone przez jlupino
          Ale 6,6 jest niemozliwe podczas jazdy nawet w trasie.Chyba ,ze non stop z góry jechałes.Dla mnie najbardziej wiarygodny jest wynik z przynajmniej jednego baku.
          Da się - mój rekord to 5.8. Fakt, stała prędkość, ale >100 km/h (w sumie na odcinku ok. 500km). Co nie zmienia faktu, że nawet przy spokojnej jeździe w mieście trzeba liczyć 9, a w trasie min. 7. A wartości te należy pomnożyć przez 2, jeśli się chce jechać tak, jak się powinno jeździć 1.8T :szeroki_usmiech Jak się kupuje auto, żeby bić rekordy dotyczące najniższego spalania, to 1.8T nie jest najtrafniejszym wyborem :szeroki_usmiech

Pozdr,
          Bartek

PS a to chyba jubileusz - czy to nie przypadkiem setny wątek dotyczący tego tematu ?? :helm :mod: Może gdzieś to podczepić ??
          była mocna Octa, a jest konik
          Greckie Delikatesy

Komentarz

• yoschua
            Rider
            • 2006
            • 339

Dziś w trasie Bielsko-biała - Warszawa ze średnią prędkością 105 km/h spalanie 13,5 l/100km

Normalnie w trasie około 12 l/100km
            Miasto około 10 - 11 l/100km

Potwierdzam że wynik 6 l/100km jest do osiągnięcia - zrobiłem go na odcinku około 300km wracając do domu z uszkodzoną pompą olejową któa nie miała wydajności na wyższych obrotach. Prędkość była wtedy nie więcej niż 90km/h na 5 biegu - ciutek szybciej od ciężarówek.

Auto jak w podpisie - 1,8T ARX tyle ze w 4x4 :-)
            Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
            HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• chrisunm1
              Drive
              • 2006
              • 60

Ja jaks nie moge nigdy zejsc ponizej 10l czy to w trasie czy w miescie :twisted: a tez mam 1.8t ARX 4x4 tylko nie kombi
              MOja czeszka

Komentarz

• jlupino
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 362

Ale czy to wazne ile pali.Byleby radocha z jazdy była.Cóż zrobić kiedy za wszystkie uciechy za życia trzeba płacić.Ja juz myśle o TFSI lub R32.
                Jaro

Komentarz

• metrotest
                  Rider
                  • 2006
                  • 506
                  • Volkswagen
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez jlupino
                  Ale czy to wazne ile pali.Byleby radocha z jazdy była.Cóż zrobić kiedy za wszystkie uciechy za życia trzeba płacić.Ja juz myśle o TFSI lub R32.
                  Rzeczywiście jest taka duża radocha z jazdy :?:

Dane wyglądają ładnie 8.4s, piękny /tj. płaski/ przebieg momentu obrotowego?
                  Ale co z innymi sprawami: dźwięk silnika, odczucia przy wciskaniu, praca skrzyni biegów?

No i jak z kosztami serwisu takiego cacka - w końcu 20v i turbo to nie 8 zaworowy czterosuw.

Cena nowego auta w sumie w miarę /60 kzł/ choć to już stary model i pewno niedługo skończą produkcję.

Sorry za off-topic ale nie mogłem się powstrzymać. Niedawno za taką jechałem.
                  Bardzo spodobał mi sie napis "20v turbo" :szeroki_usmiech
                  Choć po stylu jazdy tego nie było widać. Generalnie widzę, że jest ich mało a w mieście są oszczędzane.

Komentarz

• jlupino
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 362

Oczywiscie,ze jest radocha,a i komfort psychiczny na kazdych swiatłach,ze ci prawie nikt nie fiknie.Dźwiek silnika na seryjnym wydechu taki sobie,jest po prostu cicho,ale jak ktos chce to nie ma przeciez problemu z podgłosnieniem przez wymiane koncowego tłumika.Ale wg mnie octavii nie wypada miec jakiejś ogromnej dwururki i nic wiecej,chyba ze idziesz na całosc kompleksowo.W serwisie nie ma tragedii.Ostatnio rozrząd wymieniałem oczywiscie mowie o nieautoryzowanym za 600,pompa wody 250,wymiana oleju w automacie 480 łącznie z filtrem,oprócz tego swiece i filtry w normalnych cenach jak do kazdego wozu podobnej klasy.
                    Jaro

Komentarz

• Piotr_T
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 479

Jest radocha, bardzo milo sie wyprzedza, bardzo milo sie rusza spod swiatel, przy rownej szybkiej jezdzie nie ma dramatu na stacji paliw (~150km/h wyszlo jakies 7.9l/100km), a przy spokojnej jezdzie nawet mozna sie milo zdziwic (mnie sie udalo zrobic 6.7l/100km przy jechaniu okolo 110km/h - bylo pare chwil szalenstwa, ale staralem sie jechac te 110-120).
                      Dzwiek silnika jest fajny, w pierwszej chwili jak odebralem z salonu to mialem wrazenie, ze to diesel Taki dosyc "burczacy" byl, ale jest to raczej mily dzwiek i niezbyt natarczywy.

Komentarz

• metrotest
                        Rider
                        • 2006
                        • 506
                        • Volkswagen
                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Tylko pozazdrościć :roll:
                        Przyjemnie tak niezależnie od prędkości z jaką się jedzie i biegu poczuć mocne przyśpieszenie /płaska krzywa przebiegu momentu obrotowego/. No chyba, że skrzynia haczy.

W końcu się ktoś odezwał. A już myślałem, że na forum rządzą traktorzyści :diabelski_usmiech /nie bijcie, please/.

Ciekawe ile jeszcze będą robić O1.

Komentarz

• cieq
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 745
                          • Octavia I (1U2)
                          • AGU 1.8 20VT 150 KM
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Eeetaaam, zabawa zaczyna sie dopiero po programie :diabelski_usmiech
                          www.pinkbike.com

Komentarz

• jlupino
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 362

Zamieszczone przez cieq
                            Eeetaaam, zabawa zaczyna sie dopiero po programie
                            A masz jakis?skąd? i ile dałes,oraz czy tylko to czy cos wiecej,no i czy go shamowałeś?
                            Jaro

Komentarz

Pracuję...