sebasuperb, pie...le! obrażam się
Hamulce - fotki - czy i co wymieniac i na co?
Zwiń
X
-
Hamulce - fotki - czy i co wymieniac i na co?
Zaswiecila mi sie kontrloka zuzycia okladzin hamulcowych...
dzis zagladnalem co slychac w hamulcach zobaczylem to:
Zmieniac juz te klocki? niby jeszcze troche ich zostalo...
tarcze tez nalezalo by wymienic? te maja ok 20mm grubosci, ile maja nowe, jaka jest minimalna grubosc tarczy?
szczeki i bebny wydaja sie na malo zuzyte czyli chyba zostawic te co sa?Antoine, member of Automobilklub Tomaszowski
-
-
Sigma_74
Komentarz
-
zmieniac klocki!, tarcze wentylowane minimum chyba 19mm (było na forum można sprawdzic)
www.zmax.pl ceny i jakosc obsługi rewelacyjna.
Antoine, że niby skąd jesteś? czemu nie byłeś na spocie wczoraj?
pozdro
Komentarz
-
-
Sigma_74
Zamieszczone przez Adamuwww.zmax.pl ceny i jakosc obsługi rewelacyjna.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Sigma_74tył bym zostawił,
a na przód polecam ten watek http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=6344
no z niego wyczytalem ze wlasciwie jedynym zestawem ktory polecacie jest ATE PD + ATE(EBC gs) za 460zl....
Ja pierwotnie zastanawialem sie nad zestawem Brembo+Ferrodo...
dzis podjade zorientowac sie w cenie...
[ Dodano: Sob 24 Mar, 07 10:29 ]
Zamieszczone przez Adamuzmieniac klocki!, tarcze wentylowane minimum chyba 19mm (było na forum można sprawdzic)
www.zmax.pl ceny i jakosc obsługi rewelacyjna.
Antoine, że niby skąd jesteś? czemu nie byłeś na spocie wczoraj?
pozdro
Jakos trudno mi sie odnalezc na tym forum bo tu sie czyta na blacie, wiec jesli znacie wartosci jaka grubosc maja nowe tarcze a jaka kwalifikuje je juz do wymiany (minimalna) to prosze o podanie.
Jestem z Lodzi. Temu ze nie siedze na tym forum 24h, mam mase innych zajec, a pozatym bylem w pracy do 21...
######################
Acha jeszcze pytanko - przy wymianie to trzeba wszystko jakos specjalnie czyscic, wymiana z przodu polega na rozkreceniu zacisku, i odkreceniu jednej srubki od tarczy?Antoine, member of Automobilklub Tomaszowski
Komentarz
-
-
nico21, Popieram w 100% - EBC gora z tym, ze ja nie wymienilem przewodow. Co ciekawe kupilem, i leza w garazu Kolesie nasciemniali mi, ze podczas odkrecania moze strzelic gwint, na rureczce hamulcowej i bedzie klopot, a auto mlode i nie ma sie co dziac ze starymi itp. Odpuscilem sobie przewody Powiedz czym objawialo sie pekniecie przewodu, ze musiales wymienic ??Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bula_lbnnowe tarcze mają 22mm grubości i wedle wskazań katalogowych minimalna dopuszczalna grubość to 19 mm
jeśli chodzi o tył to nówki mają 9mm a ich dolna granica to 7 mm.
(mowa o tarczach 288mm przód i 232mm tył)
rozumiem ze skoro mam z tylu bebny to mam jakies mniejsze tarcze? ALH (ICE)? Czy jak maja 20mm to wytrzymaja jeszcze jedna klocki czy juz teraz wymieniac?Antoine, member of Automobilklub Tomaszowski
Komentarz
-
-
Witaj, Ty masz tarcze z przodu 280 mm, zalezy ile chcesz jeszcze na tym zestawie zrobić km. wydaje mi się że spokojnie zrobisz o 5 tys km. Zmierz sobie grubość i jak chcesz to wymieniaj, hamulce to nie żarty."Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
Pionek znów gra.......
Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
www.dynosoft.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Dig DugPowiedz czym objawialo sie pekniecie przewodu, ze musiales wymienic ??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LucaWitaj, Ty masz tarcze z przodu 280 mm, zalezy ile chcesz jeszcze na tym zestawie zrobić km. wydaje mi się że spokojnie zrobisz o 5 tys km. Zmierz sobie grubość i jak chcesz to wymieniaj, hamulce to nie żarty.
Tarcza : ściągnięcie zacisku i jedna śruba-- tylko pamiętaj żeby przy zdejmowaniu(jeśli będzie taka potrzeba) wybijać tarcze od środka na zewnątrz
Jeśli chodzi o klocki to można pastą miedzianą posmarować delikatnie rant między zaciskiem i klockiem (te elementy gdzie klocek opiera sie o zacisk-szczękę hamulcową)można to zrobić ale niekoniecznie trzeba.
Komentarz
-
Komentarz