Mechanior wlał mi do silnika 1.8 turbo, olej 10 w 40 castrol, do fachowców czy ten olej się nadaje czy raczej spuścić i zalać 5 w 40 ?? a fachowcowi w łep ...
IMO zly olej - zupelnie niepotrzebnie zalal Ci polsyntetyka 10W40, ktory po rozgrzaniu ma takie same parametry (a raczej gorsze) niz syntetyk 5W40, a przy zimnym starcie jednak ciut dluzej bedzie sie dostawal w zakamarki silnika.
informatkot, moja octavia od samego poczatku jezdzi na 5W50 Formula Rally Mobila i nie ma najmniejszego sensu, zeby zmieniac na polsyntetyk... a ma przejechane 235kkm :? Ja bym na Twoim miejscu spuscil to i zalal cos porzadnego.
hehe ja tez widze ze moge pewnemu mechaniorowi wylac swoj polsyntetyk na łeb
Powiedzcie prosze czy sa jakies wyraźneprzeciw wskazania aby po 30kkm uzywania polsyntetyka wrocic do normalnego oleju? (syntetyka)
Szkoda tych silników oj szkoda, bo też byłem mimo woli przy zakupie przez nieupierzonego młodziana oleju 10W40, do pięknej nowosprowadzonej z Niemiec audicy A6, młodej 2003 r, z silnikiem 1,9 TDI i przebiegu niecałe 150 kkm, co wynikało z rozmowy.
Na moje sugeste ze szkoda silnika, a ma tam jeszcze pomowtryski , młodzian mówi, że pierdo..li i tak pózdzie na handel................
Wiem jedno, jak zaleje tym g..., to i g... będzie miał, a powinien zalać olejem zgodnym z normą VW 505.01. A sprzedawca, co dziwne, też mu ten olej 10W40 zachwalał i wciskał, bo jak się okazało tego właściwego, czyli 5W40 niestety nie miał. Poprzedni właściciel Niemiec, na pewno szajsu tam nie lał, bo o samochody to oni dbają..........
A wiem z doświadczenia, ze na pełnym systetyku auta stajni VW / VW,Seat,Audi, Skoda/ maja przejechane grubo juz ponad 500 kkm i dalej smigają.
Pozdr.
olej 10 w 40 castrol, do fachowców czy ten olej się nadaje czy raczej spuścić i zalać 5 w 40 ?? a fachowcowi w łep ...
Palnij go w czaszkę za to :evil:
Jeśli silnik był zdrowy i nie żarł za dużo oleju to po co to zrobił??? Przeważnie półsyntetyki mają gorsze parametry jakościowe (Castrol Magnatec 10W40 bo takiego Ci pewnie wlał ma normy API SL/CF, ACEA A3/B3 kiedy syntetyczny Magnatec 5W40 ma API SM/CF, ACEA A3/B3/B4, C3
Poza tym pełny syntetyk ma przeważnie współczynnik lepkości rzędu 165-200 a półsyntetyk ok 145-150. Czyli syntetyk jest bardziej płynny w niskich temperaturach i ma stabilniejsze cechy lepkości w całym zakresie temperatur. Poza tym syntetyk mniej się utlenia i mniej degradują się jego prametry w okresie eksploatacji.
Krótko - po cholerę lać coś gorszego do dobrego motoru? :?:
Do Twojego silnika polecam Mobila 1 5W50, Valvoline VR1 5W50 (ostatnio zbiera bardzo dobre opinie, jest przystępny cenowo i nie rozlewany w Polsce). Jak latasz głównie długie trasy i butujesz ostro to można na lato zalać 10W60 (np VR1 10W60, Castrola TWS Motorsport 10W60, Motula V300 5W40 (to sportowy olej mimo klasy 5W40), Shell Helix Ultra Racing 10W60).
Osobiście jednak uważam, że styka klasa 5W50.
Komentarz