Wykrywanie chiptuningu w servisach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Aligator
    Ambiente
    • 2004
    • 162

Takie oto widziałem ogłoszenie :
    Sprzedam nową kompletną instalację gazową zamontowaną w fiacie 125 p rocznik 84. Samochód dorzucam gratis ))))
    www.dynosoft.pl
  • Master's
    Ambiente
    • 2004
    • 100

Nie chcę siać popłochu wśród właścicieli nowych aut wyposarzonych w silniki którymi sterują nowe systemy EDC-16...ale chciałbym poinformować że stacje servisowe ASO posiadają w swoich przyżądach servisowych nowe mozliwości :twisted: :twisted: :twisted: . Między innymi chodzi o wykrywanie chiptuningu. Jeśli z autem dzieja sie dziwne rzeczy, furak jest na gwarancji a klient postawi auto do ASO aby servis usunoł niedomaganie w ramach gwarancji....moze go spotkać niemiłe rozczarowanie. W Aso po podłączeniu przyżadu servisowego jest opcja "Podejrzenie o chiptuning". Jeśli diagnosta kliknie tą ikonkę przyżąd (konkretnie VAS) przeprowadza procedurę analizy programu sterującego, dosłownie prowadząc diagnostę za rękę :twisted: :twisted: :twisted: . Wychodzi wtedy który parametr odbiega od wzorcowego dla danej wersji softwarowej programu....i rżnięcie głupa przed krawaciażem mija się z celem. Bawiłem sie ostatnio takim VAS-em w zaprzyjaźnionej firmie auroryzowanej i :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: . Widać wszystko czarno na białym a jak ktoś chce to mieć na wydruku....też nie ma problemu :twisted: :twisted: :twisted: . Jedynym ratunkiem jest wgranie oryginalnego programu do ECU przed wizytą w ASO. Inną alternatywa jest wgranie delikatnego softu który da nam pewność że nie spowoduje w przyszłości "jaj" z naszym silnikiem i jego osprzętem.

Jako obowiązek postanowiłem poinformować użytkowników na tym forum aby uświadomić ich z ewętualnymi przyszłymi kłopotami w ASO

pozdrawiam z przykrością
    Pogromca mitów...o pieknych koniach

Komentarz

• Samiec
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4287
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Re: Wykrywanie chiptuningu w servisach

Zamieszczone przez Master's
      systemy EDC-16...ale chciałbym poinformować że stacje servisowe ASO posiadają w swoich przyżądach servisowych nowe mozliwości :twisted: :twisted: :twisted: . Między innymi chodzi o wykrywanie chiptuningu. ....
      :shock: :shock: :shock: Mam tylko nadzieje ze nie beda mieli urzadzenia do wykrywania chiptuningu w starszych silnikach :roll:
      TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Mach
        Rider
        • 2004
        • 349

Czy te VAS-y sa na wyposazeniu wszystkich ASO czy to jakies super wyposazenie na ktore pozwolic sobie moga tylko najwieksi :?: :cry:

Master's: rozumiem ze wobec powyzszego pojawi sie u Ciebie oficjalnie usluga pt: "wgrywanie ori softu na czas serwisu" :?:

pytam calkiem powaznie :|
        A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

Zamieszczone przez Mach
          Czy te VAS-y sa na wyposazeniu wszystkich ASO czy to jakies super wyposazenie na ktore pozwolic sobie moga tylko najwieksi :?: :cry:
          Kazde ASO ma VAS-a
          TDI 205PS

Komentarz

• Mach
            Rider
            • 2004
            • 349

Tak w zasadzie co to jest konkretnie ten VAS ? (tak dla bialego czlowieka)

Czy mozna wnioskowac ze opcja "Podejrzenie o chiptuning" jest uzywana tylko w przypadku jakies "glebszej"dokladniejszej analizy jakies zglaszanej usterki ?

Z tego co kojarze jak wyglda zwykly przeglad w ASO to nie zglasza sie zadnych usterek mechanicznych to zazwyczas podepna ewentualnie VAGa i to wszystko z diagnostyki.
            Rozumiam ze VAg nie ma takich opcji i jest to inne urzadzenie niz ten VAS (dobrze mysle ?)

Zmierzam do tego czy jest obawa wykorzystania opcji "Podejrzenie o chiptuning" podczas ZWYKLEGO przegladu okresowego ?

Ciekawe jak to sie bedzie mialo do chiptuningu przeprowadzonego za posrednictwem salonu. Np w "moim" salonie oficjalnie do auta mozna sobie zamowic chiptuning (w Sinclanie w Zakrecie proponuja chyba Chiptronika... ale nic sobie nie dam uciac) ?

Komentarz

• Luca
              Rider
              • 2004
              • 524

Czy EDC 15 To równiez dotyczy????
              Pozdrawiam
              "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
              Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
              Pionek znów gra.......

Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
              www.dynosoft.pl

Komentarz

• Mach
                Rider
                • 2004
                • 349

Zamieszczone przez Luca
                Czy EDC 15 To równiez dotyczy????
                Pozdrawiam
                przeciez Marek napisal:
                (...)nowych aut wyposarzonych w silniki którymi sterują nowe systemy EDC-16

Komentarz

To bardzo uczciwe napisać taki post, który potencjalnie może zniechęcić osoby żądne chiptuningu w swoich gwarancyjnych rumakach, i o możliwości wykrycia dłubaniny przez servis.
                  Uważam że to swiadczy o pełnym profesjonaliźmie tunera który nie tylko dba o swoją kieszeń, ale takze o pełną swiadomość klienta co do konsekwencji z tym związanych.

Pozdrawiam.

Komentarz

• MiKruS
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7976

Zamieszczone przez Mach
                    Tak w zasadzie co to jest konkretnie ten VAS ? (tak dla bialego czlowieka)
                    VAS to urzadzenie diagnostyczne tak jak VAG. Tylko, ze VAG jest przenosny, a VAS to stacjonarne, wielkie urzadzenie.
                    TDI 205PS

Komentarz

• Luca
                      Rider
                      • 2004
                      • 524

Ups, mój błąd, Mach, sorki, faktem jest że staje sie to coraz bardziej popularne by wykrywac chiptuning w samochodach na gwarancji. Ostatnio kolega wymieniał silnik na gwarancji ale w samochodzie na F.......... i również szukali winy w chiptuningu, miał on boxa, którego demontował podczas przeglądów, tylko raz go nie zdemontował jak samochód stanął na drodze i wracał do ASO na lawecie i juz ktoś w danych napisał że samochód ma zwiekszoną moc poprzez moduł. Ogłónie Ford ma bazę elektroniczna na cała Polske i jak byłem w jakimś serwisie z kolegą w Opolu, jakież było nasze zdziwienie, jak Pan z servisu przynosi info z internetu gdzie i kiedy ten samochód był naprawiany, co go boli, i czy nie jest na tzw "Czarnej liście" (czyt. sam. po tuningu elektronicznym)
                      Na szczesie udało nam sie wszystko powyjaśniać i wymienili silnik na gwarancji, przebieg ok 60 tys km, :?: :?: :?:
                      Na moje nieszczeście ja zalatwiałem koledze tego boxa, zadzwoniłem do Mastersa i podjechaliśmy na montaż, a ktoś mu tak nawciskał kitu że to najprawdopodobniej przez to pudełko mocy, że kolega ma troszkę pretensji do mnie :cry: :cry: :cry: , ale cóż sam chciał wiecej koników więc "Cierp ciało jak sie chciało"!!!!! Całe szczescie ze to było na gwarancji, bo inaczej to cieżko to widzę. :roll: :roll: A daje to troszkę do myślenia..........
                      "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
                      Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
                      Pionek znów gra.......

Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
                      www.dynosoft.pl

Komentarz

• Martinez
                        L&K
                        • 2004
                        • 1366
                        • Audi

Zamieszczone przez Mach

Czy mozna wnioskowac ze opcja "Podejrzenie o chiptuning" jest uzywana tylko w przypadku jakies "glebszej"dokladniejszej analizy jakies zglaszanej usterki ?
                        Jak będą chceili to Ci zabiorą gwarancję przy najbliższym przeglądzie, wszystlo zależy od tego na kogo trafisz i w jakim będzie humorze. Poza tym to jest bardziej pytanie do ASO.

(w Sinclanie w Zakrecie proponuja chyba Chiptronika... ale nic sobie nie dam uciac) ?
                        I dobrze bo byś już nie miał ręki
                        Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                        teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                        czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• Mach
                          Rider
                          • 2004
                          • 349

Zamieszczone przez Martinez
                          Zamieszczone przez Mach

Jak będą chceili to Ci zabiorą gwarancję przy najbliższym przeglądzie, wszystlo zależy od tego na kogo trafisz i w jakim będzie humorze. Poza tym to jest bardziej pytanie do ASO.

(w Sinclanie w Zakrecie proponuja chyba Chiptronika... ale nic sobie nie dam uciac) ?
                          I dobrze bo byś już nie miał ręki
                          Dlatego przy najblizyszm przegladzie bede udawal idiote i wypytam znajomego kierownika o temat :wink:

Noooo.... cale szczescie ze tylo reki :wink:

Komentarz

Zamieszczone przez Mach
                            Ciekawe jak to sie bedzie mialo do chiptuningu przeprowadzonego za posrednictwem salonu. Np w "moim" salonie oficjalnie do auta mozna sobie zamowic chiptuning (w Sinclanie w Zakrecie proponuja chyba Chiptronika... ale nic sobie nie dam uciac) ?
                            W POL - MOT Auto też można zamówić sobie oficjalny CHIPTUNING - proponują
                            Master's Tuning :diabelski_usmiech

Komentarz

• MiKruS
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 7976

Zamieszczone przez _ARTI_
                              :diabelski_usmiech k
                              TDI 205PS

Komentarz

• Uki
                                Ambiente
                                • 2005
                                • 139

Hmm jak widac EDC 16 oferuje nowe możliwości k

A tak powaznie to nie zaciekawie :evil:
                                Uki
                                Premium Car Care - Auto Kosmetyka

S-maxD
                                V 50

325ic

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Tak, oni proponuja i oni o tym wiedza. Za darmo tego tez nie robia. Problem jest w tym ze dajmy na to auto staje na drugim koncu Polski przyjezdza laweta jedzie do najblizszego ASO i wtedy co :?:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Master's
                                    Ambiente
                                    • 2004
                                    • 100

Nowe komputery, szybsze procesory, nowe możliwości...także w servisach
                                    Pogromca mitów...o pieknych koniach

Komentarz

• karolz
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 823

tak dla formalnosci spytam sie czy EDC-15 nie grozi wykrycie nawet VAS'em ?
                                      bo moje auto juz kilka razy bylo badane VASem i narazie nikt nic nie mowil a moze nie kozystali z opcji "WYKRYJ CZIPA" :roll:
                                      NajtFukinPatrol North-West

Komentarz

Zamieszczone przez karolz
                                        tak dla formalnosci spytam sie czy EDC-15 nie grozi wykrycie nawet VAS'em ?
                                        bo moje auto juz kilka razy bylo badane VASem i narazie nikt nic nie mowil a moze nie kozystali z opcji "WYKRYJ CZIPA" :roll:
                                        Jeśli chodzi o WIMAR na Al. Jerozolimskich to chcą podpisać
                                        umowę z jednym z tunerów :diabelski_usmiech w sprawie
                                        ew. ekspertyz czy autko było czipowane i czy czip mógł spowodować awarię ....

Komentarz

• karolz
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 823

umowę z jednym z tunerów w sprawie
                                          o tym tez juz slyszalem :szeroki_usmiech
                                          NajtFukinPatrol North-West

Komentarz

• arci9
                                            RS
                                            • 2004
                                            • 2007

niech oni lepiej się wezma za swoją robotę...... :?

ostatnio po wizycie u nich odkryłem, że nie podłaczyli mi syreny od alarmu - a ja tak jeżdziłem chyba ponad miesiąc z alarmem co po cichaczu alarmuje :evil:

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Zamieszczone przez Arci9
                                              niech oni lepiej się wezma za swoją robotę......

ostatnio po wizycie u nich odkryłem, że nie podłaczyli mi syreny od alarmu - a ja tak jeżdziłem chyba ponad miesiąc z alarmem co po cichaczu alarmuje
                                              Skad ja to znam, po jednym z przegladow ojciec przychodzi i pyta co mu zrobilem z alarmem bo nie wydaje dzwiekow i cos mu tam jeszcze sie stalo, okazalo sie ze go wylaczyli, ale nie raczyli poinformowac o tym albo go wlaczyc ponownie.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

Zamieszczone przez arci9
                                                niech oni lepiej się wezma za swoją robotę...... :?

ostatnio po wizycie u nich odkryłem, że nie podłaczyli mi syreny od alarmu - a ja tak jeżdziłem chyba ponad miesiąc z alarmem co po cichaczu alarmuje :evil:
                                                Dlatego czeba korzystać z usług profesjonalistów jeśli chodzi o tuning i kontrole k

[ Dodano: Pon 07 Mar, 05 20:02 ]
                                                Zamieszczone przez karolz
                                                o tym tez juz slyszalem :szeroki_usmiech
                                                Co ma wisieć - nie utonie :mrgreen:

Komentarz

• Samiec
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 4287
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Czy w tedy program jest jakis laicik czy normalnie wedlug tunera? :roll:
                                                  TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

Pracuję...