Witam serdecznie wszystkich!Mam pytanie czy po zalozeniu chipa komputer pokladowy bedzie Mi przeklamywal-bo w tej chwili wartosci podane przez komputer sa prawdziwe!!!Z gory dziekuje za odpowiedz
Witam serdecznie wszystkich!Mam pytanie czy po zalozeniu chipa komputer pokladowy bedzie Mi przeklamywal-bo w tej chwili wartosci podane przez komputer sa prawdziwe!!!Z gory dziekuje za odpowiedz
no wlasnie zamierzam zalozyc sobie chipa tylko martwi mnie to troche ze wlasnie komp bedzie troche podawal nie prawdziwe informacje!!!mam samochod od nowosci i komp jak na razie nie szaleje!!!Mam jeszcze jedno pytanie czy da sie go w jakis sposob korygowac bo szfagrowi przeklamuje kolo 2,5 l ale samochod byl po powaznym dzwonie
u mnie od nowości komp coś oszukuje :roll: kiedyś jechałem trasą Częstochowa-Katowice, świeciła mi się rezerwa, ale po drodze nie było żadnej lepszej stacji typu BP lub Shell tylko w Siewierzu Orlen ale taka stara !! że wolałem nie ryzykować.... Ale do rzeczy, komputer za Siewierzem wskazywał 30km czyli powinienem dojechać, a tu przy 27km, czułem jak samochód traci moc pod pedałem. Wolałem nie doprowdzać do zapowietrzenia pompy więc wyłączyłem moteor i czekałem na kupla ??(1godz)
E z tym ze komp pisze ze zostalo x km do konca baku to jest pic. Z Katowic do Bielska jest 50km. W Mikolowie komp pokazal 0km do konca. A dojechal do Bielska bez problemu. Wiec cos mi sie zdaje ze jak on pokazuje 0 to jeszcze jakies rezerwowe 5l jest. Druga sprawa zakrety trzeba pokonywac wolno zeby nie zassal powietrza. A najlepiej jak sie ksiegowy zaswieci udac sie na stacje :szeroki_usmiech
panowie to zalezy jakie macie srednie spalanie z danej trasy, np jak mam rezerwe i wyprowadze samochod z garazu to komp pokazuje mi ze moge jeszcze przejechac okolo 20km na baku, ale jak przejade pare kilometrow i spadnie srednie spalanie to komp pokazuje juz 60 do konca baku.Ale nie raz mialem juz ze komp pokazywal 0 ale ja wciaz jechalem.Najbardziej jest to rzeczywiste jak jedziesz na trasie i tam ci pokazuje 00 to masz juz powazne problemy
Ja po wirusie nie zauwazulem zadnych roznic we wskazaniach kompa.
Spalanie sie w miare zgadza. Na postoju pokazuje w granicach 0,5-0,7l/h.
Jesli do stacji pokazuje 0km to spokojnie (oczywiscie wtedy bez butowania) przejezdzam 30-40km (wiecej nie probowalem bo po co). Mam wrazenie ze wszytko jest jak przed wirusowaniem.
Sterownik u mnie to oczywiscie EDC-16 a komp mam w wersji MAXI-DOT (jesli to ma jakies znaczenie?)
A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971
Istnieje mozliwosc skorygowania VAG-iem wskazan komputera o +/- 15%.
Pisalem kiedys jak, podobno, mozna to zrobic, ale u mnie sie nie daje (kanal niedostepny).
Moze inną wersją vag-com'a musialbym sprobowac - nie wiem...
Istnieje mozliwosc skorygowania VAG-iem wskazan komputera o +/- 15%.
Pisalem kiedys jak, podobno, mozna to zrobic, ale u mnie sie nie daje (kanal niedostepny).
Moze inną wersją vag-com'a musialbym sprobowac - nie wiem...
Ostatnio podczas atrakcji "pospotowych" narzekałem, że zaświeciła mi się rezerwa po ~520km... dzisiaj po przejzeniu notatek paliwowych muszę to "odszczekać" przy 152,5km zresetowano mi licznik dzienny, także rezerwa zaświeciła mi się po przejechaniu ~520+152,5 co już wygląda przyzwoicie w miarę
Zużycie z komputera wyszło 7,2 a z tankowania:
do pierwszego odbicia (48,6l) - 6,75 8)
po dolaniu do (51,10l) - 7,1 k
Z prowadzonej od roku amatorskiej statystyki wynika, iż komp oszukuje mnie w granicach 0,2-0,8l/100km-oczywiście na niekorzyść, tj. zaniża. Generalnie oszustwo wynosi ok. 0,6l/100km. Dot. auta po "stosunku". Teraz żałuje,że wcześniej nie sprawdzałem tych różnic :? (czyt. przed virusem).Można zatem powiedzieć, że błąd pomiaru wynosi około 9% w odniesieniu do faktycznego spalanka.
mi na serii pokazuje idealnie zadnych przeklaman- sprawdzalem wiele razy i zawsze wszystko sie zgadza :P
[ Dodano: Czw 31 Mar, 05 18:23 ]
a zapomnailem dzisiaj wlalem ultimate -i zabieram sie za testy.Zobaczymy czy spadnie spalanko,sam jestem ciekaw jak sie to bedzie zachowywac.Do tej pory uzywalem ropki Shellowskiej.Pozdrowienia :lol:
mi na serii pokazuje idealnie zadnych przeklaman- sprawdzalem wiele razy i zawsze wszystko sie zgadza :P
...
a zapomnailem dzisiaj wlalem ultimate -i zabieram sie za testy.
Mi oszukuje ok 0,5l - zaniza.
Hehe ja dzisiaj tez zalalem :szeroki_usmiech do testow ,na trasie normalnej bez rewelacji ,zobaczymy jak sie dorwe do dwupasmowki :diabelski_usmiech
Komentarz