Xenon i mruganie kierowników z naprzeciwka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • domanskip
    Classic
    • 2007
    • 30

Zamieszczone przez Lukasso
    No ja ostatnio kupiłem wanisza do dywanów i tapicerek za 7 zeta, szczoteczke i się bawiłem pół dnia, ale efekt jak najbardziej zadowalający, nie można żałować wody, i dokładnie całe siedzenie umyć to nie zostaną plamy, na drugi dzień były jeszcze lekko wilgotne......
    Pranie Vanishem przerabiałem na boczkach - pomogło.
    Odkurzanie ma sens ponieważ brud zostaje wessany w maszynę.
    Na sucho tak jak piszą koledzy zachodzi reakcja jednak czasem zostają plamy, które z czasem wychodzą coraz bardziej.

[ Dodano: Pią 13 Lip, 07 00:32 ]
    Zamieszczone przez meridomaniak
    tutaj w szukaj artykułu wpisz aktywna pianka
    Mam tę piankę - mam masę chemi i smarowideł Wurtha w firmie. Poza Vanishem i Active Clean efekt jest zadowalający ale nie do końca dający zamierzony skutek.
    No nic .. podzieliliście koledzy opinie - tylko mycie na mokro spec odkurzaczem.
  • adaś
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2006
    • 876
    • Volkswagen

Mam pytanie do uzytkownikow xenonow [OctI]. Czy macie tez cos takiego, ze na trasie mrugaja wam ludzie z naprzeciwka na zbyt mocne swiatla? Nie wiem czy cos sie rozregulowalo przy autopoziomowaniu, czy jest to raczej standard. Nadmienie, ze kiedys zdarzalo sie to u mnie sporadycznie, ale na przestrzeni ostatniego tygodnia efekt sie nasilil i zaczyna mnie to denerwowac. Lampy sa oryginalne.
    Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
    a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
    Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
    O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Tez mi migaja, wczoraj jak jechalem na spota jakis emeryt w Fordzie Ka az uczepil mi sie dupy jak go wyprzedzilem i pokazal swoje dlugie :lol: Dobrze ze ja mu nie zapalilem moich, bo by go oswiecilo

Najlepiej popatrzec na scianie, czy slady sa na tej samej wysokosci. Jak nic z zawieszeniem nie robiles, to nic nie powinno sie przestawic.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

ja nie mrugam bo zakładam, że tak musi być :evil:
        ale niestety praktycznie każde auto z ksenonami dość mocno mnie oślepia na trasie :evil:
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• adaś
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2006
          • 876
          • Volkswagen

Koledzy, dzieki za info. Troche mnie to uspokoilo. Ja tez nie lubie byc oslepiany z naprzeciwka, ale co poradze na to, ze te swiatla tak mocno swieca. Jesli chodzi o wysokosc swiatla, to wydaje mi sie, ze sie ona nie podniosla, tzn. swieca tak jak zawsze.
          Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;

Komentarz

• Janusz
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 598

tak mi tez mrygaja ostatnio jak jechalem po trasie to dziadek ( jechal prawym) zjechal przede mnie na lewy przyhamowal po czym zjechal z powrotem na prawy a jak go wyprzedzalem to pokazywal ze oslepia go ..... no coz mogl sobie lusterko przestawic hahaha

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

czyli jak mówiłem raczej standard :evil:
              no niestety jest to dla mnie dość irytujące i na prawde nie dlatego, że nie mam zenonów :?

jest jeszcze taka kwestia, którą wyraźnie IMHO było widać na przykładzie karolaz zwłaszcza jak miał jeszcze tą twardą zawiechę w swojej "trójce", że NIE MA NAJMNIEJSZYCH SZANS, żeby układ samopoziomowania reflektórów (pomijam przypadki, w których w ogóle tego układu brak ) wyrobił się na naszych dziurach, może na równych jezdniach wyglada to trochę inaczej... :roll:
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• adaś
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2006
                • 876
                • Volkswagen

A tak a propos. Na jakim poziomie powinien znajdowac sie snop swiatel mijania? Gdybym wiedzial, to bym sobie sam sprawdzil, czy nie jest za wysoko.

Komentarz

• Fery
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 236

Mrugają bo oślepiacie jadących z przeciwka, szczególnie w nocy.
                  A oślepiacie gdyż macie pewnie popsute silniczki automatycznej samoregulacji i wtedy reflektory świecą w najwyższej pozycji. To zazwyczaj działa do 2 lat a na pewno nie działa na 90% w kupionych używanych reflektorach.

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Fery, Pewny jestes ze w najwyzszej, a tu Ci powiem, ze ja bym tego nie byl taki pewien. Moj jeden przestal dzialac i zjechal na sam dol :idea: A nie do gory - to co inny byl niz popsuty, czy popsul sie inaczej :diabelski_usmiech Aha i po wyjeciu i wlozeniu go znowu dziala bez problemu dalej. A xenonem jest tak, ze za kazdym razem jak uruchamia sie swiatla widac czy wszystko dziala czy tez nie, bo lampy wykonuja ruch. Potem jak juz odpalimy silnik wielokrotnie sprawdzalem naciskajac na przod i tyl samochodu czy dziala i wszystko dziala :diabelski_usmiech
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Iron
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 281

Zamieszczone przez Fery
                      Mrugają bo oślepiacie jadących z przeciwka, szczególnie w nocy.
                      A oślepiacie gdyż macie pewnie popsute silniczki automatycznej samoregulacji i wtedy reflektory świecą w najwyższej pozycji. To zazwyczaj działa do 2 lat a na pewno nie działa na 90% w kupionych używanych reflektorach.
                      Ja mam 5 miesięczną O2 z xenonami i też mi kilka razy mrugnęli. Najgorsze jest to, że osoby, które nie miały styczności z xenonami nie wiedzą, że światła te mają automatyczne ustawienie wysokości strumienia światła. Też o tym nie wiedziałam do momentu odbioru samochodu z salonu

Oczekuje:
                      Superb III L&K 2.0 TSI 280KM 4x4 DSG - niedługo będzie

Obecnie:
                      Citigo Style ASG
                      Kymco Downtown 300i ABS

Komentarz

• jlupino
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 362

A tak a propos. Na jakim poziomie powinien znajdowac sie snop swiatel mijania? Gdybym wiedzial, to bym sobie sam sprawdzil, czy nie jest za wysoko.
                        Swiatła sposobem domowym oraz wg fachowych ksiazek ustawia sie w ten sposób,ze stajesz na równym podłożu przed scianą w odległosci 10m.Mierzysz odległosc srodka reflektora od ziemi,a granica swiatła i cienia przy zapalonych lampach na scianie ma przebiegac nie wyzej niz wspomniana odległosc od srodka lampy do ziemi.

[ Dodano: Wto 10 Kwi, 07 21:20 ]
                        Pomyłka.Nie wyzej niz 10cm ponizej odległosci do srodka reflektora.

[ Dodano: Wto 10 Kwi, 07 21:21 ]
                        czyli jak masz do srodka 50cm,to na scianie nie wiecej jak 40cm.Ufff,udało mi sie w koncu.
                        Jaro

Komentarz

• adaś
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 876
                          • Volkswagen

jlupino, dzieki za info, bede mial na zas. Dzisiaj jestem juz umowiony na ustawianie swiatel w ASO.

Komentarz

• uwe
                            Ambiente
                            • 2007
                            • 120

Swoją drogą, to coś chyba nie tak, żeby dodatek za prawie 3tys. miał poza oczywistymi plusami taką sobie wadę, że wkurza innych kierowców ("przeciwników"). Ostatnio jechałem po równych drogach za granicą i też mi mrugali , więc nie jest to tylko kwestia naszych kochanych dróg. Zresztą nawet w niemieckim teście oceniono xenony O2 jako najgorsze wśród innych xenonów http://www.autobild.de/test/zubehoer...rtikel_seite=2
                            OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

uwe, Masz normalne zawieszenie czy to podniesione?? Z drugiej strony, jak by sie tak ciagle przejmowac to by z domu nie mozna bylo wyjechac. Lampy homologacje maja, czyly jakby bylo cos z nimi nie tak, to by jej nie dostaly. Sa auta gdzie sa xenony, a lampy swieca tak, ze z przeciwka to moze i nie oslepia, ale sam kierowca tez nic nie widzi.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• uwe
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 120

Maicroft, co do zawieszenia, to mam NORMALNE; a co do przejmowania, to nie o to chodzi, żebym sie z domu bał wyjść, tylko oto, że mam autko dopiero od lutego, i akurat zrobiłem dłuższą trasę nocą i nie wiedziałem o co chodzi kierowcom z przeciwka którzy mi migali. Dopiero teraz po lekturze 'forum' wiem, że tak ma być i że należy olewać niezadowolonych przeciwników i cieszyć się tym, że sam więcej widzę!
                                OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

uwe, Jak mi mrugaja to ja im tez mrugam Ja sadze, ze oni mnie pozdrawiaja, to ich tez pozdrawiam :twisted:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• adaś
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 876
                                    • Volkswagen

A ja wybralem sie do ASO celem zbadania mojej przypadlosci z xenonami (O1) i co sie okazalo. Jest problem z systemem autopoziomowania. Wedlug diagnozy powinien on dzialac, a nie zawsze jednak dziala. Czasami przy naciskaniu na tyl samochodu siatla ida do gory i nie wracaja do swojego neutralnego poziomu. Innym razem wszystko jest OK. Przy tym komputer nie wyrzuca zadnych bledow. System zostal przeprogramowany na nowo i to tez nie pomoglo. Czy ktos spotkal sie juz moze z takim problemem? W ASO zasugerowali zeby sie tym nie przejmowac; obnizyli mi troche swiatla, bo byly jednak za wysoko, no i byli na tyle mili, ze nawet mnie nie skasowali.

Komentarz

• chester121
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1053

Zamieszczone przez uwe
                                      że tak ma być i że należy olewać niezadowolonych przeciwników i cieszyć się tym, że sam więcej widzę!
                                      niezle podejscie rispekt :shock:
                                      moze i ty widzisz wiecej ale koles z naprzeciwka oslepiony twoim swaitlem moze zjechac na twoj pas
                                      i jedyne co bedziesz widzial to swietego Piotra z bardzo bliska

ja nie mam xenonkow i nie wszystkie auta z nimi mnie oslepaija
                                      ale strasze sie wq..am jak mnie koles oslepia :evil:

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

chester121, Odezwal sie ucisniony, wiesz kazdemu wszystko przeszkadza, szczegolnie jak tego nie ma :lol: Koles z naprzeciwka nie jest oslepiony, tylko jemu sie tak zdaje. Powiem Ci ze czesto mijam sie z nasza OII ktora ma tak oslepiac i jakos nie mam problemow, druga sprawa na waskiej drodze jest to powod, aby pedzacy idiota w koncu zwolnil, a nie przejechal kogos kto idzie wlasnie poboczem i nie wazne jakie to sa lampy, bo KAZDA lampa oslepia
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Janusz
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 598

Maicroft, jeszcze jest jedna kwestia ostatnio mijalem kolesia ktory mi mrygal, zauwazylem ze ledwo jego glowa wystawala z nad kierownicy ( bo tak sobie fotel polozyl do tylu) jakby siedzial normalnie ( wyzej nie lezal ) to pewnie po oczach by nie dostal

Komentarz

• markaz
                                            Classic
                                            • 2006
                                            • 35

Zamieszczone przez chester121
                                            ja nie mam xenonkow i nie wszystkie auta z nimi mnie oslepaija
                                            Z tego co widzę masz O1 Celebrate - a w tej wersji ksenoy były seryjne. Też taką mam i mam
                                            A gdzie podziały się Twoje?

Mam też kilka spostrzeżeń do ich użytkowania.
                                            - moim zdaniem system poziomowania ustawia światła w momencie ich włączenia (całkiem fajnie to wygląda) i nie reaguje później na dziury, podjazdy itp.
                                            - przy dobrze ustawionych ksenonach nikt mi nie mruga,
                                            - ustawienie to chyba jest problem i dodatkowo, nie wiem dlaczego po każdym przeglądzie w ASO (Lelek Gliwice - zresztą polecam, fajni goście) światła mam ustawione inaczej niż przed przeględem :? Czy poziom, do którego ustawiane są ksenony ustawiany jest jakoś przez komputer centralny, a ustawienia resetują się przy przeglądzie :?:
                                            - kiedyś ustawili mi tak, że księżyc oświetlałem - wszyscy mi mrugali, ostatnio są chyba zbyt nisko - znowu muszę jechać poprawić - faktycznie poprawiają gratis
                                            - zauważyłem jeszcze jeden problem - przy załadowanym aucie światła świeciły krócej niż przy pustym - poziomowanie jakby trochę przesadziło - czy da się regulować siłę/stopień tego poziomowania :?:
                                            - chyba wolałbym ręczne pokrętełko tak jak w normalnym O1
                                            :wink:
                                            TDI Celebrate
                                            Oszczędzam komfortowo!

Komentarz

• adaś
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 876
                                              • Volkswagen

Zgadzam sie, ze lepszy bylby reczny system poziomowania - zakladajac, ze automat ustawia sie tylko przy wlaczaniu swiatel i nie reaguje na sytuacje w czasie jazdy. To co jest w O1 jest dysfunkcjonalne (co u mnie objawia sie przy zaladowaniu tylu samochodu) i drogie w serwisie (za walniety czujnik trzeba zaplacic ponad 600zl bez robocizny). Ale moze wlasnie o to chodzi, zeby jak najczesciej zagladac do serwisu i zostawiac taj jak najwiecaj kasy.

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

markaz, Podpis pod nickiem tzw ranga nie ma nic wspolnego z wyposazeniem. :idea:

[ Dodano: Pią 13 Kwi, 07 11:14 ]
                                                Zamieszczone przez markaz
                                                moim zdaniem system poziomowania ustawia światła w momencie ich włączenia (całkiem fajnie to wygląda) i nie reaguje później na dziury, podjazdy itp.
                                                Dziala, stan z przodu i nacisnij lewa czesc samochodu, slychac jak chodza lampy To nie Laguna, gdzie poziomowanie dziala tylko raz przy uruchomieniu

[ Dodano: Pią 13 Kwi, 07 11:15 ]
                                                adaś, Jeszcz raz mowie, ze poziomowanie dziala w czasie jazdy :!: :!: :!:

Jaki czujnik kosztuje 600zl???

Jeszcze ani raz nie bylem w serwisie po gwarancji w sprawie lamp, ja ich unikam Tylko olej i pieczatka, reszte robie sam, albo tam gdzie trzeba i nie ma problemow.
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• markaz
                                                  Classic
                                                  • 2006
                                                  • 35

Zamieszczone przez Maicroft
                                                  Podpis pod nickiem tzw ranga nie ma nic wspolnego z wyposazeniem.
                                                  Faktycznie dałem plamę z tym podpisem ops: , ale cóż jestem tylko Classic.

Może i to samopoziomowanie dziala w czasie jazdy, ale stanowczo zbyt wolno. Pewnie uwzględni dodatkową autostopowiczkę na tylnym siedzeniu, ale nie podjazd przed mostkiem, który mijam w drodze do pracy już nie.

Dalej nie wiem czy korektę ustawienia ksenonów robi się mechanicznie, czy elektronicznie przez kompa :?:
                                                  TDI Celebrate
                                                  Oszczędzam komfortowo!

Komentarz

Pracuję...