To niczego nie przesmarowałeś i niczego nie przedmuchałeś w zamku, poza zewnętrzną obudową zamka :P a już napewno nie mikro styk :wink: no ale działa.
ALH rok 2005 i swiece zarowe
Zwiń
X
-
ALH rok 2005 i swiece zarowe
Chyba nadszedł czas na zmianę. Idzie 10 rok a świece jeszcze oryginalne siedzą, samochód zaczął mulowato odpalać przy mrozie. Byłem w serwisie Skody i ciut sie rozczarowałem. Panowie nie dysponują sprzętem do wykręcania urwanych świec w razie czego - ot ściągają głowice i maja to gęboko w nosie. Bonus taki w tym przypadku że przy takiej komplikacji płacę tylko za materiały, robocizna jest gratis. Tylko ze względu na fachowość w razie czego, chciałem skorzystać z usługi serwisu Skody. Niestety rzeznicy w tym przypadku. Generalnie usługa sama nie droga bo 80zl ale cena świecy to kosmos - 90zl sztuka. Więc jak to mówi przysłowie - chcesz mieć dobrze zrobione, zrób to sam. Więc tak, mam dostęp do klucza dynamometrycznego ze wskazaniem cyfrowym. Klucz ten nie ma sprzęgiełka ale w czasie rzeczywistym pokazuje moment siły. Muszę dokupić tylko nasadkę do świecy, przedłużki i inne przeguby już mam.I tu mam pytania do kolegów:
1. Jaki rozmiar nasadki ma być 10 czy 12? Ja obstawiam 10
2. Chcę kupić świece NGK. Czy te świece maja mieć 92mm długości czy 97mm. W różnych opisach różnie jest to podane. Oryginalnie siedzą świece chyba Boscha M19X1X25 lub nr VW N10140105. Przynajmniej tak jest podane w katalogu online
3. Moment dokręcania świecy to max 15Nm natomiast odkręcania to max 35Nm ale lepiej ciut poniżej. Dobrze wyczytałem?
-
Komentarz